Hlavní navigace

Názor k článku Švédsko ruší milionářskou daň! Přidají se i další země? od Patrik Chrz - ..a nejde jen o zajištění "běžného" placeného místa....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 8. 2007 7:56

    Patrik Chrz
    ..a nejde jen o zajištění "běžného" placeného místa. Jde o to, že "zbytečné" zboží daleko více "odsává" z ekonomiky přebytečnou pracovní sílu a peníze.
    Když zůstanu u těch hodinek. Na výrobu levných hodinek stačí jeden spuštěný stroj někde v Číně obsluhovaný jedním nekvalifikovaným dělníkem. Jednoho modelu se vyrobí několik minionů kusů, v případě že skončí jejich životnost (ale někdy i jen proto že dojde baterka - záleží na ceně hodinek), tak je zákazník vyhodí a koupí si nové.
    V případě drahých (nebo jak píše kolega "předražených" - to je na delší diskusi, jaká cena za nějaké zboží je ještě "v pořádku" a jaká už ne) může výroba 1 kusu zaměstnat několik vysoce kvalifikovaných pracovníků na několik dní (a proto také potom tolik stojí). Stejně tak jejich oprava nebo údržba. Takovéto zboží je také motorem pokroku. Zatímco v levném segmentu je minimální motivace k inovaci - je to levné, funguje to, lidi to kupují, v tom nejvyšším segmetu se firmy (v jakémkoliv oboru) předhánějí aby jejich zboží mělo tu nejvyšší kvalitu, nelepší design, nadstandardní funkce. Když zůstaneme u hodinek: Quartzový strojek tu není proto, že někomu se zdálo, že mechanické hodinky jsou moc drahé, ale proto, že jsou málo přesné. Tak lidi zkoumali a zkoumali a nakonec byl vynalezen quartzový strojek, který byl původně mnohem dražší než běžná mechanická produkce. Poté, co se osvědčil se samozřejmě jeho výroba rozšířila po celém světě a cena šla prudce dolů a dneska si můžete díky tomu koupit v Lidlu funkční hodinky za stovku.
    Další věcí je, že ti kvalifikovaní pracovníci, kteří mají co do činění s těmi drahými hodinkami si vydělají mnohem víc a tak také víc utratí a poskytnou práci dalším lidem v dalších oborech než ten Číňan, který bude mít tak akorát na ten rohlík.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).