Hlavní navigace

Theresa, Donald a Mario budou tento týden ve středu pozornosti

16. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Od čtvrtečního zasedání ECB nelze očekávat zásadnější zmírnění holubičí rétoriky. Z politických událostí bude sledován páteční inaugurační projev prezidenta D. Trumpa a zítřejší řeč britské premiérky T. May k procesu Brexitu.

I ve světle pátečního snížení italského ratingu agenturou DBRS z A (low) na BBB (high) nelze od čtvrtečního zasedání ECB očekávat zásadnější zmírnění holubičí rétoriky. Z politických událostí bude sledován páteční inaugurační projev prezidenta D. Trumpa a zítřejší řeč britské premiérky T. May k procesu Brexitu. Pokud jde o ekonomická data, dočkáme se zrychlení americké inflace na 2 %. Čínský HDP za Q4 16 pak potvrdí zrychlování ekonomické aktivity v závěru loňského roku.

Holubičí ECB nevylučuje útlum programu QE

Kombinace slabého eura a sílící zahraniční poptávky se projevuje ve zlepšující tendenci bilance zahraničního obchodu v eurozóně. Klíčovou zůstává exportní výkonnost německé ekonomiky.

Začátek roku 2017 by měl být ve znamení zlepšení německého ZEW indexu, a to v obou složkách – hodnocení současné situace i očekávání. Příznivá data z německé ekonomiky z posledních měsíců již reflektují vyšší ceny akciových indexů. Pozitivní je, že ekonomický růst je široce založený. Silný trh práce podporuje spotřebu domácností, v souvislosti s řešením migrační krize je patrný fiskální impuls a v neposlední řadě se Německu daří exportovat. Podle předběžných odhadů činil loňský růst 1,9 %, nejvíce za posledních pět let.

Po dvou a půl letech se americká centrální banka dočká dvouprocentní inflace. Prosincový vzestup spotřebitelských cen o 0,2 % m /m vyústí ve zrychlení meziročního růstu z 1,7 % na 2,0 %. Tržní koncensus se dokonce nachází na 2,1 %. Jádrové ceny se v prosinci podle našeho odhadu zvedly též o 0,2 %, což znamená stagnaci meziroční dynamiky na listopadových 2,1 %. Čísla budou vodou na mlýn těch centrálních bankéřů, kteří na prosincovém jednání FOMC zdůrazňovali rizika větší akcelerace inflace ve světle utaženého trhu práce.

Americká průmyslová produkce v závěru roku 2016 zrychlila. Navzdory 1,1% m/m růstu těžební aktivity byl za listopad zaznamenán pokles průmyslové produkce o 0,4 % m/m kvůli nižší výrobě elektrické energie (-4,7 %). Právě její výroba ale v prosinci zřejmě vzrostla o více než 5 %. Třetí měsíc v řadě by se mělo dařit i těžebnímu průmyslu (přes 1 % m/m) a růst o 0,4 % m/m by měl vykázat i zpracovatelský průmysl. Celkově tak předpokládáme za prosinec vzestup americké průmyslové výroby o 1,1 % oproti trhem předpokládaným 0,7 % m/m. Výsledkem by mělo být vyšší využití výrobních kapacit.

Na prosincovém holubičím tónu evropských centrálních bankéřů by se na lednovém zasedání nic změnit nemělo. A to navzdory tomu, že poslední týdny přinesly lepší data z reálné ekonomiky i akceleraci inflace. Prezident ECB M. Draghi zřejmě zdůrazní dočasný vliv cen energetických komodit na inflaci s tím, že vyhlídky pro jádrovou složku inflace zůstanou utlumené. Tím se bude snažit trhy ujistit, že zmírnění programu kvantitativního uvolňování ze současných parametrů je mimo hru. Nicméně ekonomické vyhlídky naší skupiny a snižující se zásoba dluhopisů, které může ECB nakupovat, povedou podle nás k tomu, že program QE začne být od poloviny roku utlumován. Z tohoto pohledu bude podle nás důležité zasedání na počátku března, kdy bychom za sebou měli mít další sérii příznivých dat z eurozóny.

Makroekonomické indikátory z konce loňského roku by měly potvrdit oživení ekonomické aktivity v Číně. Prosincový PMI naznačuje vyšší průmyslovou produkci i exportní aktivitu. Investice by definitivně měly nechat své dno za sebou. Rezidenční investice udrží stabilní trend, pozitivní příspěvek lze očekávat od infrastrukturních a průmyslových investic. Pouze u maloobchodních tržeb očekáváme v prosinci mírně slabší číslo než v listopadu, kdy byly ale prodeje podpořeny marketingovými akcemi. Celkově tak zřejmě čínská ekonomika rostla v Q4 16 tempem 6,7 % y/y, stejně jako v předcházejících třech čtvrtletích.

