Hlavní navigace

Stavíte se k financím jako tenista, nebo jste spíš jogíni?

11. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Sberbank
Postoj k financím může být různý. Někdo si každý výdaj dvakrát promyslí, jiný zastává názor, že peníze jsou od toho, aby se utrácely. Sberbank se podařilo různé postoje rozčlenit do několika kategorií. Do které spadáte vy?

K financím by se mělo přistupovat odpovědně a internet je plný rad, jak s financemi nakládat, každý krok si promyslet a na co si (ne)půjčovat. Jak ale lidé s financemi zacházejí doopravdy? Sberbank Čechy rozčlenila do několika skupin a vytvořila typologii různých typů osobností podle toho, jaký vztah mají k bankovním produktům a jak se rozhodují v otázce financí. Poznáte se?

Tenista, jogínka, běžec, motorkář a plavkyně

Podle typologie Sberbank se v České republice pohybuje celkem 5 typů lidí, kteří se v otázce financí rozhodují jinak.

Typologie osobností podle vztahu k bankovním produktům.
Autor: Sberbank

Typologie osobností podle vztahu k bankovním produktům.

Největší zastoupení má mezi Čechy tzv. běžec, a to 30 %. Jde o jakéhosi smířeného realistu, který vnímá situaci střízlivým pohledem. Druhé největší zastoupení má tenista, a to 20 %. Jde o typicky rozvážného dospělého, který si vše předem promyslí, než se rozhodne a jedná.

Přibližně stejně zastoupeny jsou tu pak kategorie jogínka (18 %), plavkyně (14 %) a motorkář (18 %). Ve kterém z nich se poznáte vy?

Běžec: peníze si hlídám, ale důležité pro mě nejsou

Mezi typického běžce patří ve většině případů muži (61 %), kterým je v průměru 48 let. Mají průměrné vzdělání a v 61 % případů pracují jako zaměstnanci na hlavní pracovní poměr. Jejich průměrný měsíční příjem činí 20 800 Kč. Nejčastěji pak bydlí na malém městě do 4999 obyvatel (24 %).

Co se týče názorů na finance, tak podle běžce je dobré mít peníze, ale nejsou v životě příliš důležité. Jejich první půjčka byla hypotéka na byt či dům. Situaci vnímají tak, že půjčka k životu jednoduše patří a považují ji za přijatelné řešení.

Své výdaje si hlídají a mají v nich přehled, ať už formou internetového bankovnictví (60 %), nebo v papírové formě (40 %). I tak si však půjčují bez hlubších úvah a při zvažování půjčky si průzkum trhu a nabídek nedělají.

Tito lidé nejčastěji investují do:

  • úvěrů s bonusy za včasné splácení,
  • podílových fondů,
  • zlata,
  • hypotéky,
  • stavebního spoření (pro děti).

Jako rizikové chování se v tomto případě jeví neochota zjišťovat si předem informace a porovnávat nabídky, které jsou na trhu dostupné. Kvůli tomu mohou běžci často platit více, než by museli.

Tenista: peníze se půjčují jen u banky

Tenista představuje velmi konzervativního a rozvážného člověka, který si naopak každý finanční krok promyslí a podívá se na něj z několika úhlů, než se rozhodne jednat.

I v této kategorii převažují muži (56 %). Průměrný věk je 47 let, ale nejčastěji se jedná o průměrně vzdělané lidi, kteří jsou již v důchodu. Jejich průměrný příjem však činí 22 000 Kč. Jde o nejrozvážnější a nejzkušenější kategorii.

Na půjčky se dívají tak, že pokud je vhodně zvolená, může zkvalitnit jejich život. Vždy je ale třeba si takový krok rozmyslet. Jde o zkušené a spořivé lidi, kteří si ve většině případů (64 %) vedou rodinný rozpočet, ať už papírově, nebo v internetovém bankovnictví.

Podle statistik dokážou tito lidé vyhodnotit, která nabídka je pro ně nevýhodná, a „odpálkovat ji“.

Pokud už si půjčují, je to vždy zásadně od bankovní instituce, nikde jinde. Půjčky u nebankovních subjektů nebo od rodiny či známých pro ně nejsou výhodnou nabídkou.

Tito lidé si často sjednávají:

  • investiční hypotéku,
  • úvěr na podnikání,
  • stavební spoření (pro děti),
  • investiční a důchodové pojištění,
  • investice do akcií.

Jogínka: půjčky nejsou nic pro mě

V kategorii jogínka jsou více zastoupeny ženy (62 %). V průměru je jim 38 let a ve 47 % případů mají vysokoškolské vzdělání.

