Hlavní navigace

Trh práce se vyrovnal s přílivem čerstvých absolventů

9. 9. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Srpnová nezaměstnanost stagnovala v souladu s očekáváním na červencových 7,5%, kam se dostala z červnových 7,3 % v souvislosti ve vstupem nových absolventů na trhu práce.

Tento faktor byl patrný i v srpnu, nicméně ve výrazně menším rozsahu  (ve srovnání s červencem přibylo na trhu práce necelých 2 800 absolventů).Srpnová statistika potvrzuje stabilizaci situace na trhu práce. Již čtyři měsíce jsme svědky stabilizace míry nezaměstnanosti na sezónně očištěné bázi.

Za samotný srpen se počet nezaměstnaných zvýšil pouze o 635 osob. Zatímco meziměsíční nárůst nezaměstnaných zaznamenalo 36 okresů, pokles byl vykázán ve 41 okresech. Během srpna se též zvýšil počet volných pracovních míst, a to na téměř 40 600.

skoleni_15_4

Meziroční statistiky jsou stále poznamenané nedávnou hospodářskou recesí. Oproti loňskému červenci je nezaměstnaných o zhruba 65 tisíc více, jejich celkový počet přesahuje 550 tisíc. O necelé dva tisíce je méně i volných pracovních míst. Zlepšení situace na trhu práce navzdory konci recese ovšem bude pomalé a vyžádá si čas.

Nezaměstnanost dosáhla svého dna v červnu, v následujících měsících na ni budou negativně působit sezónní faktory v souvislosti s doznívajícím nástupem čerstvých absolventů, později i kvůli zániku sezónních prací. Nezaměstnanost by tak na konci roku měla nepatrně přesáhnout úroveň 8 %. Ke konci loňského roku to přitom bylo 7,4 %. Postupné nastartování hospodářského růstu by mělo vést ke stabilizaci situace na trhu práce a mírnému zlepšení v průběhu roku 2014.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).