Hlavní navigace

Názor k článku Také vám ŠkoFIN jednostranně zvýšil splátky? Možná neměl na vybranou od Petr Dufek - Jak jsem již psal - u pojištění nemovitosti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 1. 2018 10:22

    Petr Dufek

    Jak jsem již psal - u pojištění nemovitosti se v dnešní době používá ve většině případů cena nová - tedy cena za kterou byste nemovitost znovu postavili.

    To jestli kupujete nemovitost za hotové nebo na hypo, je zcela irelevantní. Pokud si sjednáváte pojištění nemovitosti - je podstatné si ověřit na jakou cenu Vám daná pojišťovna nemovitost pojišťuje. Pokud pojistné podmínky dané pojišťovny říkají, že nemovitost bude pojištěna na cenu Novou je nesmysl stanovovat pojistnou částku dle tržní ceny. Jelikož případná škoda bude posuzována dle ceny nové. Pokud bude tedy tržní cena nižší než je cena nová - může pojišťovna krátit plnění z důvodu podpojištění. V opačném případě (tržní cena je vyšší nežli nová cena) pojišťovna nevyplatí více než je cena nová (zbytečně byste pojišťovnu přeplácely).

    V případě, že by banka u hypotéčního úvěru trvala na pojistné částce ve výši tržní ceny je potřeba se poohlédnout po pojišťovně, která by byla ochotna pojistit nemovitost na cenu obvyklou (tato cena se u pojištění používá zpravidla u pojištění bytových jednotek). Nicméně v případě, že zvolíte pojištění v této variantě je potřeba pamatovat na skutečnost, že cena obvyklá (neboli tržní) podléhá častým výkyvům - je tedy potřeba tuto smlouvu pravidelně aktualizovat tj. měnit pojistnou částku nemovitosti podle vývoje realitního trhu. V případě, že ceny nemovitostí rostou je potřeba pojistnou částku pravidelně navyšovat, aby vaše pojistná částka odpovídala skutečné obvyklé ceně vaší nemovitosti a nedostali jste se do stavu podpojištění a naopak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).