Hlavní navigace

Studujete? Tak to si to v bance užijete!

27. 4. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Studium, to nejsou jen přednášky a zkoušky. Jednou ze světlých stránek "bezstarostného" studentského života je cesta do banky. Většina bank totiž studentům nabízí své produkty v podstatně přitažlivější formě než běžným klientům.

Studenti jsou perspektivní klienti. Obvykle neobtěžují na pobočkách, využívají moderní technologie a navíc je zde velká pravděpodobnost, že budou mít v budoucnu nadstandardní příjem. Není tedy divu, že se je banky snaží „ulovit“ do svých sítí už v době studia.

Hlavní produkt, který banky studujícím klientům nabízí, je specifický běžný účet. Studentský účet k sobě váže nejen nižší poplatky a řadu služeb zdarma, ale i prémiové bonusy. Ve své nabídce má účet přímo pro studenty pět českých bank – Česká spořitelna, Komerční banka, Československá obchodní banka, Poštovní spořitelna a eBanka.

Účet je většinou určen pro studenty vysokých škol. Středoškoláci mají situaci poněkud komplikovanější, především pokud jim ještě není osmnáct. Horní věková hranice, kdy může studující klient získat výhodnější účet, je obvykle 26 let. Výjimkou jsou Česká spořitelna a ČSOB, obě studentům vedou účet až do třiceti.

ČS – Program Student+

  • + úvěr bez ručitele
  • + pro studenty až do 30 let
  •  – pošramocená pověst (studentům ČS nejprve zrušila slíbenou prémii za červený diplom, potom ji pod tlakem studentů opět slíbila)

ČSOB – Studentské konto

  • + vysoké úročení zůstatku
  • + pro studenty až do 30 let
  •  – nelze čerpat hotovostní úvěr

Poštovní spořitelna – Účet Junior

  • + při založení do konce dubna půlroční poplatkové prázdniny
  • + dostupnost poboček na všech poštách
  •  – kontokorent pouze 2000 Kč

eBanka – Studentský program

  • + možnost studentského firemního účtu
  • + s účtem je spojen balíček služeb
  •  – nízké úročení zůstatku účtu

Komerční banka – Konto Gaudeamus

  • + úvěr až 500 000 Kč
  • + nejvyšší roční bonus
  •  – nenabízí GSM banking

Zdarma obvykle pro studenty bývá založení účtu, první vydání karty, přímé bankovnictví nebo založení trvalého příkazu. Konkrétní nabídka se liší banku od banky, ale vždy je účet výhodnější než jeho klasická podoba pro běžné klienty. Většina bank navíc zůstatek na účtu úročí poměrně vysokou sazbou – rekordmanem je Česká spořitelna, která má sazbu 1,3 %. Nad jedním procentem se pohybují ještě Komerční banka, ČSOB a Poštovní spořitelna. Vzhledem k sazbám, kterými se běžné účty úročí obvykle, se jedná o několikanáso­bek. Obvykle banky takovouto sazbu dnes nenabízí ani u termínovaných vkladů.

Krátkodobý nedostatek finančních prostředků mohou studenti řešit povoleným přečerpáním účtu – kontokorentem. Poštovní spořitelna má sice maximální limit pro přečerpání nastaven na dvou tisících, ale například u České spořitelny je to 20 000 Kč a navíc bez ručitele. U všech bank je kontokorent úročen podobně – 12 až 13 procenty.

Navnadit k uzavření účtu mají studenty speciální bonusy. Nejvyšší prémii nabízí Komerční banka, která každému klientovi připíše na studentský účet Gaudeamus každoročně 333 korun. Česká spořitelna zase studentům nabízí pravidelný roční příspěvek 200 Kč na studentský průkaz ISIC. Studentům, kteří vysokou školu zakončí s červeným diplomem, připíše na účet jednorázovou prémii 10 000 Kč. U ostatních bank už není prémiová motivace tak velká. ČSOB a eBanka studentům nabízejí zdarma pouze první vydání karty ISIC, Poštovní spořitelna nabízí bezplatné vydání první karty Euro26.

dan_z_prijmu

Petr Blažek - Komeční banka
Kde vzít peníze na školné při studiu v zahraničí? Zeptejte se v Poradně Produkty pro studenty Petra Blažka – ředitele segmentu Občané Komerční banky. KB je studenty vyhledávanou bankou, nabízí bezplatné vedení účtu včetně příslušenství a také úvěr se zajímavou úrokovou sazbou, který lze použít na financování potřeb během studií na českých i zahraničních VŠ.

Pokud student potřebuje více peněz, může čerpat úvěr na studium. Ač zní název tohoto produktu ušlechtile, není půjčka nijak vázána na výdaje spojené se studiem. Půjčka je bezúčelová a je tedy možné ji využít libovolně. Pro studenta, který nemá pravidelný příjem, to je vlastně jedna z mála možností, jak získat půjčku. Navíc například Česká spořitelna u osmdesátiti­sícového úvěru nevyžaduje ručitele. Splácení úvěru se může rozložit až na dvacet let. Pokud má student zajištění úvěru, může si u Komerční banky půjčit až 500 000 Kč. Banky navíc u studentského úvěru umožňují splácet po dobu studia nižší částky.

Kromě bank nabízejí speciální produkty také některé stavební spořitelny. Výhody se netýkají jen studentů, ale mladých lidí obecně. Například Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky má nabídku pro mladé do 29 let. Výhodou je však pouze snížení poplatku za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Ten je místo 1 % cílové částky jen 0,75 %. Ostatní spořitelny mají zvýhodněnou nabídku pouze pro mladé do 18 let.

Myslíte si, že jsou výhody na účtech pro studenty oprávněné?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).