Hlavní navigace

Svými úsporami prospěješ vlasti. I takto lákaly reklamy bank

7. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Česká spořitelna
Dnešní reklamy stojí hodně a spíše pobaví jen málo nebo vůbec. Máme pro vás nejstarší reklamy bank, pojišťoven a stavebních spořitelen, jaké jsme dokázali najít. A slibujeme, že se zasmějete.

Při přípravě tohoto článku se královsky bavím. Zástupci některých bank a pojišťoven ve svých archivech našli skutečné reklamní skvosty. Už je jen dát na typickou plechovou tabulku. Obecně časem ubývalo textu a více se zjednodušovalo.

Televizní reklamy jsou pak svět sám pro sebe. Některé jsou staré skoro dvacet let, ale jednomu přijde, že muselo uplynout celé století.

Od kamenné tabulky k behaviorální reklamě

Slova o minulosti jsou na místě, protože podle historiků první reklamní sdělení prý vytesali okolo roku 2000 př. n. l. už staří Egypťané. Po kameni přišel papír. Podle serveru MediaGuru vznikla první tištěná reklama v Anglii v roce 1472 a nabízela modlitební knížku.

První billboardy se začaly objevovat až o další necelá čtyři století později. A co první product placement? To byste si asi netipli. Prý v románu Julese Vernea, který v příběhu Cesta kolem světa za 80 dní v roce 1873 zmínil několik skutečných dopravních firem. Podobně se o další milník zasloužil obchodní dům Sears, který na konci 19. století rozeslal 8000 ručně psaných pohlednic, což se považuje za první případ direct marketingu vůbec.

První komerční rozhlasová stanice KDKA byla podle MediaGuru spuštěna v Pittsburghu v roce 1920 a konečně televizní reklama spatřila poprvé světlo světa v roce 1941. Šlo o propagaci hodinek Bulova před baseballovým turnajem a za 20vteřinový spot tehdy firma zaplatila krásných 9 dolarů. Dnes televizní reklamy stojí miliony a ne vždy cílí přesně. Není překvapením, že se proto značná část reklamy postupně přesunula na internet, kde má dnes už behaviorální prvky (tedy analýza zákazníka podle jeho chování na internetu za účelem větší marketingové efektivity).

Tištěné reklamy: návrat do minulosti

Jak už jsme zmínili, v případě tištěných reklam jsme od bank a pojišťoven získali opravdové skvosty. Ostatně, posuďte sami.

Televizní reklamy: pobaví víc než leckterá dnešní

Televizní reklamy jsme zkoušeli hledat na serveru YouTube. S radostí jsme shledali, že některé reklamy se skutečně uchovaly, i když některé ve špatné kvalitě.

Česká spořitelna 1998

ČS Stavební spořitelna 1995

Českomoravská stavební spořitelna 1994

ČSOB Pojišťovna

Hypoteční banka

IPB Banka

IPB pojišťovna

Stavební spořitelna České spořitelny 1998

Česká pojišťovna 1998

Wüstenrot stavební spořitelna

skoleni_15_4

Jak se vyvíjela loga?

Už během minulého roku jsme mapovali, jak se vyvíjela samotná loga bank a pojišťoven. O jejich příbězích si můžete přečíst v článcích:

Na obrázky vás zveme do našich dalších galerií.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).