Hlavní navigace

Studentský účet v zahraničí? Ano, ale...

1. 6. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nabídka studentských účtů v České republice je široká. Jistě. Ale nabídka studentských účtů v Evropské unii je širší! Jak si můžete zřídit studentský účet mimo naši republiku? Bude vám stačit potvrzení o studiu na české škole, nebo potřebujete jiný doklad?

Studentský účet banky nabízejí studentům (ostatně, jak sám název napovídá) jako běžný bankovní účet, doplněný o benefity různého druhu, hodnoty a ceny. I v České republice pomalu ale jistě končí časy štědrých finančních prémií, které banky houfně nahrazují nadstandardními bankovními produkty za nestandardní (nízké až žádné) ceny. Cílem se stává vychovat aktivně bankujícího člověka, který by navíc neutekl od „studentského“ bankovního domu.

Bankovat = využívat bankovní služby

Na přímou finanční podporu se studenti nemohou těšit ani v zahraničních bankách. Přesto nevylučuji, že je možné nalézt takovou, která peníze do pokladniček studentů dávat bude. Nabídky bank se liší dům od domu, stejně jako zemi od země.

Otevření účtu

Otevření účtu v zahraničí, ať již studentského či běžného, nemusí být vždy tak snadné, jak by se z jednotného evropského trhu mohlo zdát. Banky kladou různá omezení na otevírání účtu, která mohou být pro cizozemce nepřekonatelnou překážkou.

Otevřít účet z České republiky elektronicky nebo korespondenčně se vám zřejmě nepodaří. Většina bank trvá na osobním kontaktu s klientem, jehož cílem je zamezení praní špinavých peněz. Pokud se vám již banku, u níž účet na dálku otevřete, podaří nalézt, pravděpodobně vám nenabídne účet studentský, ale exkluzivní pro nejbohatší klientelu.

Nejjednodušším způsobem je otevření účtu při turistické, studijní nebo jiné (např. pracovní) cestě. Tak si budou moci otevřít účet např. studenti mladší 25 let u KBC v Belgii, ale studenti cestující do Rakouska budou mít u Erste Bank smůlu – potřebují mj. potvrzení o pobytu v Rakousku.

Slevy a zvýhodnění

Podobně jako v České republice i v ostatních státech Evropské unie poskytují banky studentské účty do různého věku. Například již zmíněná belgická KBC do 25 let, francouzská Société Générale do 25 nebo 27 let (se studentskými průkazními kartami MEP, SMECO, SMENO, SMEREB, SMEREP, SMERRA) a Erste Bank do 30 let věku.

Ani vedení účtu zdarma není samozřejmostí – zatímco u KBC a Erste Bank mají studenti zdarma téměř vše, Société Générale si naúčtuje 4,20 euro za balíček pro mladé, a pokud doložíte kartu některé z výše uvedených společností, dostanete další slevu na 3,35 euro měsíčně.

Příklady cen a zvýhodnění studentských účtů ukazuje následující přehled.

Erste Bank

  • vedení účtu zdarma
  • účetní položky a vnitrozemský*) platební styk
  • úročení ve výši 1 % (oproti 0,125 % běžných účtů)
  • další položky stejné jako běžný účet nestudentský

Zdroj: Tiskový odbor Erste Bank

KBC

  • vedení účtu zdarma
  • vedení spořícího účtu zdarma
  • bankovní karta zdarma (+ slevy v divadlech, kinech aj.)
  • internetové a telefonické bankovnictví zdarma

Studenti starší 18 let mají navíc přístup ke zvýhodněným úvěrovým produktům.

  • kreditní karta zdarma (musí doložit příjem)
  • kontokorentní úvěr
  • spotřebitelský úvěr

Zdroj: Tiskový odbor KBC

Société Générale

  • zlevněné vedení účtu (4,20 euro nebo 3,35 euro – viz výše – oproti 6,45 euro u základního balíčku a 6.90 euro měsíčně u balíčku se shodnou platební kartou)
  • zasílání informací na mobilní telefon (0,90 euro oproti 3 euro měsíčně u „nestudentských“ programů)
  • zvýhodněné zadávání pokynů na burze

Zdroj: Sazebník Société Générale

skoleni_15_4

Pozor! Závažné omezení

Zatímco platby v euro v rámci Evropské unie bývají u studentských účtů zdarma (u uvedených bank a produktů bez rozdílu) a často bývá vůbec nebo malou sazbou zpoplatněn převod i u ostatních běžných účtů, při zasílání peněz z a do České republiky se vaše konto nebo konto vašeho penězodárce ještě nějaký čas prohne.

V rámci Evropské unie jsou banky při platbě v euro a použití IBAN – mezinárodního bankovního čísla účtu – povinny účtovat v domácím i „přeshraničním“ platebním styku stejné poplatky. Bohužel euro je České republice ještě na roky vzdálené a nelze očekávat ani vstřícný krok, jaký učinilo Dánsko, když se k „euronařízení“ přidalo i s dánskou korunou. České banky tak dosud nic nenutí snižovat poplatky za vnitrounijní platební styk – nutno však dodat, že některé se chopily příležitosti a ukázaly svým klientům lepší tvář.

Máte otevřený studentský účet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).