Hlavní navigace

Trh práce versus padesátníci

6. 10. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnešní doba je orientovaná na výkon. Kdo nestačí nastolenému tempu a není schopen si okamžitě osvojit nové pracovní postupy, má smůlu. Vždycky se najde někdo nový a lepší, kdo ho nahradí. Situace padesátníků na dnešním rychlém trhu práce není jednoduchá. Obstojí?

Belgičané nepracují, protože mají našetřeno

Belgičanů ve věkové skupině 55 – 64 let pracuje pouze 28 %. Přitom Belgie vykazuje v posledních letech jednu z nejnižších nezaměstnaností. Mnoho padesátníků by tedy práci našlo, ale v Belgii je velmi oblíbené penzijní připojištění, kdy si Belgičané platí již od třicátého roku věku poměrně vysoké měsíční úložky. Díky tomuto finančnímu polštáři mohou potom odcházet do důchodu dříve, než je státem stanovená hranice (65 let pro muže i ženy, podobně jako ve většině zemí Evropské unie, výjimku tvoří Dánsko – 67 let).

Belgičané poměrně často využívají předčasného důchodu a ve většině případech je skutečný odchod do důchodu v 61 až 62 letech.

Penzijní připojištění je naprostou nutností

Současné nastavení důchodů v zemích Evropské unie je poměrně velkorysé a budoucí vlády budou mít co dělat, aby takto nastavené systémy vzhledem ke stárnutí populace udržely. Spíše se však bude muset zodpovědnost přenést na samotné občany. Je proto jisté, že penzijní systémy budou neustále zažívat nárůst svých klientů.

Rozumní občané si snadno spočítají, že v budoucnosti nebudou mít vlády tolik peněz na důchody jako nyní. Soukromé úspory na penzi jsou naprostou nutností, jestli si chceme alespoň částečně udržet životní standard, na který jsme zvyklí.

Nejvíce padesátníků chodí do práce ve Skandinávii

Nejvíce padesátníků pracuje ve Skandinávských zemích, kde z celkového počtu lidí ve věku 55 – 64 let pracuje přes 55 % obyvatel – Švédsko (69 %), Dánsko (61 %), Finsko (56 %). Naopak nejméně lidí ve stejné věkové kategorii pracuje ve Slovinsku (24 %), Slovensku (25 %) a Polsku (27 %).

Občané ze skandinávských zemích jsou na tom po padesátce dle statistických údajů zdravotně nejlépe, a tudíž mají mnohem menší problémy vykonávat fyzicky náročnější zaměstnání i v předdůchodovém věku (vykouří se zde průměrně nejméně cigaret na jednoho obyvatele a spotřeba alkoholu je zde velmi nízká; současně mají Švédové, Dánové a Finové téměř bezplatnou a velmi kvalitní zdravotní péči). Navíc je v těchto zemích zkušený pracovník s dlouholetými zkušenostmi ceněn.

Firmy zaměstnávající padesátníky prosperují

V zemích, kde je všeobecně vysoká nezaměstnanost (Polsko, Slovensko, z původních členských zemích Itálie a Španělsku), mají padesátníci při ztrátě zaměstnání veliké problémy najít si novou práci, protože zaměstnavatel upřednostňuje mladší žadatele o místo.

dan_z_prijmu

Přitom není bez zajímavosti, že v Německu výborně prosperuje několik firem, kde jsou téměř všichni zaměstnanci starší 50 let. Tito zaměstnanci mají pro firmu nezanedbatelný přínos – mají spoustu zkušeností, ochotu dokázat, že na danou práci stačí a jsou lepší než mnozí mladší kolegové, navíc mají již odrostlé děti a vůči firmě jsou nesmírně loajální. Tyto firmy v Německu dokonce vykazují nižší nemocnost a čerpání nemocenských dávek než konkurence, a přesčasové hodiny zaměstnanců jsou samozřejmostí.

Pracující občané ve věku 55 – 64 let v Evropské unii v roce 2003
Země Zaměstnanost (v %)
Švédsko 69
Dánsko 61
Finsko 56
Velká Británie 55
Estonsko 52
Portugalsko 52
Kypr 51
Irsko 50
Litva 45
Nizozemí 45
Lotyšsko 44
Česko 42
Řecko 42
Španělsko 41
Německo 40
Francie 37
Malta 33
Rakousko 31
Itálie 30
Lucembursko 30
Maďarsko 29
Belgie 28
Polsko 27
Slovensko 25
Slovinsko 24

Pramen: Eurostat, People in the EU – employment

V kolika letech chcete jít do důchodu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).