Hlavní navigace

Summit EU - krok správným směrem, který zatím nic neřeší

12. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vedle PIGS vznikla skupina států CHUKS, Česko je mezi nimi.

Při čtení novin a poslouchání televize by člověk nabyl dojmu, že to hlavní co přinesl další z řady klíčových summitů EU je vznik dvourychlostní Evropy. Do rychlého pruhu se pak údajně po bok PIGS, Německa, Francie přidala řada dalších více či méně zadlužených zemí. K odpadlíkům alias potížistům zařazených do pomalého pruhu údajně patří země, jimž novináři vymysleli novou zkratku CHUKS (Czech, Hungary, UK, Sweden).

skoleni_15_4

Tolik tedy novinářsko-politologická interpretace summitu, nyní ale rychle k tomu opravdu podstatnému, a to je, jak vyhodnotí summit trhy, neboť již průběhu tohoto týden máme na krku několik velkých aukcí vládních dluhopisů, a to bohužel i zemí z toho nejostřeji sledovaného jízdního pruhu E(M)U, který vede Itálie a Španělsko. V krátkosti řečeno trhy bude asi nejvíce zajímat to, co na summitu přislíbeno nebylo a co šéf Bundesbanky po několikáté znovu odmítl – a totiž větší angažovanost ECB při hašení požáru a trzích dluhopisů v eurozóně. Dohoda eurozóny o tom, že se rychle dohodne na fiskální unii koučované rozpočtově odpovědným Německem je sice unikátním počinem, avšak těžko přinutí evropské banky k tomu, aby zítra v aukci koupily italský vládní dluhopis.

Nicméně přejme si, aby to tento týden nebyly jen aukce vládních dluhopisů v eurozóně, které vymezí i ostatním trhům mantinely obchodování. Nakonec i ostatních událostí by mělo být v tomto týdnu dost. V úterý například zasedá americká centrální banka a i když se žádný zásad od Fedu tentokrát neočekává, pak i čistě neutrální postoj může přinést významnou reakci trhů. A konečně v průběhu čtvrtka budou zveřejněny jak v eurozóně, tak v USA poměrně důležité předstihové ukazatele podnikatelských ná­lad.


Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).