Hlavní navigace

Tuzemský průmysl si vede lépe, než čemu by napovídaly průzkumy PMI

7. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Příjemné překvapení: tak lze shrnout data jak o průmyslové výrobě, tak o průmyslových objednávkách a exportech za měsíc říjen.

Tuzemský průmysl si vede lépe, než čemu by napovídaly průzkumy PMI ve zpracovatelském průmyslu, kde v posledních měsících pokulhávají domácí zakázky.

Pozitivní vliv na tuzemský průmysl a exporty má oživení průmyslové výroby a objednávek, jež za měsíc říjen reportuje Německo, náš hlavní obchodní partner.

Růst exportů do Německa v říjnu činil meziročně 6,8 %, což je v rámci uvedeného měsíce nadprůměrný výsledek (české exporty jako celek v říjnu rostly tempem 4,1 %).

dan_z_prijmu

Do dalších měsíců bude důležité sledovat, zda se v tuzemském průmyslu oživí též dynamika růstu domácích průmyslových objednávek.

Průzkumy PMI ve zpracovatelském průmyslu samy o sobě indikují, že růst tuzemské průmyslové výroby v závěrečném čtvrtletí letošního roku zpomalí, přičemž varovné signály přišly z průzkumu PMI zejména ohledně vývoje objednávek v českém průmyslu. Nicméně, data ČSÚ o říjnovém výkonu výroby a exportů toto nepotvrzují, neboť tuzemský průmysl a exportéři si vedli velmi dobře. To má nepochybně souvislost s tím, že také německý zpracovatelský průmysl za měsíc říjen hlásí nárůst jak objednávek, tak výroby. Pokud se tato tendence oživení aktivity v německém průmyslu udrží i v dalších měsících, tak se příznivý vývoj u našeho hlavního obchodního souseda ještě s větší mírou přenese i do průmyslu tuzemského a oživit by se následně mohla i dynamika růstu tuzemských objednávek, jež v posledních několika měsících pokulhávala.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).