Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Strasti a slasti penzijního připojištění od Pavel - Veškerá debata na téma PF, co by se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 7. 2008 8:54

    Pavel (neregistrovaný)
    Veškerá debata na téma PF, co by se mělo nebo nemělo je úplně zbytečná. Každý člověk je odpovědný za svoje skutky a rozhodnutí, a nemá smysl hledat problém někde jinde než u sebe. PF a jiné státem dotované a podporované produkty jsou určené především pro pohodlné a líné lidi, kteří se vůbec finančně nevzdělávají a nechávají to na druhých rádoby odbornících. Přílišná pohodlnost a lenost v kombinaci s finanční negramotností a neopodstatnělým konzervatismem vede jen ke ztrátě. Moje doporučení zní: lidi začněte se vzdělávat v oblasti financí a nechoďte pro rady za sousedem nebo rádoby fin. poradcem. Vyčleňte se z davu a investice plánujte, když uděláte chybu, poučte se. Úspěch, a to v jakékoliv oblasti, je procesem drobných neúspěchů, ze kterých jsme se ponaučili a stejné chyby už pak neopakovali. Naučte se pracovat s rizikem, začněte chápat rizika některých investic, investujte pravidelně a úspěch se dostaví. Nechte to na státu, buďte dále negramotní a líní se učit a budete vždy chudí.
  • 30. 7. 2008 10:10

    anonymní
    To není lenost ani pohodlnost, pokud se finančnictvím zabýváte profesionálně, nemůžete to samé chtít po ostatních lidech. Lidé mají spoustu dalších starostí a den má jen 24 hodin, takže každý nemůže zvládnout vše. Když se budou všichni finančně vzdělávat, k čemu to bude? Zrovna tak zdravotníci budou křičet: vzdělávejte se zdravotnicky, vědomosti čs. občanů o zdraví jsou bídné. Vzdělávejte se ve stavebnictví, aby vás při výstavbě domku stavitelé nenetáhli. Vzdělávejte se v zemědělství, abyste si mohli chovat slepice na balkoně a prase ve sklepě. Vzdělávejte se v autoopravárenství, aby vás váš plechový miláček někde nečekaně nevyšplouchl.
  • 30. 7. 2008 11:28

    Pavel (neregistrovaný)
    Prosím pěkně, výmluvy,zase jen výmluvy a alibismus. Když jsem se zmiňoval o finančním vzdělání, neměl jsem na mysli žádné dálkové, denní a jiné studium, což by bylo možná časově náročné, ale i zbytečné. A o nedostatku času se nebavme, mně osobně práce zabírá dost času, ale nikdy jsem se na čas nevymlouval. Problém spočívá skutečně v lenosti a neschopnosti se něčemu přiučit, a hlavně je to o tom zbavit se některých návyků, které nám akorát dělají průvany v peněženkách a vydělávají někomu jinému, ale ne nám. Tady je zakopaný pes. Vaše argumentace je spíše demagogie. Je jasné, že se nebudu vzdělávat v oboru zdravotnictví, autoopravárenství a stavebnictví, abych se sám vyléčil, spravil si auto nebo postavil dům. To je přece nesmysl. Ale udělám vše pro to, abych se mnou nikdo nevykýval, a to na základě vlastní selekce a za použití zdravého rozumu. Nebudu platit nikomu za něco, když mi to vedle udělají kvalitněji a za stejné peníze, možná i levněji. Ale do této diskuse jsem už nechtěl zabíhat. Prostě jsem jen reagoval na článek, na který reagovali i jiní, ale bohužel jsou tak troch mimo mísu. Proč se bavit o PF, a o tom co by se mělo nebo nemělo změnit a vylepšit atd. Ale proč vylepšovat něco, co je dobré akorát pro důchodce. Navíc veškeré "podniky" se státní účastí nebo dotací ani nemůžou dlouhodobě vydělávat, protože všeci dobře už víme, že stát je velmi špatný hospodář, a mi jen jeho dojné krávy. Existují jiné cesty, kde se dá vydělávat a PF mezi ně rozhodně nepatří. Bohužel si to většina lidí nemyslí, ale stejně tak většina lidí neustále s financemi bojují dnes a denně.
  • 30. 7. 2008 16:04

    anonymní
    Že se nechcete učit zdravotnictví, autoopravárenství či stavebnictví jsou vaše výmluvy a alibicionismus. I zde nemáte záruku, že vás nenatáhnou či to udělají nekvalitně. Právě ve stavebnictví, když vás ožulí, tak náprava chyb je dosti nákladná, někdy není ani technicky proveditelná.
    Někdy mi připadá, že někdo chce, aby celý národ uměl právě to jeho. Právníci chtějí, aby nákup 2 housek a 10 dkg salámu byl posvěcen kvalitně vypracovanou kupní smlouvou. V bance vám musí dokázat, že musíte znát detailně pravidla platebního styku, jinak byste přece po nich neměl chtít mít připsanou úhradu v rámci téže banky ve stejný den. Atd. atd. A tak nezbývá, než se vedle zdravotnictví, autoopravárenství či stavebnictví potopit do tajů právničiny či bankovnictví, aby ani zde nás nemohl nikdo opít rohlíkem...
  • 30. 7. 2008 11:34

