Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Tip na osmnáct karet, které vám vrací peníze do kapsy od Lenka - Operuje se tady s bezúročným obdobím. Někdo píše,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 7. 2011 11:43

    Lenka (neregistrovaný)

    Operuje se tady s bezúročným obdobím. Někdo píše, že je výhoda, že např. 50 dní je bezúročné období. Nevím jestli jsem princip kreditky pochopila správně, ale těch 50 dní je jen jeden den za období. Pokud teda nakoupím o jeden den později, už je bezúročné období jen 49 dní a na konci období je bezúročné období jen jeden den. Takže těch 50 dní bez úroku mohu využít jen cca 12 přesně stanovených dní v roce. Chápu to správně?

  • 15. 7. 2011 13:40

    bez přezdívky

    Příklad - vy jako držitelka karty musíte do 20.7. zaplatit bance útratu, kterou jste provedla mezi 1.6. až 30.6. Čili bezúročné období je mezi 50ti a 20ti dny, a je na vás, jestli ho začnete využívat dříve nebo později.

  • 15. 7. 2011 14:41

    thr

    V nabídkách bank je to vesměs správně uvedeno ve stylu "až xx dní", přičemž to "až" není žádným menším písmem, mrkněte se třeba na https://www.citibank.com/czech/consumer-banking/czech/citikarta/citi-life.htm , tam to máte dokonce v tučném nadpisu. Funguje to tak, jak vám tu někdo napsal, tedy to období je podle banky a data v kalendáři minimálně 10 dní (obvykle spíš 20) a maximálně až k 55 dní (průměr 45-50d).

    Ve většině příkladů to neřešíte, ale občas se to hodí, v průměru tak jednou za rok se mi stane, že u nějaké větší platby třeba zvážím její odložení o pár dní, aby se využilo bezúročné období plně a já třeba nemusel hýbat penězi ze spořícího účtu zbytečně brzy. Jinak termín, odkdy se to počítá, byste měl u slušné banky vědět, třeba u zmíněné Citi je to vidět v online výpisu atd.

  • 22. 7. 2011 17:54

    Jirka (neregistrovaný)

    Ne úplně to je správně chápáno. Tedy úplně do důsledku. Zúčtovací období je měsíc, tedy 30 dní + 20 dalších dní bezúročního období= celkem těch 50 dní, nebo prostě podle toho, kolik dává banka bezúročných dní minus 30 dní. Měsícem nemusí být kalendářní měsíc, ale může počínat třeba 10. dne v měsíci do 10 dne příštího. Pak ti pošle výpis s uvedením minimální splátky, kterou musíš ve zbylém bezúročním období uhradit.(zde v těch 20 dnech při 50 denním období). Nedoporučuje se tuto zanedbat-sankce jsou vysoké !!! A všechno pak padá do úročení, takže se všechno šíleně prodraží. Banky na tomhle vydělávají tedy šíleně, proto ty kreditky tolik lidem cpou.
    Ale zase můžeš zaplatit i vyšší splátku, až celou a úvěr tak je bezúročný. Můžeš jej v bezúročním období splácet i více splátkami. Takže třeba se minimální splátkou pojistíš proti sankcím a pak bereš nějaký příjem, tak klidně můžeš doplatit další část, nebo i celou dlužnou částku. Dokonce ani přeplacením dluhu do plusu se nic neděje, banka ti to přičte do dalšího období jako zaplacenou část a sníží o ni nově tvořený dluh. Můžeš i klidně splácet v tom 30denním zúčtovacím období, zaúčtovaný dluh bude o tu splátku nižší. Prostě to jde i průběžně, žádné zábrany splatit kdykoli cokoli ti banka prostě přijme. Takže si ty dluhy mohou lidé řídit podle momentální své finanční situace. Hlavní ale je zaplatit vypočtenou minimální splátku do konce bezúročního období, toto se musí ohlídat, jinak sankce jsou veliké.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).