Hlavní navigace

Týden začal ostře. Co nás čekalo?

7. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tento, na dat bohatý, týden začal poměrně ostře, i když ten největší příliv nás čeká až v jeho závěru.

Tento, na dat bohatý, týden začal poměrně ostře, i když ten největší příliv nás čeká až v jeho závěru. Včera byla v Evropě asi nejzajímavější předběžná čísla za Německou inflaci. Ta v souladu s očekáváním v posledním měsíci loňského roku o desetinku zrychlila na 1,4%. Za celý rok si německý index spotřebitelských cen připsal růst o 1,5%, tedy poměrně výrazně pod 2 % cílem ECB. Z pohledu jejího čtvrtečního zasedání, ale toto číslo žádnou novou informaci nepřináší.

• Evropský PMI ve službách podle očekávání o 0,2 bodu klesnul na 51,0. V kombinaci se velmi slušným výsledkem jeho výrobního kolegy z minulého týdne si tak kompozitní PMI za prosinec připsal 52,1 z 51,7 z předchozího měsíce. Detailnější pohled je také optimistický, nové objednávky rostou nejrychleji od poloviny 2011 a subindex zaměstnanosti se po dvou letech dostal na 50 bodů (tedy hranici expanze).

• V regionu byla jediným zveřejněným údajem česká obchodní bilance, která zaznamenala rekordní přebytek v hodnotě 38,7 mld. Kč. Její význam navíc zvýrazňuje fakt, že do listopadové statistiky již lze částečně zahrnout dopady devizových intervencí. Ty díky dražšímu importu působí krátkodobě směrem ke snižování přebytku. V delším horizontu (již po pár měsících) budou samozřejmě intervence působit opačně. Vývoj obchodní bilance je tak v souladu s pokračujícím zlepšováním situace v eurozóně, z čehož výrazně těží domácí exportéři.

skoleni_15_4

• V USA byl zveřejněn index ISM nevýrobní, který sice zklamal (pokles z 53,9 na 53,0 při očekávání 54,7), ale udržel se jasně v pásmu expanze a potvrdil tedy solidní stav ekonomiky. Ve struktuře je jasně negativní pokles nových objednávek pod 50, tedy do kontrakce, což by mohlo Naznačovat další ochlazení v příštích měsících. Pozitivní je pak zejména růst subindexu zaměstnanosti z 52,5 na 55,8, což by mělo ukazovat na slušný stav trhu práce. Finální index Markit PMI pro USA na 56,1 také potvrzuje pokračující expanzi ekonomiky. Konečně i tovární zakázky růstem o 1,8% v souladu s očekáváním zapadají do řady dat z poslední doby potvrzujících aktuálně dobrou kondici americké ekonomiky.

• Americký Senát včera potvrdil Janet Yellen do funkce prezidentky Fedu, která tak od 1.2. vystřídá na tomto postu B. Bernankeho a stane se tak vůbec první ženou, která ve jeho stoleté historii bude Fedu šéfovat

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).