Hlavní navigace

Štědrý červen: levnější volání v EU, vyšší minimální mzda i důchody

13. 6. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Červen ještě není ani ve své půli a už přinesl řadu novinek, které potěší rodinný rozpočet. Za většinou stojí předvolební utrácení, levnější volání přinesla regulace z EU.

Poslanci i senátoři začátkem června schválili řadu novinek, které příznivě ovlivní finanční situaci rodin, důchodců a lidí s nižšími příjmy. Evropská regulace se zase postarala o to, že od června si z dovolené na území EU zavoláte levněji.

Další růst minimální mzdy

Od roku 2018 by opět měla vzrůst minimální mzda. Tentokrát Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá zvýšení na 12 200 Kč za měsíc v první skupině (konkrétní návrh by měl být na stole do konce července). Připomeňme, že vláda se k růstu minimální mzdy zavázala v koaliční smlouvě tak, aby dosáhla postupně 40 % průměrné mzdy.

Asi nikoho nepřekvapí, že jednání vlády neuspokojila všechny zúčastněné strany. Podle očekávání jsou odboráři nespokojení, protože jim růst přijde nedostatečný, a zaměstnavatelé protestují, protože už jim růst minimální mzdy za poslední dobu přijde přespříliš.

Ještě v roce 2007 byla minimální mzda 8000 Kč, v roce 2013 se zvýšila na 8500 Kč, za necelé dva roky (2015) vzrostla na 9200 Kč, o rok později (2016) na 9900 Kč a letos v lednu se opět zvýšila, tentokrát na 11 000 Kč.

Jak vás pravidelně informujeme, minimální mzda ovlivňuje řadu dalších finančních výpočtů, které se dotýkají daní, odvodů na zdravotní pojištění apod. Pokud tedy dojde k dalšímu navýšení minimální mzdy na 12 200 Kč, dojde například i:

Vyšší valorizace důchodů a změny u důchodového věku

Začátkem června přilepšili svým hlasováním i senátoři důchodcům. Schválili vyšší valorizaci důchodů, která by se měla stihnout aplikovat už od ledna 2018. Novinka důchody zvýší v průměru o 500 Kč (asi 4,4 %). Valorizace by totiž měla penze zvyšovat nově o polovinu růstu reálných mezd místo o nynější třetinu. Kromě toho by se měl při valorizaci zohledňovat také růst cen zboží ze spotřebního koše seniorů místo obecného růstu cen, pokud tento postup bude pro důchodce výhodnější.

Senát schválil na začátku června také dočasné zastropování důchodového věku na 65. roce. Tato hranice by se měla každých pět let přehodnocovat podle zprávy o vývoji úmrtnosti tak, aby průměrný Čech strávil v důchodu čtvrtinu svého života. O tom, že se může jednat o opatření jen „na oko“ a hned při prvním přehodnocení se hranice pro odchod do důchodu pravděpodobně zvýší na 68,6 roku, jsme informovali v článku Předvolební utrácení: Vyšší platy, důchody i zdánlivý strop důchodového věku.

Ohledně nápadu důchodový věk zastropovat jsme před časem poprosili o komentář významné ekonomy ČR. Jejich názory si můžete přečíst v článku Zastropování důchodového věku je předvolební kalkul a nesmysl.

Volání a SMSky po EU bez roamingu

Od 15. června 2017 dojde ke zrušení roamingových poplatků na území Evropské unie (přesněji na území Evropského hospodářského prostoru). Minimálně u volání a SMS zpráv to znamená, že zde nebudete platit za příjem hovorů a z těchto států budete volat a SMSkovat za stejné ceny jako v ČR. Jen počítejte s tím, že máte-li tarif s volnými minutami ve vlastní síti, v zahraničí je nevyužijete. Volání se bude účtovat jako hovor do jiné sítě v ČR. Tarify s neomezeným voláním tento problém mít nebudou.

Výjimkou je situace, kdy budete v zahraničí delší dobu (operátor může zkoumat vaši historii čtyři měsíce zpět) a převládne během ní využití roamingových služeb (tedy více než dva měsíce). Pak vám operátor pošle upozornění a vy musíte využití roamingu do dvou týdnů vysvětlit. Pokud zůstanete v zahraničí dál, naúčtuje vám operátor (není to jeho povinnost, ale těžko čekat, že to neudělá) příplatky ve výši maximálních velkoobchodních cen (0,86 Kč/min, 0,27 Kč/SMS a 0,21 Kč/MB).

U dat už situace tak jednoduchá není. Data, která můžete v roamingu prosurfovat bez příplatku, určuje vzorec (cena tarifu v eurech bez DPH / 7,7) x 2. Poté počítejte s příplatkem 0,20 eura (cena bez DPH) za 1 MB.

Nové evropské nařízení, které se týká nových i stávajících smluv s operátory, se vztahuje na všechny osoby, které v jiných státech EU používají SIM kartu ze státu svého bydliště nebo ze státu, kde mají stabilní vazby (práce, studium, apod.).

skoleni_15_4

Více peněz pro rodiny s dětmi

Senátoři na své schůzi posvětili také růst daňové slevy na první dítě z 13 404 Kč ročně na 15 204 Kč ročně.

Kromě toho by se měla změnit i výše a pravidla pro přiznávání přídavků na děti a pravidla pro čerpání rodičovského příspěvku. Změny jsme shrnuli v článku Schváleno: vyšší slevy na dani a více peněz pro rodiny s dětmi.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).