Hlavní navigace

Názor k článku Stříbro podraží. Vyletí jeho ceny komínem? od Ivan - DPH na stříbro se neuplatňuje VŽDY a už...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2016 10:51

    Ivan (neregistrovaný)

    DPH na stříbro se neuplatňuje VŽDY a už vůbec ne v brutální české 21% verzi (platíme státu za to, že se zajišťujeme proti jeho nezodpovědnosti?).

    Jak tedy s tou DPH?

    Jednak lze Ag nakupovat tam, kde DPH není, nebo kde je nižší. Pro nás typicky v Německu. Tam se již několik let uplatňuje fígl s "rozdílovým zdaněním". Úplně bez DPH lze nakoupit v některých zemích mimo EU, ale pak je potřeba vyřešit, jak to dostat domů. Do letadla bych to nebral :-)

    Jednak je možné založit si výkupnu kovů, nebo (což je jednodušší) se s nějakým výkupcem (klenotník, šperkař, zastavárna, ...) dohodnout cca takto: "Ty vykupuješ stříbro za cenu spot minus 8 procent, já od tebe za spot (případně spot +3%) vezmu kousky investiční povahy - mince, slitky, cihly - tedy ne např. vidličky". Toto vše se samozřejmě děje bez DPH. A ideálně jedinám papírem figurujícím v celé transakci budou bankovky.

    Dále je možné stříbro koupit na firmu a DPH si odečíst. Musíte samozřejmě být plátce DPH (nebo váš strýček, kamarád, ...). Ideální je mít co nejjednodušší účetnictví (evidenci) a co nejkratší povinnost archivovat doklady. Stříbro si člověk většinou kupuje jako dlouhodobou investici a za 17 let asi těžko někdo bude ve skartovaném účetnictví pátrat, kam se podělo.

    S DPH samozřejmě čarují i oficiální prodejci.
    Srovnejte si třeba rozdílné ceny stejného produktu u toho samého prodejce:
    https://www.silverum.cz/stribrna-mince-canadian-maple-leaf-1-oz-p-26.html
    https://www.silverum.cz/stribrna-mince-canadian-maple-leaf-1-oz-p-39.html
    Akorát že v tomto případě si většinu zisku z uspořené DPH nechává prodejce, protože sám nakupuje ještě levněji, než zde:
    https://www.goldsilbershop.de/Silbermuenzen/1-Unze-Silber-Maple-Leaf.html
    Za tuto cenu nakoupíte v Německu vy sami jako drobní koncoví zákazníci. Kdo nakupuje po bednách jako velkoodběratel, dostane samozřejmě cenu lepší.

    Ale jinak se mi článek zdá dost tendenční. Nic proti stříbru, do portfolia patří. Ale mnozí zastánci stříbra (často jeho prodejci) šíří příliš optimistické a/nebo konspirátorské zprávy. Vezměte si třeba, jak stříbro po demonetizaci kleslo. Něco obdobného byste pak asi čekali i od zlata. Jenže to po demonetizaci raketově rostlo! Přestože mnozí také předpovídali, že po jeho demonetizaci o zlato skoro nikdo nebude stát a půjde dolů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).