Silná evropská data podpořila společnou měnu

Společná evropská měna si vůči dolaru v průběhu minulého týdne polepšila zhruba o tři čtvrtiny procenta. Euro profitovalo zejména z příznivých makroekonomických dat. Potvrdila se naše očekávání robustních listopadových čísel z průmyslového sektoru jednotlivých členských zemí i eurozóny jako celku. Z našeho pohledu je povzbudivý zejména fakt, že je v posledních měsících patrné zrychlování aktivity v Německu. Podle odhadu si jenom za Q4 16 polepšila německá ekonomika o významných 0,6 % q/q.

Naopak ekonomické ukazatele dolaru příliš podpory nevytvořily. Jednak byl ekonomický kalendář minulého týdne chudý, jednak páteční data maloobchodních tržeb nenadchla. A zklamáním pro finanční trhy byl i projev zvoleného prezidenta D. Trumpa. Detailních informací o jeho ekonomickém programu jsme se nedočkali.

Polská ekonomika nabrala na konci roku 2016 dech

Ceny českých průmyslových výrobců odráží zejména vývoj cen ropy a jejích produktů na světových trzích. Výsledkem je tlak na růst cen, který pozorujeme v posledních měsících. Pomalu se tak blíží konec deflačního období v cenách průmyslových výrobců. Od ledna letošního roku by již měla být meziroční změna kladná.

Silný trh práce v Polsku podporuje růst mezd. Prosincový meziroční vzestup zaměstnanosti by se měl udržet na listopadových 3,1 % y/y. Průměrná hrubá mzda by pak měla zrychlit tempo meziročního růstu podle našich odhadů z listopadových 4,0 % y/y na 4,4 % y/y. Tržní konsensus naproti tomu zrychlení ve mzdové dynamice neočekává.

Zvyšující se nálada polských průmyslníků, jak ji přinesl prosincový PMI, by se měla odrazit i ve vyšší průmyslové produkci. Zlepšení zaznamenal PMI ve všech svých složkách, nejmarkantnější to bylo u nových objednávek. Povzbudivé jsou i dílčí ukazatele z automobilového průmyslu ukazující na zvýšení produkce v závěru loňského roku. Růst aktivity v sektoru je doprovázen i cenovým vzestupem. Ceny polských průmyslových výrobců již působí proinflačně. Silná data z trhu práce, ale i nově zavedený program přídavků na děti, a v neposlední řadě vyšší prodeje automobilů – to jsou faktory, které stály za výraznou akcelerací polských maloobchodních tržeb v závěru roku 2016.

Koruna na forwardovém trhu pod nákupním tlakem

Polský zlotý i maďarský forint korigovaly zisky z prvního pracovního týdne tohoto roku. Tyto ztráty utrpěly zejména v první polovině minulého týdne ruku v ruce s rostoucí rizikovou averzí na globálních trzích.

skoleni_15_4

Na české koruně ale na počátku předchozího týdne pokračoval silný příliv spekulativního kapitálu. Podle našich odhadů za první dva lednové týdny nakoupila centrální banka společnou evropskou měnu v objemu zhruba 10 mld. EUR. Tedy zhruba polovinu toho, co postupně nakupovala od července 2015 do konce loňského roku. Příliv spekulativního kapitálu se projevuje zejména na forwardovém trhu. V první polovině minulého týdne roční forwardový kurz spadl až ke 26,55 CZK/EUR. V jeho polovině týdne přeci jen tlak mírně opadl a forwardový kurz korigoval těsně nad 26,60 CZK/EUR.

Výrazné posilování koruny na forwardovém trhu v posledních dvou týdnech je důsledkem kombinace několika faktorů. Tím makroekonomickým důvodem je především růst inflace v závěru loňského roku. V prosinci totiž bylo dosaženo dvouprocentního inflačního cíle. A co je ještě důležitější, jádrová složka inflace je podle našich propočtů též na dvou procentech. To potvrzuje očekávání trhu, že ČNB režim opustí co nejdříve po skončení pevného závazku, kterým se ČNB zavázala režim neopustit před koncem prvního čtvrtletí. Svou roli pak hraje i fakt, že je počátek roku a spekulanti mají prázdné knihy a otevírají nové pozice. V neposlední řadě pak načasování ovlivnily regulatorní věci související s přelomem roku (rezoluční fond).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).