    Martas (neregistrovaný)
    No, to je myslím trochu demagogické. Právě abyste se nemusel vzdělávat ve všem ostatním, stačí vám to vzdělání finanční. Pokud na tom budete dobře finančně, nebudete muset tolik řešit, jestli vás někdo někde natáhne. Samozřejmě, že natáhne, zejména řemeslníci (stavba, autoservis, ...). Ale kolikrát stavíte, rekonstruujete nebo jezdíte do servisu? Jsou to sice veliké částky, ale více vyděláte, když se budete vzdělávat finančně, než když se budete předejít natažení v autoservisu. V autoservisu vás natáhnou o 3000 Kč. Kolik byste musel investovat času, abyste o ně nepřišel? A k čemu by vám to bylo? Příště tam půjdete s něčím jiným. A nějaký finanční poradce vás může připravit nevýhodným produktem o podstatně více peněz. Ale svět akcií, komodit a investování se tolik nemění, finanční vzdělání je uplatnitelné stále, stačí třeba jen pochopit, co jsou aktiva, pasiva, odložená spotřeba atd., přečíst nějakou knížku (výborná je např. Proč chytří lidé dělají hloupé chyby, když jde o peníze nebo Špekonomie). A rozhodně to není méně záživné než třeba knihy o automobilových součástkách nebo stavebních materiálech.
    Píšete, že lidi mají spoustu jiných starostí, ale 2 miliony lidí promrhá týdně 3 hodiny u Ordinace v růžové zahradě. Kdyby ty 3 hodiny věnovali finančnímu vzdělání, udělali by mnohem lépe.
  • 30. 7. 2008 11:35

    Martas (neregistrovaný)
    chyba: než když se budete snažit předejít natažení v autoservisu
  • 30. 7. 2008 14:01

    Mex (neregistrovaný)
    Víte, ono se v naší části světa žije v bludu, že investování peněz kamsi, kde mi je někdo zhodnotí, je ta nejlepší cesta k bohatství. Jenže na počátku všeho je obyčejná lidská práce s prvotními zdroji - suroviny, půda. A když každý bude jen finanční odborník, kdo potom bude těžit ty suroviny a přetvářet je na výrobky, které se dále obchodují a vytvářejí nějakou skutečnou hodnotu? A právě tito lidé po své práci chtějí vypnout a sledovat tu Ordinaci a ne se ještě vzdělávat, jak uložit nejvýhodněji svých 500 měsíčně uspořených korun. Nevím, jaké máte vy povědomí o finančních trzích, ale v drtivé většině jde jen o obchodování se sliby, že něco bude tak či onak, ale ve chvíli, kdy by z toho vypadlo to základní - zhodnocená manuální lidská práce, potom se to celé zhroutí jako domeček z karet.
    Příklad - horník vytěží tunu uhlí, kterou spálí někdo v elektrárně a vyrobí tím elektřinu. Poměrně jednoduché. Jenže na tom je postaveno všechno další - firma vlastnící důl na té tuně něco vydělá a to dílem investuje do koupě jiného dolu a dílem to rozdělí mezi akcionáře. Tím dá signál nějakému investorovi, který si řekne, že by to mohlo hodit v budoucnu ještě víc, když oni budou mít ten nový důl a taky vyšší zisky a projeví zájem o akcie, čím zapůsobí na zvýšení jejich ceny (a máme tu trh s akciemi). Jenže ouha, investor se chce pojistit, že mu to opravdu hodí nějaký zisk a tak nabídne někomu jinému, že za rok mu to prodá za nějakou konkrétní cenu, nebo mu zaplatí pokutu, za to, že to neprodá (a máme tu derivát) atd. atd. No a každý jde do většího a většího rizika, že obchoduje s něčím, co není až tak moc konkrétní a tak chce vydělat víc a víc. Do toho se zapojí i takoví obchodníci, jako jsou penzijní fondy (já vím, že mají zatím velmi omezené investiční možnosti, ale to pro jednoduchost pominu), kteří slíbí horníkovi, že když jim tu svou tisícovku půjčí, oni mu ji nějak zhodnotí.
    A najednou bác - horníkovi (jednomu z tisíců) se začne zdát, že ten fond pro něho vydělal málo. Naučí se tedy, jak investovat výhodněji. Pak zjistí, že si může vydělat víc než když bude každý den od mouru a vykašle se na fárání a navíc bude vydělávat víc než vydělával na šachtě. Pak to ale uvidí jeho kamarádi a udělají totéž - naučí se jak to chodí na finančních trzích a přestanou mít motivaci k té dřině. No a to půjde až do té doby, dokud najednou nebude mít kdo fárat, doly nic nevytěží, nic neprodají, zkrachují, jejich akcie padnou atd. atd.

