Hlavní navigace

Tipy na bezpečné a levné destinace pro letní dovolenou

24. 5. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Letuška.cz
Kam v létě vyrazit, když preferujete bezpečné destinace a nechcete drahou dovolenou?

Nákup loňských dovolených byl poznamenán teroristickými útoky a strachem z nich. Češi se proto odkláněli od dovolené u moře a více preferovali bezpečné destinace. Nejvíce z toho profitovalo Slovensko.

Letos už je znát, že se Čechům po moři stýská. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (cesty trvající déle než 4 dny), podle kterých se Chorvatsko vrátilo na post nejpopulárnější země pro letní dovolenou (meziročně +15 %). Zájem rostl i o další přímořské destinace, ke kterým Český statistický úřad data sleduje (Itálie, Španělsko, Řecko). O Slovensko naproti tomu klesl zájem oproti loňsku o celou třetinu. I tak zůstává pro Čechy poměrně oblíbenou zemí.


Pavel Sobíšek

Kde je levněji než doma?

Letošní dovolená by Čechy podle odhadů hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška měla vyjít v průměru o 15 % dráž než volno strávené v tuzemsku. Levněji než v ČR z hlediska kupní síly české koruny nakoupíme letos jen v Bulharsku, Turecku a Maďarsku. Pozitivní je, že v Chorvatsku a na Slovensku jsou cenové rozdíly zanedbatelné. Naopak nejdražší je pro nás sousední Rakousko a dále Francie (obojí platí ze srovnání 11 zemí, kam Češi jezdí na delší dovolené nejčastěji).


Pavel Sobíšek

I přesto, že jsou pro Čechy zahraniční destinace obecně dražší než dovolená doma, dovolené by letos měly zlevnit. Již druhý rok po sobě si český turista nejvíce polepší ve třech přímořských destinacích – Egyptě, Turecku a Tunisku, uvedl Pavel Sobíšek.

Trend potvrzuje i Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Fischer, u které bude hitem letošního léta z hlediska prodejů Řecko, ale výrazně po loňsku rostou i prodeje zájezdů do Egypta a Turecka, u kterých zájem podporuje nižší cena zájezdů.

Stejné nákupní chování i levnější nabídku hoteliérů z Egypta a Turecka potvrdil i Radek Matějček, obchodní ředitel cestovní kanceláře Čedok: Tak jako všude i v cestovním ruchu funguje zákon nabídky a poptávky. To znamená, že tlak na zvyšování cen ze strany hoteliérů existuje zejména v těch nejžádanějších destinacích. Naopak destinace, které se potýkaly s odlivem klientely, nabízejí různé speciální nabídky.

Kam letos vyrazit?

Ve spolupráci se serverem A-Hotel.com, který zprostředkovává online nabídky ubytování po celém světě, jsme pro vás připravili tipy, kam se podívat, pokud preferujete bezpečnější, ale oblíbené lokality.

Slovensko: snadno dostupné, levné, bezpečné

Pokud po moři netoužíte a nechce se vám jezdit daleko, můžete zvolit Slovensko. Chcete-li na hory, můžete vyrazit na Štrbské Pleso, do Popradu nebo Vysokých Tater.

V případě, že byste raději do lázní, zkuste Bešeňovou, Podhájsku či Piešťany.

Preferujete-li raději historické památky nebo spokojený pupek, navštivte Bratislavu.

Maďarsko: snadno dostupné, levné a bezpečné

Pokud míříte k Balatonu, doporučujeme:

Za termálními prameny můžete vyrazit na:

Chorvatsko: v dojezdové vzdálenosti, levné a bezpečné

Chcete-li na pláž, zajeďte si na:

Trocha historie na vás bude čekat spíš v Dubrovníku, neprohloupíte ale ani v Pule či v Rovinj.

Polsko: snadno dostupné, levné a bezpečné

Pokud chcete navštívit pláže v Polsku, zamiřte do:  

Za přírodou a turistickými lákadly pak můžete do:

Pokud vás láká historie, doporučujeme:

Itálie: levné letenky, dostupná i autem, bezpečná, ale pobyt a strava dražší

Jestliže jedete hlavně za mořem, dobře se vám bude koupat v:

Za pěší turistikou vyrazte do:

Zajímáte-li se o historii, potěší vás dovolená v San Gimignano či starý dobrý Řím. Za sportem a k jezeru pak můžete na Riva del Garda.

Rakousko: snadno dostupné, bezpečné, ale dražší

Chcete-li raději do přírody a za turistikou, navštivte:

Chcete-li raději na jezera, doporučujeme:

Španělsko: v dojezdové vzdálenosti, bezpečné, ale dražší

Jste-li plážový typ, mohly by se vám líbit následující destinace. Nezapomeňte ale, že kromě vyšších cen za ubytování je Španělsko typické i tím, že se zde často platí ještě zvláštní poplatky na plážích (např. za slunečník atd.):

Pokud si místo povalování na pláži raději prohlížíte památky, zkuste město:

Portugalsko: vzdálenější, ale bezpečné

Chcete-li chytat bronz na plážích, zkuste:

Pokud jste propadli surfování, zamiřte do Lagosu.

Bulharsko: vzdálenější, ale bezpečné a levné

V Bulharsku doporučujeme tyto oblíbené destinace:

Řecko: vzdálenější, bezpečné, velmi oblíbené

Chcete-li na pláž, doporučujeme:

Za historií zamiřte:

Tipy na netradiční destinace

Pokud byste měli zájem o méně známé a exotičtější destinace, pak nám Radek Matějček z Čedoku poradil Albánii: Je to destinace s nádechem exotiky, přitom v Evropě, s krátkým letem a na místě čekají na turisty překvapivě kvalitní hotely, pěkné pláže, zajímavé výlety a to vše za velmi rozumnou cenu.

skoleni_15_4

Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer zase doporučil jako nejbližší a čím dál žádanější exotiku pro plážovou dovolenou emirát Ras Al Khaimah, do kterého létá přímý spoj, takže sem nemusíte dvě hodiny cestovat z dubajského letiště: Ras Al Khaimah je cenově mimořádně výhodná destinace, protože dovolená se tu dá pořídit už za 12 tisíc korun za osobu. Komfort služeb je v Emirátech obecně postavený velmi vysoko. Díky hotelům s dětskými kluby (aquaparky, česky mluvící animátoři apod.) je Ras Al Khaimah ideální destinací i pro rodiny s dětmi.

Druhým tipem je pak Omán. Spolu se Spojenými arabskými emiráty je to podle Bezděka země nejvíc otevřená turismu na Arabském poloostrově, která také nabízí vynikající služby. Její obliba u Čechů podle něj rychle roste.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).