Nejčastěji jde o lidi, kteří ještě studují, s čímž souvisí jejich skoro až přehnaná opatrnost a zdrženlivost v oblasti financí. Průměrný plat mají nejnižší ze všech sledovaných kategorií, a to 16 200 Kč. Nejčastěji bydlí ve městě nad 100 000 obyvatel.

Jogínky si od banky nepůjčují a na své finance jsou velmi opatrné. Každý výdaj nadprůměrně zvažují (v 67 % případů).

Přes tři čtvrtiny z nich potřebuje mít velkou finanční rezervu, aby se cítili zabezpečeni a v klidu. Také ze všech sledovaných kategorií nejvíce spoří.

Téměř třetina z nich (30 %) si nikdy na nic nepůjčila. A pokud přece, pak to bylo od rodiny nebo od známých, nikoli od banky.

Své finance si rovněž hlídají. Na rozdíl od tenisty a běžce ale jogínky částečně nosí přehled i svých výdajích v hlavě (35 %).

Podle průzkumu si ani příliš nezakládají na materiálních hodnotách. Pokud už by do nějakého produktu investovaly nebo si jej chtěly sjednat, vše si dvakrát rozmyslí a zváží každý aspekt.

Pokud už si tito lidé sjednávají nějaké produkty, jde nejčastěji o:

  • termínovaný vklad,
  • úvěr s bonusy za včasné splácení,
  • pojištění k finančním produktům.

Na rozdíl od jiných kategorií zvažují jogínky také bezpečnostní schránku a častěji využívají internetové bankovnictví s finančním plánováním.

Motorkář: peníze jsou od toho, aby se utrácely

Téměř pětinu Čechů pak tvoří tzv. „motorkáři“, kteří přistupují k penězům poměrně nezodpovědně a laxně. Zachází s nimi spontánně a své kroky tak většinou vůbec nepromýšlí. Život vnímají tak, že peníze byly a zase budou. A podle většiny z nich (89 %) jsou peníze určeny k tomu, aby se utrácely, ne šetřily.

Ačkoli své výdaje nezvažují, 88 % z nich si přeje šetřit a dávat si pravidelně nějakou částku stranou na horší časy. Většině se to ale nedaří.

Ze všech sledovaných charakteristik baví tyto lidi nejvíce vydělávat a množit peníze. Ti, co už mají za sebou první půjčku, si ji brali nejčastěji na auto. Pokud už sledují své výdaje, dělají to přes internetové bankovnictví.

V této skupině jsou shodně zastoupeni ženy i muži. Jde také o téměř nejmladší kategorii, kde 39 % dotázaným je do 30 let.

Ačkoli měsíční příjem mají 20 600 Kč, příjem domácnosti, ve které tito lidé žijí, je ve 40 % případů téměř 40 000 Kč.

Tito lidé nemají rádi stereotyp, a naopak preferují riziko. I proto tato kategorie nejčastěji investuje do kryptoměn. Z tradičnějších produktů pak často volí podílové fondy, pojištění proti neschopnosti splácet a spořicí účty.

Lidé v této kategorii se ale chovají poměrně rizikově a kvůli nevyváženému plánování a zacházení s penězi mají podle statistik větší riziko, že skončí v exekuci.

Plavkyně: nějak bylo, nějak bude

Nejflegmatičtější skupinou je plavkyně. Lidé patřící do této skupiny jsou k půjčkám zcela lhostejní. Nepůjčují si u banky, jelikož k tomu dle svých slov nemají žádný důvod. Peníze pro ně v životě nejsou důležité a jejich vydělávání a množení plavkyně neláká.

Ve více než třetině případů si ani nepamatují, na co si vzali první půjčku. Pokud už se v životě museli zadlužit, šli si raději půjčit k rodině místo do banky.

V této kategorii převažují ženy (57 %). Jde také o nejmladší kategorii, průměrný věk je tu 35 let. Ve 42 % případů jsou tito lidé vysokoškolsky vzdělaní a nejčastěji jde navíc o OSVČ.

dan_z_prijmu

Průměrně pobírají mzdu ve výši 20 700 Kč a žijí ve městě mezi 5000 – 19 999 obyvateli.

Důvodem, proč tito lidé zatím finanční produkty příliš neřeší, je fakt, že jejich životní situace to zatím nevyžaduje. Hypotéku si zatím brát nechtějí, nebo ji ani nepotřebují. Pokud už nad nějakými produkty uvažují, jsou to spořicí účty nebo důchodové spoření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).