Hlavní navigace

Názor k článku AKTUALIZOVÁNO Telenovela „Rodičovský příspěvek“: Kdy budeme mít jasno? od anonym - Dobrý den, v obecné rovině je jakákoli úprava parametru...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2019 12:59

    bez přezdívky

    Dobrý den,

    v obecné rovině je jakákoli úprava parametru "od kdy se bude vztahovat" nepodstatná. Prostě se někde udělá dělící čára a vždy budou lidi, kteří jsou za tou čárou těsně. Vždy.

    Osobně bych se i já mohl cítit znevýhodněn v důsledku toho, že máme dvě děti, přičemž starší dceři jsou teprve tři, ale navýšení příspěvku se bude týkat jen té mladší. Nikdo ale nezpochybní, že i ta tříletá generuje náklady. Jsme tedy znevýhodněni v důsledku našeho rozhodnutí, že jsme chtěli mít děti s menším věkovým rozdílem. Co by mi na to měl říct správný politik? Podle mne by měl říct zdůvodnění z mého prvního odstavce a ne se líbivými slovy pokoušet o mou náklonost a hlas.

    U rozdělování "státních" peněz mi vadí mnohem více nekomplexnost systému při výdajích. Pro vysvětlení uvedu ilustrativní příklad, který je v gesci jednoho ministerstva, a to porovnání průměrného důchodu a průměrné výše rodičovského příspěvku. Opravdu si stát myslí, že má důchodce dvojnásobné výdaje než mladá matka s dítětem? A když by se dávaly na "misky vah" konkrétní státní výdaje z oborů napříč ministerstvy - vzdělávání, platy úředníků, dotace, neziskové organizace, výdaje na infrastrukturu, výdaje na ochranu životního prostředí atd., tak by se ukázal trend, jak financování optimalizovat, aby bylo "spravedlivější a hlavně dlouhodobě udržitelné. To co denně vidím v médiích mi spíše připadá jako populistické tlachání politiků, kteří neudělají potřebné reformy, protože by je to stálo větší úsilí a zejména nepopularitu. Politici jsou obrazem společnosti a chovají se tak aby přežili.

    Lidé dobří, musíme se změnit především MY.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).