Hlavní navigace

Tajemství velkého bohatství

12. 6. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Za každým velkým jměním se skrývá tajemství. Není problém ho odhalit, postačuje málo a navíc to nebolí. A když to tajemství odhalíte a použijete ho, čeká vás nejen bohatství, ale i úspěch. Jak na to?

Nejen v českých kotlinách patří Napoleon Hill mezi zářící stálice motivační literatury. Čtenáři jeho knih získávají nejen inspiraci a motivaci, ale i vhled do různých témat – od principů úspěchu přes klíč k bohatství k zákonům úspěchu až po pozitivní myšlení.

Myšlením k bohatství

Zadáme-li do internetového vyhledávače „Mysli a zbohatni“, titul Hillova nejznámějšího a nejpopulárnějšího díla, výsledkem je mnoho odkazů. Brouzdáním se dozvíme, že pátráme po jedné z nejvýznamnějších knih zabývajících se problematikou individuálního úspěchu. Nemůže to být jen tak obyčejná kniha, když se jí po celém světě prodaly desítky milionů prodaných kusů. V Československu kniha vyšla poprvé v roce 1990 pod názvem „Myšlením k bohatství“.

Úspěch je v této knize pojat nejen ve smyslu finanční nezávislosti, ale i duchovního bohatství, které nelze penězi měřit. Samotnému Hillovi můžeme připsat teorii „receptu na úspěch“ opírající se o předpoklad, že „cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho se dá dosáhnout“. To, že je přesvědčení člověka pro dosahování cílů a zbohatnutí nosným pilířem, je nosným poselstvím.

Démoni strachu.
Autor: Radovan Novotný

Démoni strachu.

Hill o souvisejících principech dlouhou dobu přednášel, několik let navštěvoval větší města po celých Spojených státech. Myšlenka „dveří do chrámu úspěchu“ byla později doplněna myšlenkou „klíče“ k úspěchu a bohatství a samotným vydáním bestselleru zmíněného Myšlení k bohatství. A kdeže se ty principy úspěchu a získání bohatství vzaly? Mělo jít o informace získané vedením rozhovorů s americkými milionáři – kupříkladu zakladateli gigantických průmyslových firem, jako byl Ford, Morgan, Rockefeller, Bell nebo Edison.

Podle těchto rozhovorů začal Hill sepisovat Zákon úspěchu v šestnácti lekcích, původně šlo o principy publikované v samostatně vycházejících brožurách. Jako kniha Zákony úspěchu vyšly v roce 1928. A o čem že to ty zákony úspěchu byly? První lekce spočívala ve vysvětlování potřeby definitivního účelu. Vyjasnění a stanovení cíle zabrání vynakládání zbytečného úsilí. Lekce druhá hovoří o potřebě sebevědomí a vypořádání se s šesti základními obavami – strachu z chudoby a špatného zdravotního stavu, strachu ze stáří, kritiky, ztráty lásky a strachu ze smrti. Následující lekce se zabývá potřebou iniciativy a vedení.

Úspěch prý také vyžaduje představivost, stimulování mysli, aby představila nové nápady a rozvíjela nové plány umožňující dosáhnout definitivního účelu – cosi jako stavět „nové domy ze starých kamenů“. Aby se cíle proměnily na realitu, chce to mít akční plán, chce to spolupracovat s ostatními, stát se „pánem svého osudu“ a mít sebekontrolu. Hillův seznam zákonů úspěchu ještě nekončí: chce to zvyknout si vždy udělat něco navíc, přeměnit svou osobnost, rozlišovat podstatné od nepodstatného a oddělovat „fakta“ od „informací“. Vyžadována je koncentrace a soustředěnost na cíl i tolerance a vyvarování se nesnášenlivosti. Minulé i budoucí chyby a neúspěchy se musí stát odrazovými můstky.

Démoni strachu.
Autor: Radovan Novotný

Démoni strachu.

Seznam všech těch principů či zákonů úspěchu je smysluplný, jen poněkud nudný. To ovšem Hill později postupem času odboural, když představil tajemství skryté za každým velkým jměním.

Tajemství bohatých

Tajemství, které se skrývá za každým velkým jměním, „není možno získat jen tak pro nic za nic, ačkoliv jeho cena je daleko nižší než jeho hodnota“. Když ono tajemství nebudete znát, prožijete svůj život bezúspěšně, konstatoval v knize Myšlením k bohatství Napoleon Hill (1883–1970). Tajemství, které zde je zmíněno nejméně stokrát, je před čtenářem zahaleno závojem mlhy. Prý „funguje daleko lépe, když je pouze poodhaleno a napovězeno těm, kteří jsou na ně připraveni a kteří ho hledají“. Ti, kdo tajemství odhalí, „kdo si ho jednou osvojí a použijí ho, jsou bez nadsázky vyneseni k závratnému úspěchu“.

Tak třeba Thomas Edison to tajemství podle Hilla využil tak, že se stal předním světovým vynálezcem, i když nechodil do školy déle než tři měsíce. Podobného úspěchu dosáhl kupříkladu Henry Ford. Ford prohlásil: Spolehlivé motorové vozy budou jezdit po celém světě. A dokázal to! Pro dobro těch, kteří baží po nesmírném bohatství, budiž připomenuto, že v podstatě jediný rozdíl mezi Henrym Fordem a ostatními dělníky je v tom, že Ford myslel a uměl svou mysl ovládat.

