Hlavní navigace

Středoevropské měny dnes výrazně korigovaly zisky

9. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Oslabení se tentokrát nevyhnulo ani české koruně, která vůči euru ztratila 0,3 % (na 27,69 CZK/EUR).

 Středoevropské měny dnes výrazně korigovaly zisky, kterých dosáhly ve druhé polovině minulého týdne. Maďarský forint se propadl o 0,6 % na nejslabší úroveň od ledna 2012 (316,9 HUF/EUR), přičemž stejnou ztrátu utrpěl i polský zlotý, který se posunul na 4,2 PLN/EUR. Oslabení se tentokrát nevyhnulo ani české koruně, která vůči euru ztratila 0,3 % (na 27,69 CZK/EUR).

V regionu bude zítra zveřejněn pouze zápis z posledního zasedání maďarské centrální banky, na kterém ponechala úrokové sazby beze změny (na úrovni 2,1 %, poslední snížení z 2,3 % proběhlo v červenci). Podle centrální banky je toto nastavení měnových podmínek konsistentní s dosažením inflačního cíle, přičemž zároveň poskytuje dostatečnou podporu ekonomice. Na současných úrovních by se sazby měly držet po delší období.

skoleni_15_4

České spotřebitelské ceny v srpnu poklesly o 0,1 % m/m, zatímco konsenzus i náš odhad počítal s poklesem o 0,2 %. Meziroční růst cen se opět mírně zrychlil z 0,5 % v červenci na 0,6 % v srpnu. Největší překvapení pro nás nastalo u cen potravin, které v srpnu sice poklesly o 0,6 % y/y, nicméně pravidelná sezónnost by nasvědčovala daleko většímu snížení cen v tomto segmentu. V nejbližších měsících se ovšem dá očekávat opačný trend, když směrem dolů budou působit sankce ze strany Ruska na dovoz potravin z EU (díky přebytku nabídky v EU). Inflace se stejně jako v červenci nacházela 0,2 pb nad prognózou centrální banky. Posun cílované úrovně kurzu prozatím v nejbližších měsících nečekáme.

Česká swapová výnosová křivka dnes opět následovala svůj evropský protějšek, když zvýšila svůj sklon. Na svém dlouhém konci si připsala 7 bb, zatímco krátký konec křivky se posunul směrem nahoru pouze o 1 bb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).