Hlavní navigace

Trhy se dnes budou sžívat s novým nastavením americké měnové politiky

17. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
ČNB podle očekávání nezměnila nastavení měnové politiky. FED naopak zvýšil sazby o 25 bazických bodů.

Zprávy a události

Trh nemovitostí v USA je v dobré kondici. Počet započatých staveb v listopadu korigoval říjnový pokles a vzrostl o 10,5 % m/m (o 4 pb více než čekal trh). Stejně i počet vydaných stavebních povolení oproti říjnu přidal a vzrostl o 11 % m/m.  Průmyslová produkce prohloubila svůj pokles na –0,6 % m/m, když i využití průmyslových kapacit se snížilo o 0,5 pb na 77 %.  PMI index zpracovatelského průmyslu dosáhl nižší hodnoty, než čekal trh, 51,3 bodu.

Kompozitní index PMI za Německo, Francii a celek eurozóny poklesl více, než čekaly trhy, stejně jako v případě PMI ve službách. Odhady tržních analytiků překonávají pouze indexy zpracovatelského průmyslu, a to ve všech třech výše zmíněných zemích.  Obchodní bilance eurozóny v říjnu zopakovala revidovaný výsledek ze září na úrovni 19,9 mld. EUR (trh čekal o 0,7 mld. více).  Spotřebitelská inflace v listopadu v eurozóně poklesla o 0,1 % m/m, 0,2 % y/y. Jádrová inflace vzrostla o 0,9 % y/y.

Index průmyslových výrobců v ČR v listopadu poklesl o 0,4 % m/m (3,7 % y/y). Importní ceny v říjnu se pak snížily o 3 % y/y a exportní o 3,7 % y/y.

Jádrová inflace v Polsku vykázala negativní dynamiku ve výši 0,1 % m/m (0,2 % y/y).  Polský trh práce ovšem posiluje. Jak průměrná mzda, tak i zaměstnanost vzrostly o 0,1 pb více než čekal trh na 1,3 % m/m (4 % y/y), respektive 0,2 % m/m (1,2 % y/y).

FED potvrdil očekávání trhu, zvedl sazby o 25 bb

FED včera dostál očekáváním trhu a zvedl svoje sazby do intervalu 0,25–0,50 %. Prezidentka FEDu pak během tiskové konference všechny ujistila, že FED bude pokračovat v postupném zvyšování sazeb i v budoucnosti. Tyto budoucí kroky ovšem nebudou svázány pouze s cyklickými parametry americké ekonomiky, ale FED bude důsledně vyhodnocovat i strukturální charakteristiku. FOMC tímto rozhodnutím ocenila, že v průběhu roku prakticky zmizely nevyužívané lidské zdroje. Členové FOMC se také cítí dostatečné sebevědomí, že inflace postupně vzroste ke 2 %, a tak zahájili zvyšování sazeb v této době, tak aby se s měnovou politikou nedostaly do prodlení. Náhlé zvyšování sazeb později by totiž v důsledku mohlo nadělat větší škody než toto „velmi malé“ zvýšení teď.

Další zvyšování sazeb v příštím roce bude velmi závislé na vývoji inflace, pokud se americký trh práce bude vyvíjet tak jako doposud. J. Yellen ve svém vystoupení řekla, že pro další zvyšování sazeb není vyloženě nutné, aby inflace dosahovala 2% hodnoty, ale měla by vykazovat solidní současný růst i jeho výhled. Na jádrové složce to je číselně vyjádřeno 1,3 % y/y (současná hodnota) na konci letošního roku, 1,6 % y/y na konci roku příštího a 2 % y/y na konci roku 2017. Pokud tomu budou odpovídat i data, tak pravděpodobně nic nebude bránit dalšímu zvyšování. Ekonomové SG předpokládají další tři zvýšení v příštím roce.

Bilance FEDu zatím zůstane beze změny. S postupným snižováním by se mělo začít až v roce 2017, když opravdový výprodej bude zahájen v roce 2018 s tím, že rizika jdou ve směru spíše pozdějšího zahájení operací na snížení bilance FEDu. J. Yellen k tomu včera poznamenala, že snižování bilance americké centrální banky začne až v situaci, kdy zvyšování sazeb bude v pokročilé fázi. Ekonomové SG tuto úroveň odhadují na min. 1 %. Není navíc vyloučeno, že úroveň bilance se už nevrátí k předkrizovým hodnotám.

Korunu nechala jednání ČNB bez reakce

Včera měla měnově-politické zasedání i bankovní rada ČNB. To ovšem nechalo korunu klidnou. Ani po oznámení rozhodnutí se totiž nevydala mimo své úzké obchodní pásmo, 27,02 – 27,03 CZK/EUR, kde se pohybuje většinu času v minulých dnech. Důvodem totiž bylo rozhodnutí v souladu s očekáváním, že ČNB na svém předvánočním jednání nebude nic měnit v nastavení měnové politiky. ČNB i přes nižší inflaci v listopadu, než byla v její prognóze, totiž cenový růst vnímá prismatem jádrové složky. Její vývoj dává ČNB naději, že inflačního cíle bude dosaženo na konci příštího roku, jak je plánováno. Včerejší výsledky cen průmyslových výrobců a dovozních cen tento optimismus ovšem mírní, protože tyto cenové okruhy žádné inflační tlaky negenerují. Průmyslové ceny poklesly o 0,4 % m/m a v meziročním vyjádření klesají o 3,7 %. Dovozní ceny v říjnu vykázaly úplně stejnou meziroční dynamiku vývoje.

Maďarský forint se včera pohyboval bez trendu v pásmu 315,5–317,0 HUF/EUR. K tomu samozřejmě přispěla absence jakékoliv domácí ekonomické informace a také očekávání zahraničních investorů ohledně večerního rozhodnutí americké centrální banky.

dan_z_prijmu

Naproti tomu polský zlotý měl včera dostatek domácích impulsů, které nakonec znamenaly, že zlotý posílil o 0,2 %. Zveřejněná data totiž překvapila trhy směrem vzhůru. Průměrné mzdy v listopadu vzrostly o 1,3 % m/m (o 0,1 pb více než očekávání trhu). I zaměstnanost vzrostla o 0,1 pb více než čekal trh a přidala 0,2 % m/m. Jádrová inflace na druhou stranu zklamala, protože v meziměsíční dynamice v listopadu poklesla o 0,1 %, což znamenalo + 0,2 % y/y. I dnes regionálnímu kalendáři budou kralovat data z polské ekonomiky.

Česká swapová výnosová křivka včera v očekávání kroku centrální banky USA stagnovala.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).