Hlavní navigace

Stavebnictví v závěru roku opět nabralo dech

8. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Růst stavební výroby v prosinci dosáhl meziročně 3,4 %, po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních míst o 2 %. Velmi slušné výsledky hlásí i bytová výstavba, která se v závěru roku skutečně rozjela.

Jako i v minulých měsících stojí za dobrými výsledky stavebnictví především inženýrské stavitelství. Jde o výsledek velkého objemu minulých zakázek financovaných v rámci projektů EU, které bylo třeba takřka na poslední chvíli realizovat. K lepšímu výsledku se konečně vypjalo i pozemní stavitelství, které doposud stálo stranou. Ať už v důsledku nedostatku zakázek nebo vlivem přesměrování kapacit na prioritní inženýrskou výstavbu.

dan_z_prijmu

Pozitivní tendence jsou vidět i u bytové výstavby. Rozběh nových projektů je jasně vidět v nárůstu počtu nově stavěných bytů (+27,7 %). Prim sice hrály bytové domy, ale i na těch rodinných je vidět docela slušný boom. Vděčíme za něj nízkým úrokovým sazbám u hypoték a celkově pozitivnímu vývoji ekonomiky, který podporuje spotřebitele řešit otázku svého bydlení a částečně i investic. Nízké úrokové sazby, respektive záporné výnosy státních dluhopisů, totiž nutí část investorů hledat příležitosti, kde zhodnotit jejich peníze. A řešením se pro některé stávají reality. Nakonec vývoj cen českých realit o zvýšené poptávce docela jasně vypovídá.

Loňský rok byl pro tuzemské stavebnictví velmi silným rokem a výroba se ve stavebnictví zvýšila o 5,5 %. Zdaleka nedosáhla úrovní z let 2007–2008, ale i tak je možné považovat toto číslo za velký úspěch. Bohužel nové zakázky o dalším silném boomu tohoto odvětví příliš nenapovídají. Klesají už více než rok v řadě, a tak jen potvrzují obavu, že aktuální vývoj jde silně na vrub projektům financovaným z EU. I tak však neočekáváme recesi ve stavebnictví, ale spíše počítáme s poklesem jeho tempa ke zhruba třem procentům.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).