Autor knihy potenciální čtenáře láká takto: Až budete číst, zmíněné tajemství vám najednou zřetelně vyvstane před očima – pokud jste na ně připraveni! Až se objeví, poznáte ho. Ať už to znamení dostanete v první, nebo poslední kapitole, až přijde, zastavte se na okamžik a slavnostně si na to připijte, protože tato událost bude znamenat zásadní obrat ve vašem životě.

Nechoďme kolem horké kaše a připusťme, že na počátku všeho stojí nápad a myšlenka: Všechny úspěchy i všechno zasloužené bohatství má svůj počátek v myšlence.

Marketing diskutované knihy

Hill se opírá se o slavná jména, jako je Ford, Roosevelt, Edison, Bell a další stovky významných Američanů, jejichž úspěchy, finanční i jiné, mají být důkazem, že „chápou a uplatňují Carnegieho tajemství“. Andrew Carnegie prý začínal v ocelárnách jako obyčejný dělník, ale odhalil Hillovi tajemství, které mu pomohlo získat majetek dosahující stamiliónů. Dokázal se obklopit lidmi, kteří uměli to, co on sám neuměl, kteří nápady vymýšleli, i těmi, kteří tyto nápady uváděli v život.

Carnegie prý vnukl myšlenku, Hill měl odhodlání, provedl definitivní rozhodnutí, toužil dosáhnout cíle a vynaložil vytrvalé úsilí pětadvaceti let. Překonal zrazování, zklamání, kritiku, dočasnou porážku i připomínky, že „ztrácí čas“. Přečtěte knihu, která tajemství odhaluje, a na konci cesty naleznete bájné bohatství: Z objevů učiněných v průběhu pětadvaceti let výzkumu těžily tisíce lidí; na základě této filozofie někteří z nich vybudovali velké majetky.

Doteď jsme shrnovali pozitiva, ale i zde není všechno zlato, co se třpytí. Český kritik by možná řekl, že Hill sice svůj výklad doprovází příběhy lidí, ale je vadou na kráse, že příběhy jsou z amerického prostředí. Z pohledu moderní doby jsou také už tak trochu zastaralé.

V Hillově pohledu na úspěch nechybí ani spirituální pohledy, vymykající se racionálnímu myšlení a nacházející se mezi nebem a zemí. Čtenář se dozví třebas o bráně k chrámu moudrosti, o tom, že lidský mozek funguje jako vysílač a přijímač myšlenek, že existuje telepatie. Zřejmá je autorova snaha popularizovat, oslovit i příznivce snadné a jednoduché cesty k úspěchu – ti si přece také knihu mohou koupit, tak proč je neoslovit…

Kritik by možná řekl, že někdy jde i o manipulaci se čtenářem. Kdo by neslyšel na možnost dosažení úspěchu a postavení, možnosti opřít se o zákon hojnosti a přitažlivosti? Lidé rádi slyší, že i pro ně budou bez práce koláče, že už byl nalezen recept, jak na to.

Myšlením k úspěchu

Napoleon Hill o sobě prohlašoval, že učí, poprvé v celosvětové historii, skutečnou filosofii, na které je vystavěn osobní úspěch. Poselství je prezentováno jako soubor moudrostí bohatých a úspěšných, kteří popisované principy dovedly na cestu trvale spokojeného života.

Hillovy knihy o bohatství a úspěchu. Zdroj: Google.cz, vyhledávání obrázků.
Autor: Radovan Novotný

Hillovy knihy o bohatství a úspěchu. Zdroj: Google.cz, vyhledávání obrázků.

Hillovy knihy patří mezi motivační literaturu, která chce inspirovat a motivovat, dát recepty na úspěch, připomenout sílu sugesce, myšlení a dalších „klíčů“ k „bohatství“. V recenzích knih zaznívají superlativy, například „žádný člověk neovlivnil můj život více než Napoleon Hill“, nebo že jde o „myšlenky zformulované pro budoucí generace“. Hill shromáždil citáty a myšlenky burcující vnitřní síly, posilující pozitivní přístup k životu a vedoucí k duševnímu a finančnímu bohatství. Chcete úspěch? Pak si musíte něco uvědomit, podpořit chtění, nastartovat a touhu přeměnit na realitu. Kniha Myšlením k bohatství dává recept.

skoleni_15_4

Principy úspěchu, vyslovené před sto lety, se zásadně nemění a zůstávají použitelné dodnes. I v češtině bylo Hillových knih vydáno nespočetně. Kritičtí recenzenti mohou oprávněně namítat, že se Hill ve svých knihách opakuje, že jde o převlékání starých myšlenek do nového kabátu. Sny jsou sazenicemi reality, myslete a zbohatněte, dosáhněte svoje maximum. Vše máte ve svých rukou a jen vy rozhodujete o svém životě. Tak nějak zní poselství nejedné Hillovy knihy.

A co vy? Začnete už dnes podnikat kroky, které pro vás přichystal Napoleon Hill?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje šíření poznání, uplatňování procesního i finančního řízení podniků, optimalizaci investic, strategickému a manažerskému poradenství včetně lektorské činnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).