Hlavní navigace

Studenti budou bez práce?

12. 10. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Studentské brigády jsou cenným zdrojem nejen peněz na financování náročného studentského života, ale především zkušeností do života po studiích. Od tohoto měsíce je ale pozice studentů na trhu práce ztížena - stát chce stejné podmínky pro všechny. Mají studenti ještě šanci?

Důvodem ztížení podmínek pro práci studentů je změna v několika zákonech, kterými se vláda (potažmo parlament) pokoušejí srovnat podmínky na trhu práce. První ze změn vstoupila v účinnost již o prázdninách – zdravotní pojištění.

Zatímco ještě v červenci si studenti mohli od základu pro výpočet zdravotního pojištění odečíst 3 520 Kč, stejně jako ostatní pojištěnci, za něž platil zdravotní pojištění stát, od srpna musí všichni platit pojištění z každé vydělané koruny.

Teď přišla další rána, která studentům situaci ztíží. Možností, jakým způsobem uzavřít pracovní kontrakt, je celá řada – od hlavního pracovního poměru po dohody o pracovní činnosti a o dílo. V případě dohody nešlo o soustavnou činnost, proto z ní student (ani jiný pracovník) nemusel odvádět sociální pojištění. To se nemění, ale…

Studenti pracovali (a stále pracují) nejčastěji prostřednictvím zprostředkova­telských pracovních agentur na dohodu o pracovní činnosti, tedy bez platby sociálního pojištění. Tomu stát udělal přítrž. Na dohodu o pracovní činnosti budou sice moci studenti dál pracovat, ale nikoli pro pracovní agenturu – pouze přímo pro zaměstnavatele.

Těžkosti, které ze změny zákona plynou, pocítí nejen studenti, ale i zprostředko­vatelské agentury a najímající firmy. Pro společnosti bylo najímání studentů nejen levnější než stálí pracovníci, ale, a to především, mnohem pružnější. V případě potřeby bylo možné získat studenta i na dobu řádu dnů.

Studentská práce změnou zákona zdraží a studenti dostanou ze stejného hrubého příjmu méně. Jediný, kdo na tom vydělá, bude státní pokladna. Firmám budeme muset fakturovat o 47 % víc kvůli pojistnému, řekl předseda Asociace pracovních agentur Petr Skondrojannis.

skoleni_15_4

Kolik si studenti vydělají?

Hodinová mzda studentů se liší podle „místní příslušnosti“. Například v Praze, kde je nabídka prací nejbohatší, si studenti mohou vydělat od 45 do 65 Kč (nejčastěji 60 Kč/hod.), v Českých Budějovicích od 40 do 60 Kč (nejčastěji 41 Kč/hod.), v Ostravě je i studentské práce nedostatek a její cena je 38 Kč/hod., v Ústí nad Labem se mzdy pohybují od 35 do 60 Kč (převážně 60 Kč/hod.) a v Jihlavě od 35 do 40 Kč/hod. (Poznámka: Použity mzdy agentury Index Plus.)

Výše uváděné ceny se týkají prací buď manuálních nebo jednoduchých kancelářských. V případě, že student chce získat zároveň praxi v oboru, musí se poohlédnout po příležitosti přímo ve firmách nebo přeptat známých, nejčastěji pak budou pracovat na zkrácený pracovní úvazek. V takovém případě mohou být i studentské práce mnohem lépe zaplacené a jejich cena se může rovnat mzdě plně kvalifikovaných pracovníků.

Mají být studenti na trhu práce zvýhodněni?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).