Hlavní navigace

Také vám ŠkoFIN jednostranně zvýšil splátky? Možná neměl na vybranou

15. 1. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Byl to nepěkný vánoční dárek. Pár dnů před Vánocemi 2017 přišel klientům Volkswagen Financial Services (původně ŠkoFIN) dopis s informací, že od ledna se výrazně zvyšuje splátka leasingu. Zdražuje totiž pojistné. A to výrazně.

Vezmete si auto na leasing a poctivě jej splácíte. Znáte výši splátek, termíny, do kterých musíte zaplatit, aby se vám úvěr neprodražil o zbytečné poplatky a upomínky, atd.

Jenomže ačkoli jste uzavřeli smlouvu a platíte, neznamená to, že podmínky a výše pojistného zůstane stejná. S nějakým menším navýšením snad i počítáte. Co když ale přijde dopis s tím, že vám navýší měsíční splátky o 3000 Kč? A že tato jistě příjemná změna začne platit už za necelých 14 dní? Asi radost mít nebudete. O to méně, když se taková situace stane před Vánoci 2017.

Podobnými pocity nejspíše procházeli i ti, kteří mají smlouvu o financování uzavřenou u společnosti Volkswagen Financial Services (ŠkoFIN) a kteří se před Vánoci a během svátků zaobírali místo příjemné vánoční pohody právě výše uvedeným.

Na svátky zdražení

Společnost Volkswagen Financial Services (VWFS) poslala svým klientům dopis, ve kterém je informuje, že Kooperativa pojišťovna, se kterou měla tato společnost uzavřeny pojistné smlouvy, jim je jednostranně vypověděla. Následkem toho hledala společnost novou pojišťovnu, se kterou by zahájila spolupráci. To se podařilo, nově jsou smlouvy uzavřeny s Českou pojišťovnou.

Jak ale VWFS v dopise klientům píše, v důsledku změny je u nového pojištění nutné hradit vyšší pojistné, což znamená, že se pojistné klientům navýší. Podle našich informací jde o částku 1900–3000 Kč. Znění dopisu si můžete přečíst níže.

Dopis oznamující navýšení pojistného.
Autor: Archiv serveru Měšec.cz

Dopis oznamující navýšení pojistného.

Ve změně pojišťovny a navýšení pojistného by možná nebyl velký problém. Několikatisícové navýšení měsíčně sice není příjemné, ale i takové věci se stávají. A jak sama společnost píše: Tato změna byla provedena v souladu s ustanovením vzájemně uzavřených obchodních podmínek smlouvy o operativním leasingu. Jinými slovy, tuto možnost jste společnosti odsouhlasili.

Nepříjemné je, že informaci společnost svým klientům zaslala v úterý 19. prosince 2017 s tím, že daná změna začne platit od 1. ledna 2018.

Klienti jsou naštvaní, založili facebookovou skupinu

Většina klientů pravděpodobně dopis obdržela těsně před Vánoci. Jako takový nečekaný a nechtěný dárek pod stromeček. Někteří sdíleli dopis s rozhořčením na svém profilu na sociálních sítích. Jiní založili skupinu a začali sdružovat další klienty.

Na Facebooku tak v současné době funguje skupina Nespokojení zákazníci VWFS, kde si lidé sdělují své zkušenosti a částky, o kolik jim byl operativní leasing navýšen. Většinou se jedná o částky v rozmezí 1300–3000 Kč.

Bylo to moc drahé

Zajímalo nás, proč Kooperativa pojišťovna vypověděla VW Financial Services tisíce smluv. Kooperativa velmi dlouho zvažovala, zda přistoupit k ukončením spolupráce se společností VWFS, nicméně vzhledem ke stále se zhoršujícímu škodnímu průběhu u těchto smluv jsme byli nuceni rámcovou smlouvu vypovědět, uvedl pro server Měšec.cz Milan Káňa, tiskový mluvčí Kooperativa pojišťovny.

Důvodem podle pojišťovny byla dlouhodobá nevýhodnost rámcové smlouvy a také neochota VWFS pracovat s rizikovostí portfolia. V průběhu celého roku jsme se pokoušeli dojednat změny podmínek, ale Kooperativou navržené řešení, tedy postupné navýšení pojistného u nových smluv a snížení marže leasingové společnosti, bylo ze strany společnosti VWFS odmítnuto, dodává Milan Káňa.

