Hlavní navigace

Středoevropské měny za nízké volatility mírně posílily

7. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na začátku týdne se koruna obchodovala v úzkém pásmu tří haléřů okolo 27,44 CZK/EUR bez zřejmého trendu. Ani polský zlotý nevykázal velkou volatilitu, když za celý den přidal 0,1 %, a přiblížil se tak úrovni 4,14 PLN/EUR.

Mírně si polepšil i maďarský forint, který posílil o 0,2 % a dostal se pod hranici 310 HUF/EUR. 

V Česku dnes byla zveřejněna zajímavá data z reálné ekonomiky. Zklamaly údaje o průmyslové výrobě za květen, když meziroční růst produkce o pouhá 2,5 % zaostal i za nejpesimističtějším odhadem na trhu. Meziměsíčně průmysl odepsal 1,5 % (SA, WDA), když se jednalo o první meziměsíční pokles od loňského listopadu. Na horším výkonu se mohla podepsat přestávka v kolínské automobilce, která souvisela s nájezdem na výrobu nových modelů. Nepotěšilo ani stavebnictví, které meziměsíčně pokleslo o výrazných 3,7 % m/m. Jen mírně pod tržním očekáváním skončil zahraniční obchod, který podle národní metodiky vykázal přebytek 13 mld. CZK. Za horším výsledkem stojí hlavně dovoz minerálních paliv a chemikálií. I přes toto zhoršení je kumulativní přebytek od začátku roku o 20 mld. CZK vyšší než byl vloni touto dobou a zahraniční obchod má opět nakročeno k pozitivnímu příspěvku do mezikvartální dynamiky HDP v Q2 14.

dan_z_prijmu

Zítra bude zveřejněná červnová míra nezaměstnanosti v Česku. Na konci loňského roku se míra nezaměstnanosti stabilizovala a na začátku tohoto roku jsme již byli svědky jejího pozvolného poklesu na sezónně očištěné bázi. Tento trend by měl pokračovat i v červnu, kdy očekáváme další zlepšení o 0,06 pb na 7,70 % (SA). Míra nezaměstnanosti bez sezónního očištění by měla v červnu poklesnout o 0,2 pb na 7,3 %, právě díky pokračujícímu příznivému vlivu sezonních faktorů.

Česká swapová výnosová křivka dnes zůstala víceméně beze změny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).