    Svět je prostě tak zařízený - jeden umí makat rukama a i kdybyste ho zabili nepochopí, co je to dluhopis. A jiný zase maká hlavou, ale s kladívkem v ruce by se nadosmrti zchromil.
  • 30. 7. 2008 17:36

    Martas (neregistrovaný)
    ...A právě tito lidé po své práci chtějí vypnout a sledovat tu Ordinaci – To jste se přesně uhodil hlavičkou o hřebík: Člověk je bohatý podle toho, co dělá ve volném čase. Pokud čumí na bednu, peníze se mu na účtu samy neokotí.
  • 30. 7. 2008 13:34

    Mex (neregistrovaný)
    Podle mého mínění vůbec neberete v potaz, že lidé jsou velmi různí. Zdaleka ne všichni jsou schopni pochopit byť jen základní zákonitosti investování a právě pro ně byly vytvořeny co nejjednodušší produkty od termínovaných účtů před různé typy spoření až maximálně po podílové fondy. Současně se při schopnosti generovat jen nějaké omezené úspory mnoha lidem zase nevyplatí věnovat čas vzdělávání se v oblasti finančnictví.
    Podle vaší filozofie by bylo nejlepší, kdybychom žádné služby a produkty, jejichž pořízení není vázáno na příliš vysoké náklady stran výrobních prostředků, nenakupovali od někoho druhého, ale abychom si pokud možno všechno dělali sami. Maně mě napadá - instalatérské práce, malířské práce, drobnější stavební práce apod. Ano, je mnoho a mnoho lidí, kteří tohle všechno zvládnou sami a nikomu za to platit nemusí, ale současně je mnohem víc lidí, kteří to neumí nebo se jim to nevyplatí se učit a raději to nakoupí od odborníků - sice mnohem dráž, než kdyby to dělali sami, ale bez dalších starostí.
  • 30. 7. 2008 15:07

    Pavel (neregistrovaný)
    Pane kolego, v globále s vámi i souhlasím. Připouštím, že existuje určitá skupina obyvatel na zemi, kteří nepoznají rozdíl mezi novinama a toaletním papírem nebo třeba cenným papírem, klidně si vytřou zadek vším. Ale bavme se o průměrně inteligentním člověku, který ví kolikáteho je dnes, že je třeba pondělí, a když teplota přesahuje 30°C, že asi v u nás doma v česku je léto. A to je snad drtivá většina populace. Získat určitý přehled o základech a pravidlech investování, a teď nemám zrovna namysli, že doma kupuji online kontrakty na rýži, soju, kukuřici apod., může každý. Jde o pochopení primitivních základů kolik, kam a na jak dlouho, potom taky s jakou krátkodobou nebo dlouhodobou ziskovostí. Zároveň je taky problém lidem vysvětlit a ještě větší problém je, aby lidi pochopili, že pokud dostanou výplatu, že ji nemusí hned utratit za kraviny, a když nevyjdem s platem, jdeme si hned vypůjčovat za vysoké %. Lidi vám řeknou: já na to nemám na to investování, ale pak je vidíte jak tlačí plný košík nebo dva s nákupem v supermarketu a v košíku mají o několik položek více než měli vůbec na lístku "co doma chybí" Dejte někomu na výplatu o 10 tis více, a za týden už je nemá. Navíc je běžný člověk neustále masírovaný prodejci PF, SS, ŽP nebo IŹP atd, a veškerá argumentace je spojována se státníma dotacema, úlevama na daních a jak bezvadné je to spoření, když ve svých modelacích použijí krásné úroky. Vysají z lidí většinu prostředků, které mohli jinde vydělávat více. Ale bohužel mezi těmato masírovači je drtivá většina jedinců, kteří vůbec nevědí co prodávají. Závěrem bych chtěl říci, že jde o to začít o penězích a hlavně za co je utrácíme, trochu více přemýšlet.
  • 2. 8. 2008 1:47

    Pavel (neregistrovaný)
    Rád bych věděl jak chcete výhodně investovat mizerný měsíční přebytek řekněme 5000 Kč kromě podnikání, což je jediná rozumná investice. Kdysi byl dobrý hypotéční dluhopis. Po zdanění to už není ono. SS s pametry 4% p.a. a 4500,- ročně je pro malé příjmy stále dobré a hlavně málo rizikové. DP má smysl jen, když zaměstnavatel dost přispěje i když jsou to nejhůř investované peníze. Jenže na tom stojí budoucí státní politika důchodů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).