A dalším z důvodů byla obava z dumpingu. Škodovost u leasingových společností, zejména v segmentu operativního leasingu, dlouhodobě roste a není možné dotovat tyto ztráty z jiného segmentu pojištění vozidel či jiných druhů pojištění. A Kooperativa jako leader trhu v pojištění vozidel nebude pro zachování tržního podílu přistupovat k cenovému dumpingu nebo dokonce porušení platné legislativy, uzavírá Milan Káňa.

Bylo na vše málo času?

A co si o celé situaci myslí VWFS? I přes řádné plnění smluvních povinností z naší strany Kooperativa využila své zákonné možnosti vypovězení pojistných smluv mimo rámec obchodní smlouvy, uvedl pro server Měšec.cz Lukáš Cankař, ředitel marketingu a retailového prodeje ve VWFS. Došlo tak k vypovězení smluv u neznačkového financování, a to u fyzických osob nepodnikajících, ale i podnikatelů a právnických osob.

Podle Kooperativa pojišťovny je důvodem vypovězení výrazná ztrátovost pojistných smluv. A po výpovědi měla společnost VWFS jen omezený čas na nalezení vhodného nástupce. V důsledku tohoto rozhodnutí bylo nutné najít nového pojistitele, domluvit se na podmínkách, technicky vše zajistit a komunikovat tuto změnu klientům. A to vše během výpovědní lhůty, tzn. šesti týdnů. Pokud bychom nezajistili nové přepojištění od 1. ledna 2018, došlo by k situaci, kdy by klienti ze zákona nemohli používat a jezdit daným vozem, jelikož by vůz neměl platné uzavřené povinné ručení, což je naše zákonná povinnost. S ohledem na tyto nezbytné kroky a časovou urgenci nebylo možné klienty informovat dříve, dodává Lukáš Cankař jako odůvodnění, proč nebyla klientům změna oznámena dříve.

Zdá se, že levnější varianta nebyla k dispozici. Prakticky okamžitě po výpovědi smluv od pojišťovny Kooperativa jsme zahájili jednání s nejvýznamnějšími poskytovateli pojištění na trhu, z jejichž nabídek byla vybrána ta nejvýhodnější. Za úspěch považujeme fakt, že pro zhruba dvě třetiny smluv se podařilo vyjednat přepojištění bez navýšení pojistného. U jedné třetiny smluv došlo k navýšení, říká Lukáš Cankař.

Většině se pojistné nezměnilo

Dvěma třetinám pojištěných se podle slov společnosti VWFS pojistné nijak nezměnilo. U jedné třetiny ale k navýšení došlo, a to právě v případě smluv na operativní leasing. Nejčastější skupina zákazníků je s navýšením 900 Kč až 1350 Kč měsíčně. Nejvyšší navýšení (o 5171 Kč měsíčně) evidujeme u klienta, který s námi prostřednictvím operativního leasingu financuje Porsche 911 GT2 RS, říká Lukáš Cankař.

Důvodem k navýšení je fakt, že od doby sjednání původního pojištění výrazně vzrostla frekvence škod a průměrná cena opravy v segmentu operativního leasingu.

Pojistné se zvyšuje, protože stoupají nároky z plnění

Pojišťovny pracují s rizikem, a když se riziko a plnění zvyšuje, pojistné se musí navýšit. Je to logický krok a činí ho všechny pojišťovny. Někdy se naopak přijde na to, že některá rizika už nejsou tak vysoká, a dojde ke snížení pojistného nebo k zařazení rizika do standardní nabídky bez zvýšení platby pojistného.

skoleni_15_4

Když se ale riziko zvyšuje a cena nemění, pojišťovny tím dotují ztrátu z jiných segmentů. A je pochopitelné, že se ztrátovým byznysem se bude muset něco udělat. K navýšení by podle všeho došlo v každém případě, jelikož byly splátky neúměrně nízké riziku.

VWFS se s pojišťovnou na snížení marže a postupném zvýšení pojistného nedohodla. Pro klienty však situace dopadla nejhůře. Nedošlo k postupnému, ale ke skokovému navýšení splátek, které před Vánoci překvapilo nejednoho klienta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).