Hlavní navigace

Trhy čeká klidný týden. Vody bude čeřit jen politika

20. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Z hlediska dat nás čeká relativně klidný týden. Hodně pozornosti ale bude trh věnovat politickým jednáním v EMU a návštěvě řeckého premiéra v Berlíně.

Hlavní trhy

Makro data

Z hlediska dat nás čeká relativně klidný týden, hodně pozornosti ale bude trh věnovat politickým jednáním v EMU, především návštěva řeckého premiéra v Berlíně u kancléřky Merkelové.

Z dat v USA budou nejzajímavější na konci týdne objednávky dlouhodobé spotřeby. Na začátku týden pak máme prodeje nových i existujících domů, očekávání jsou dost optimistická.

V Evropě pak budou zajímavé především předběžné indexy nákupních manažerů, které naznačí jak moc špatně na tom jsou evropské ekonomiky.

Kromě toho budou zajímavé také údaje o struktuře HDP ve druhém čtvrtletí. Záznam z posledního jednání FOMC by trh moc překvapit. Lepší data hodně zeslabila očekávání nějaké akce Fedu v září, ale stále v ní část trhu věří, My dlouhodobě očekáváme akci nejdříve v listopadu.

FX a FI

Naděje na akci ECB stále pomáhají euru, v pátek se to projevilo v reakci na slova kancléřky Merkelové. Předpokládáme, že tato situace bude pokračovat, asi nejvíce bude záležet na tom jak dopadne setkání Merkelové a Samarase.

Klidnější trh vede k pokračujícímu růstu výnosů státních dluhopisů. V USA je rychlejší kvůli menšímu očekávání kvantitativního uvolňování. Trend by měl pomalu končit, ale přestřelení nelze vyloučit. Stejně tak rizikovým aktivům pomáhá klidnější trh, ropu navíc ovlivňují spekulace o útoku Izraele na Írán.

dan_z_prijmu

CEE region

Makro data

V ČR tento týden žádná data. Zajímavé ale bude Polsko. Dnes vyjde PPI, v pátek pak důležitější maloobchodní tržby a nezaměstnanost. Zejména u maloobchodních tržeb budeme čekat na to, zda se potvrdí slabá data z předchozího měsíce nebo zda šlo jen op jednorázový výkyv. My i trh se přikláníme k tomu prvnímu.

FX a FI

Regionální měny minulý týden pod vlivem obecného zlepšení atmosféry na trzích obecně posilovaly – koruna zhruba o 30 hal.a zisky udržela (dostala se ke 24,80), PLN místy až ke 4,05 (ze 4,10), i když u něj to bylo jenom přechodné. Dle nás je vzhledem k neřešené dluhové krizi prostor pro výraznější další posílení omezen – v ČR čekáme díky absenci dat stagnaci lehce pod 25. U PLN pak bude několik údajů, která dle nás nebudou nijak valná a můžou umocnit očekávaní na snížení sazeb – prostor k dalšímu posílení je tudíž také omezen, čekáme 4,10. U českých výnosů pokračoval jemný drift nahoru, při absenci dat v ČR čekáme rovněž stagnaci (2,5% na 10Y).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).