Hlavní navigace

Názor k článku Také vám ŠkoFIN jednostranně zvýšil splátky? Možná neměl na vybranou od Petr Dufek - Toto samozřejmě možné je. A žel se to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 1. 2018 14:16

    Petr Dufek

    Toto samozřejmě možné je. A žel se to stává. Protože často i pracovníci bank neznají rozdíly mezi odhady nemovitostí.

    K hypotéčním úvěrům se dělají odhady na tržní ceny (tzn. zda hodnota nemovitosti dosahuje hodnoty úvěru, aby v případě nesplácení, bylo možné nemovitost bez problémů prodat a splatit tím nesplacenou jistinu).
    Nicméně nemovitosti se téměř vždy pojišťují na cenu novou (tj. na cenu za, kterou by bylo možné nemovitost znovu na stejném místě postavit).
    A zde právě nejčastěji nastává základní problém s případnou podpojišťěností. Jelikož tržní cena nemovitostí hlavně na venkově je výrazně nižší než hodnota, za kterou byste nemovitost postavili.

    Není to tak dlouho co si jeden z mých klientů kupoval budovu bývalého penzionu za cca 1.500.000,- A banka po klientovi chtěla pojištění nemovitosti na tuto hodnotu. Při sjednávání pojištění a zjišťování potřeb klienta se zjistilo, že tuto nemovitost by za cenu 1,5mil. nikdy nepostavil (tato suma by možná stěží stačila na opravu střechy). Nechal se tedy vypracovat jiný odhad nemovitosti (tedy na cenu novou) z toho vyplynulo, že nemovitost má hodnotu cca 12.500.000,- Kč. Tedy, že za tuto částku by bylo možné nemovitost znovu postavit.

    Kdyby klient pojistil nemovitost na částku, kterou po něm požadovala banka, jakákoliv pojišťovna by při první pojistné události na 99% uplatnila podpojištění ve výši cca 88 %.

    A to jenom z důvodu rozdílu mezi tržní cenou a cenou novou.

    Samozřejmě u většiny případů je rozdíl, mezi novou cenou a tržní, menší.
    Ve městech, jako např. v Praze, tržní cena často převyšuje cenu novou. Kdy budete dům, který jste postavili za 1,5mil. schopni prodat i za dvojnásobek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).