Hlavní navigace

Strach z předčasných voleb živí napětí na italských trzích

6. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve stínu britské politiky opět pomalu přituhuje i na italské politické scéně. Tři největší politické strany se dohodly na reformě volebního systému pro dolní komoru parlamentu. Má jít o čistě proporční systém, kde bude hranice pro vstup stanovena na 5 procentech.

Dnes jde zákon do parlamentu. Dohoda na volebním zákoně přitom byla jednou z podmínek, které si stanovil prezident Mattarella pro vypsání předčasných voleb. Italské trhy však z takového scénáře zjevně dvakrát nadšené nejsou – rozpětí mezi italskými a německými desetiletými dluhopisy se vyšplhalo do blízkosti 2 procentních bodů. Proč?

skoleni_15_4

Předčasné volby by totiž pravděpodobně připadly na podzimní období, kdy se každoročně velice složitě jedná o rozpočtu. I proto se zatím prakticky nikdy nekonaly volby v Itálii přímo na podzim. V tomto roce bude navíc nutné dohodnout výjimky z automatických legislativních brzd, které by jinak samy vyvolaly zvýšení DPH a spotřebních daní. I proto prezident Mattarella může dál prosazovat konání voleb v řádném termínu na jaře 2018.

Druhým důvodem tržních obav je bezesporu strach z výsledku voleb. I když demokratická strana Mattea Renziho lehce posílila, podpora “populistického” hnutí pěti hvězd zůstává prakticky identická. Při nově schváleném 5 procentním stropu pro vstup do dolní sněmovny by přitom hnutí pěti hvězd dohromady s ligou severu mohlo teoreticky dosáhnout absolutní většiny. I kdyby se tak nestalo, riziko vzniku nefunkčního zablokovaného parlamentu neschopného řešit italské problémy je vysoké. Z toho mají trhy logicky strach a je jen otázkou času, zda napětí vzroste již na podzim nebo až na jaře 2018. Dobrou zprávou pro Evropu je, že zatím je italská politická nervozita uzavřena na Apeninském poloostrově. Jih eurozóny včetně Španělska zatím hlásí na trzích klid a podobně odolně zatím vypadá i euro.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).