Hlavní navigace

Tip na investici: Blíží se dividenda Telefóniky, letos ale v novém kabátu

3. 9. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Do ex-dividend date společnosti Telefónica ČR zbývá pár dnů, a tak se logicky mezi investory zvyšuje zájem o tento akciový titul.

Pojďme si blíže přiblížit, jak to bude s letošní dividendou největšího českého telefonního operátora, jelikož je zde pár významných změn.

Dne 17. února 2012 společnost reportovala své hospodářské výsledky za uplynulý fiskální rok 2011 a spolu s nimi také navrhla výplatu dividendy ve výši 40 Kč, kterou následně valná hromada úspěšně schválila v dubnu. Jenže regulérní dividendu, na kterou jsou investoři zvyklí, bude představovat 27 Kč. Zbylých 13 Kč vyplatí operátor akcionářům ve formě snížení kapitálu. Při současné ceně kolem 400 Kč za akcii se celkový hrubý dividendový výnos pohybuje u úrovně 10 %.


 

Dividenda ve formě snížení kapitálu

Telefónica se dostala do situace, kdy vykázala zisk menší, než byla její plánovaná dividenda, kterou chtěla svým akcionářům vyplatit. Nedostatečný byl i nerozdělený zisk z minulých let, tudíž ani z něj čerpat nemohla. Naopak hotovost na výplatu dividendy společnost během roku vygenerovat dokázala, a tak aby mohla dostát své dividendové politice, jež zahrnuje nezadržování nadměrných finančních prostředků v rámci společnosti a jejich přerozdělení mezi akcionáře, rozhodla se snížit jmenovitou hodnotu akcií o 13 Kč (u akcií s jmenovitou hodnotou 100 Kč; dále pak o 130 Kč u akcií s JH 1000 Kč).

Výsledek této operace je účetní snížení kapitálu společnosti na straně pasiv a zároveň snížení peněžních prostředků o ekvivalentní částku na straně aktiv. V účetnictví se aktiva a pasiva musí rovnat, proto Telefónica musela vymyslet, jak snížit své pasiva, aby mohla vyplatit dividendové platby z peněžních prostředků na straně aktiv. Kdyby vykázala dostatečný zisk, mohla by na straně pasiv čerpat z něj.

Zdanění a rozhodné dny obou dividendových složek

U klasické dividendy ve výši 27 Kč se nic nemění a podléhá 15% srážkové dani u zdroje. Akcionáři tedy obdrží čistou dividendu ve výši 22,95 Kč. Ex-dividend date pro tuto dividendu je stanoven na pondělí 10. září 2012, což v praxi znamená, že nárok na dividendu budou mít pouze ti akcionáři, kteří na pražské burze nakoupí akcie operátora nejpozději v pátek 7. září.

Na RM-Systému je tomu díky rychlejšímu vypořádání trochu jinak. Ex-dividend date je až ve čtvrtek 13. září, tj. nárok na dividendu budou mít akcionáři, kteří nakoupí akcie nejpozději ve středu 12. září, což je také oficiální rozhodný den. Výplatní den je univerzálně stanoven na 10. října 2012.

S dividendou ve formě snížení kapitálu bude situace zřejmě odlišná. V České republice podobnou operaci prováděl výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens, jenž sice nesnižoval přímo základní kapitál, ale vyplácel dividendu z emisního ážia, tj. další složky vlastního kapitálu společnosti.

Půlroční graf akcií Telefónica ČR

V praxi tato dividenda nepodléhala srážkové dani a byla vyplácena přímo v hrubé výši. Zároveň ovšem musel akcionář tuto dividendu zahrnout do svých zdanitelných příjmů a uvést v daňovém přiznání. Tedy s možností využití odpočtů od základu daně a slevami na dani. Podobné zacházení by se mělo vztahovat i na dividendu ve formě snížení kapitálu od Telefónica ČR.

dan_z_prijmu

Rozhodný den pro dividendu ve výši 13 Kč by podle prezentace, jež doprovázela hospodářské výsledky za rok 2011, měl být stanoven na období mezi říjnem a listopadem. Datum je spojeno se zápisem snížení kapitálu do obchodního rejstříku.

Zpětný odkup akcií

Další zajímavou novinkou a formou, jak vrátit svým akcionářům investovaný kapitál, je zpětný odkup akcií společnosti. Pětiletý plán na odkup celkových 10 % akcií společnosti byl 19. dubna odsouhlasen valnou hromadou a již 9. května již schválilo představenstvo první tranši. Ta byla zahájena 18. května a v rámci ní by měla společnost do konce roku 2012 skoupit až 2 % (6 441 798) všech akcií, které následně plánuje zrušit. Účel zpětného odkupu je navýšení tržní ceny akcií a dle posledních údajů jich bylo k 20. červenci skoupeno 1 729 692 kusů, což představuje 0,54 % základního kapitálu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je zakladatelem největšího českého portálu o dividendovém investování Dividenda.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).