Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Trvalé bydliště vám právo na bydlení nezaručí od J.A. - Dobrý článek. Akorát bych nesouhlasil s tím, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2006 18:14

    J.A. (neregistrovaný)
    Dobrý článek. Akorát bych nesouhlasil s tím, že by pronajímatel mohl neumožnit zapsání trvalého pobytu nájemníkovi. Nájemník se ho ptát totiž ani nemusí.
    Pokud nájemník předloží pro zápis místa t.p. úřadu jako podklad nájemní smlouvu, doloží tím oprávněnost užívání bytu, a splní tak zákonnou podmínku.
  • 29. 12. 2010 11:20

    Petr Krok (neregistrovaný)

    Sám se svou rodinou bydlím za posledních sedm let po podnájmech. Tvrzení, že lze obejít pronajímatele je v praxi těžko realizovatelné. Ve skutečnosti to funguje tak, že pokud vám pronajímatel nedovolí nahlásit se k trvalému pobytu, a vy ho obejdete, koledujete si o výpověď z podnájmu, nebo neprodloužení smlouvy. Běžné je, že se podnájemní smlouvy uzavírají na dobu určitou s následnou prolongací. Jinými slovy: obejdete pronajímatele, a můžete si hledat jiný podnájem. Mimochodem, máte někdo představu, kolik obvykle dneska stojí získat nový podnájem a přestěhovat se tam? Přes 90 % podnájmů je dnes minimálně ve větších městech podchyceno realitkami. Pokud jste ve výpovědní lhůtě z podnájmu, nebo vám smlouvu pronajímatel neprodlouží, moc času, abyste hledali levné řešení nemáte. Změna podnájmu obvykle znamená - 1 nájem "na dřevo" novému pronajímteli, vratnou zálohu na pokrytí případných škod vzniklých při pronájmu - obvykle 1 nájem, některé realitky chtějí rezervační poplatek, nebo provizi. Potom samotné náklady na stěhování. - Běžná rodina se kvůli stěhování často zadluží - zkuste v této situaci riskovat, že se za pár měsíců budete muset znova stěhovat. Osobní zkušenost mám takovou, že při hledání nového podnájmu se počet prvních nabídek redukuje, když zmíníte, že máte větší domácí zvíře (psa) - toho naštěstí nemáme, další redukci zažejete, když zmíníte, že máte děti. No a když si dáte podmínku, že se na adrese ihned nahlásíte k trvalému pobytu - nabídka klesne skoro k nule. - Jistě, najít se dá jak seriózní pronajímatel, tak levnější řešení než zde uvádím, ale hodně těžko, jste-li s řešením bydlení v časové tísni 2-3 měsíců, což je obvyklá výpovědní lhůta.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).