Hlavní navigace

Trhy začínají hrát francouzskou předvolební kartu…

11. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čtrnáct dní do voleb a trhy začaly hrát francouzskou kartu.

S tím, jak se blíží první kolo prezidentských voleb, si totiž nelze nevšimnout toho, kterak roste riziková prémie u francouzského vládního dluhu a výborně performují tradiční bezpečné evropské přístavy jako je německý Bund či švýcarský frank.

Poučeni brexitem a americkými volbami se tentokrát trhy ve francouzském případě zjevně nechtějí nechat doběhnout předvolebními průzkumy, které se ruku v ruce se sázkovými agenturami loni tak fatálně mýlily. Předvídat výsledek francouzské prezidentské volby je přitom komplikované, neboť se hlasuje dvoukolově, ale především mají do druhého kola šanci postoupit čtyři kandidáti, přičemž každý z nich má v průzkumech cca 18–25 %. Každopádně eventuální scénář společného postupu zástupců krajních pólů politického spektra – kandidátky Národní Fronty Marie Le Penové a zástupce ultralevice Jean-Luca Mélenchona je pro některá finanční aktiva nutně noční můrou, neboť Le Penová usiluje o vypsání referenda o vystoupení Francie z E(M)U a Mélenchon chce renegociovat smlouvy EU s cílem ukončit politiku restrikcí v Unii.

skoleni_15_4

Jestliže odhadovat výsledek volby ve Francii 23. dubna je dnes opravdu obtížné, pak o nic lehčí není ani to, pustit se do malování výsledků kola druhého. Snad jedině varianta, že by do druhého kola postoupila Marie Le Penová spolu s centristickým kandidátem Macronem, dává jistou naději na předvídatelný výsledek finální volby. Na druhou stranu eventuální postup latentního komunisty Mélenchona do druhého kola učiní v každém případě hlasování napínavé až do 7. května večer.

Následující dva až tři týdny se tedy připravme na zvýšenou volatilitu, kdy půjde nahoru jak tržní, tak kreditní riziko. Možná se tak objeví příležitost nakoupit levněji (či prodat dráže) některá finanční aktiva, jejichž ceny by jinak bez impulsu francouzských voleb zůstaly nudně stabilní.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).