Hlavní navigace

Studentské dluhy aneb co stojí kontokorent

26. 2. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pravý studentský život, ten dá člověku zabrat. Ať se snažíte jak chcete, ani sebelepší příležitostná práce většinou nezabrání tomu, abyste neměli hluboko do kapsy. Ještě že tu jsou naše blahosklonné banky. Když už vám nebude chtít půjčit ani nejlepší kamarád, s důvěrou se obraťte na ně. – Že už jste se obrátili a vaše studentské účty se teď jen hemží červenými čísly? - Nevadí, následující článek vám může pomoci lépe se orientovat v tom, co za bankovní dobrotu budete muset zaplatit.

Nejprve tedy trocha teorie pro méně zkušené, kteří ještě v našich peněžních ústavech svá tři, čtyři studentská konta založená nemají, nebo alespoň zatím detailně nevyužívají všech jejich výhod: studentské konto se poskytuje studentům VŠ (někdy i VOŠ či SŠ) a je to ve valné většině případů malý, hubeňoučký chudáček (ačkoliv se samozřejmě i mezi nimi čas od času najdou pěkně vypasení jedinci), kterého hodná banka vede většinou zdarma, pokouší se úročit ty trosky hotovosti, co na něm zbývají, zvýhodněnými úrokovými sazbami a poskytuje k němu kvanta dalších zvýhodněných produktů. Ty nejhodnější z bank pak svým drobečkům churavým jednou za rok aplikují výživnou finanční injekci ve výši pár stovek korun.

Tím to ale všechno nekončí. Naprostá většina bank, které nabízejí zvýhodněná studentská konta (tedy doslova všechny následující kromě Plzeňské banky), umožňuje studentům jako jednu z výhod získat poměrně snadno kontokorentní úvěr. Prostřednictvím něho si můžete půjčit částku, jejíž maximální hranici si každá z bank určuje individuálně, musíte z ní však také následně platit daný úrok.

Nejsnazší cestu ke kontokorentu nabízí Česká spořitelna a Union banka. Obě jsou navíc ochotny vyprahlému účtíku poskytnout bezkonkurenčně nejvyšší částku, a to celých 10 000,– Kč. Stačí si pouze jedno ze studentských kont založit (nebo klidně obě naráz) a daný obnos vám bude na něj připsán automaticky – k volnému, třeba okamžitému použití. Podmínkou je pouze to, aby alespoň jednou za rok byl váš účet „v plusu“ a banka si měla z čeho odečíst úroky. Ty se momentálně u ČS pohybují na úrovni 14 % a u Union banky na 14,5 % za rok.

Další v pořadí, alespoň co se maximální výše kontokorentu týče, jsou studentské úvěry poskytované ČSOB a její divizí IPB. K oběma typům účtů je možné vypůjčit si až 6000,– Kč (resp. 5000,– Kč u IPB)a to opět maximálně na jeden rok. Poskytnutí kontokorentu je však podmíněno průměrným kreditním zůstatkem na účtu během posledních tří měsíců před požádáním o úvěr, který by měl činit alespoň 1000,– Kč u ČSOB, u IPB je poskytnutí kontokorentu po třech měsících po založení automatické. Dlužná částka je zde však úročena o poznání příznivěji – u ČSOB 9,3 % a u IPB 10 % ročně.(Pozor zde byla dodatečně provedena oprava – více si přečtete v názorech na tento článek)

Nejnižší částku poskytují k vypůjčení Komerční banka a prostřednictvím Nonstopbanky i Bank Austria Creditanstalt. Jedná se o 3000,– Kč a jejich získání je v obou případech i obtížnější. Komerční banka si poskytnutí kontokorentu podmiňuje průměrným zůstatkem na účtu ve výši 1000,– Kč během šesti posledních měsíců, Nonstopbanka dokonce požaduje, aby během posledních tří měsíců na účet docházelo alespoň 3000,– Kč (jak milé – budu-li do banky pravidelně posílat 3000,– Kč, možná mi pak 3000,– Kč půjčí). Obě banky navíc požadují úroky vyrovnávat nejméně jednou za půl roku. Jejich výše se k tomu pohybuje spíše v horních pásmech: Nonstopbanka vyžaduje úročení 16 % a Komerční banka dokonce 19 % za rok.

dan_z_prijmu

Kontokorent můžete ve všech bankách dokonce i přečerpat, ale asi to nelze nikomu doporučit – kromě nemalých poplatků za upomínky totiž v takovém případě studentíkovi-neplatiči hrozí, že mu naskočí přímo nekřesťanské úroky od 20 do 30 %, a někdy může následovat i vypovězení smlouvy. To už si asi každý rozmyslí, jestli zaplatí či ne.

Chcete-li se na závěr podívat, kolik asi představují běžné procentní úrokové sazby v hotovosti, jako příklad připojujeme tabulku údajů pro úrokovou sazbu České spořitelny, která je co do výše úroků přibližně uprostřed:

Tabulka č. 24
ČS – úroky 14% 10 000 6 000 3 000 1 000
Kč/týden 27 16 8 2,70
Kč/měsíc 117 70 35 12
Kč/půl roku 700 420 210 70
Kč/rok 1 400 840 420 140

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).