Hlavní navigace

Středoevropské měny si připsaly zisky proti euru, analýza EUR/PLN, EUR/HUF a EUR/CZK

26. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Středoevropské měny mají za sebou dobrý týden. Trhy se soustředily na středeční zveřejnění zápisu z posledního jednání Výboru pro měnovou politiku (FOMC) americké centrální banky (Fed).

Samotný zápis byl však spíše zklamáním, protože nepřinesl žádnou novou informaci a nesl se ve stylu mlžení. Fed však nevyloučil, že by ke snížení objemu kvantitativního uvolňování (QE) mohlo dojít velmi brzo a investoři tak očekávají, že jasná odpověď bude zveřejněna na zářijovém zasedání FOMC (18. září). Redukce kvantitativního uvolňování je důležitým tématem i pro středoevropské měny, kvůli potencionálnímu odlivu kapitálu v případě snížení investované částky.

Maďarský forint společně s polským zlotým zrcadlily napětí ze zveřejnění zápisu a do půlky týdne se obchodovaly v neutrálním pásmu. Čtvrteční i páteční seance pak přinesly posílení, jak proti euru, tak proti americkému dolaru. Česká koruna dokázala posílit hlavně proti euru, kde se z pondělních 25,73 dostala v průběhu týdne až na 25,63. Investoři vnímali pozitivně dohodu o rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb.

Polsko

V pondělí zasáhly Polsko znepokojivé zprávy o společnosti Kompania Weglowa (KW), která je největším producentem černého uhlí v Evropské unii. Podle informací by měla KW požádat stát o finanční pomoc. Na společnosti se projevuje dlouhodobé zlevňování cen uhlí, které v kontrastu s vysokými náklady na výrobu udělaly z domácího uhlí dražší variantu před importovaným. To nutí polské producenty skladovat uhlí a zásoby tak vzrostly meziročně o 90 procent na 7,2 milionů tun (zásoby KW a společnosti KHW). Polská vláda pravděpodobně bude muset zasáhnout, protože o významu KW v polské ekonomice není pochyb. Otázkou je kolik bude pomoc nakonec stát, vezmeme-li v potaz, že menší polský producent společnost KHW v prvních 6 měsících prodělala 70 milionů zlotých.

Výnosy z 10letých polských dluhopisů se v pondělí dostaly na 8týdenní maximum. Výnosy posílily o 0,09 procenta na 4,44 procenta.  V pondělí byla zveřejněná data o růstu mezd v tamní ekonomice. Mzdy v polských společnostech vzrostly v červenci meziročně o 3,5 procenta a překonaly tak odhad o 2,8 procentním růstu.

Velký den měl polsky zlotý v úterý, kdy si po zveřejnění průmyslové produkce připsal zisky proti euru. Produkce překonala očekávání, když v červenci v meziročním měření posílila o 6,3 procenta. V Polsku šlo o největší nárůst za posledních 18 měsíců a pár EUR/PLN v reakci na pozitivní zprávy ztratil 0,6 procenta (zlotý posílil). Polsko také zveřejnilo index výrobních cen (PPI), který v meziročním srovnání ukázal pokles o 0,8 procenta, meziměsíčně si však připsal zisk 0,2 procenta.

V půlce týdne se rozpoutala žhavá diskuse kolem vyplacení dividend ve státních podnicích. Polská vláda se rozhodla zvýšit příjem z dividend o téměř 1/5. To vyvolalo silný odpor u některých investorů, kteří obvinili vládu z nekonstruktivního kroku, který bude mít negativní dopad na společnosti. Vláda potřebuje zaplnit deficit státního rozpočtu, který se rozšiřuje kvůli ekonomickému zpomalení. Deficit se z loňských 35 miliard zlotých dostal na 51 miliard a tak lze krok vlády považovat za logický. Na dividendách by se mělo vybrat celkem 6,9 miliard, tedy o 1 miliardu více, než se původně plánovalo.

Polská televizní stanice TVN reportovala ve čtvrtek nižší čistou ztrátu, než se původně predikovalo. Televizní stanici se podařilo seškrtat náklady, které eliminovaly negativní vliv slabšího polského zlotého. Polský televizní reklamní trh klesl ve druhém kvartále o 3,8 procenta, což TVN poznala na 2,5 procentním propadu výnosů. Ztráta dosáhla 30 milionů zlotých a vyhnula se tak předpokládaným 35 milionům. Na nečekaně dobrý výsledek reagovaly akcie TVN, které posílily o 4,9 procenta a prodávaly se za 13,38 zlotých za kus.

Pohled technické analýzy na EUR/PLN:

 EUR/PLN se i přes pokles na konci týdne dostal pouze k podpoře na Fibonacciho hladině 23,6. Z hlediska technické analýzy je třeba věnovat pozornost skrytým medvědím divergencím, které se vytvořily na stochastickém oscilátoru. V případě proražení zmiňované Fibonacciho úrovně by se trh mohl posunout zpátky k důležitému minimu na úrovni 4,18.


Autor: Bossa

Maďarsko

V průběhu týdne se pozornost investorů soustředila tradičně na vládní vyjednávání ohledně úvěrové krize. Vláda zvažuje automaticky konvertovat půjčky v zahraničních měnách, které dosahují 8 miliard dolarů (USD) na půjčky ve forintech. Politické špičky společně s centrální bankou hledají způsob, jak ulehčit domácnostem splátku samotných jistin i úroků. Konverze půjček by se měla vztahovat na všechny případy, výjimky však zatím podle dostupných informací bude možné vyjednat. Většina zahraničních půjček je ve švýcarských francích a díky slabému forintu se půjčky staly neúnosné. V důsledku komentářů některých politiků, se akcie maďarské největší banky OTP propadly o 1,9 procenta na 4 200 forintů za akcii.

Pohled technické analýzy na EUR/HUF:

EUR/HUF se obchoduje v konsolidační formaci rostoucího trojúhelníku. To vrhá na trh výhledově býčí náladu, kterou bude ovšem potřeba potvrdit proražením důležité hladiny 300,00. Trh by se v nadcházejícím týdnu mohl znovu přiblížit k podpůrné trendové linii, od které se očekává odraz směrem nahoru.


Autor: Bossa

Česká republika

Naší domácí scénou otřásaly celý týden politické debaty, pozornost investorů patřila půtkám o předčasných volbách a šancích na úspěch.  Zákonodárci si v týdnu odsouhlasili zkrácení mandátu a vykročili k podzimním parlamentním volbám. K rozpuštění sněmovny dojde po dohodě lídrů stran s prezidentem 28. srpna, nové volby proběhnou 25. a 26. října. Podle momentálních průzkumů by volby měla vyhrát ČSSD následovaná KSČM. Do poslanecké sněmovny by se mělo dostat 5 politických stran s nováčkem SPOZ. Od podzimních voleb se tedy logicky očekává drtivé vítězství levice, která se v současnosti veze na vlně popularity, díky skandálům pravicové vlády. V případě vítězství ČSSD se podle stínového ministra financí Jana Mládka bude provádět politika vyšších státních výdajů, avšak s pozorností na 3procentní deficit k HDP podle konvergenčních kritérií. Mládek také plánuje zvýšení daní, tradičně již podle progresivního modelu, se zvýšením daní se počítá i u právnických osob.

dan_z_prijmu

Společnost NWR, která reportovala neočekávaně vysokou ztrátu 315,4 milionu eur, se chystá prodat svou OKK koksovnu, ze které by měla částečně pokrýt ztrátu. Vyjednávání potvrdil v týdnu finanční ředitel Marek Jelínek. Podle informací je ve hře několik zájemců a v současnosti se vyhodnocují jednotlivé nabídky.

Pohled technické analýzy na EUR/CZK:

EUR/CZK oslabil pod úroveň „supportu“ 25,67 a týden uzavřel u klesající podpůrné trendové linie. Vzhledem k přeprodanosti oscilátorů se jako rizikové jeví spekulace na další pokles. EUR/CZK by v případě ideálního vývoje mělo zkorigovat své ztráty a poté pokračovat v cestě vyznačeným kanálem.


Autor: Bossa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je analytičkou finančních trhů společnosti BOSSA.CZ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).