Hlavní navigace

Stavebnictví se veze na vlně, průmysl konstantně roste

10. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stavebnictví se v únoru vezlo na růstové vlně. Meziročně jeho produkce vzrostla přesně o 6 %.

stavebnictví se v únoru vezlo na růstové vlně. Meziročně jeho produkce vzrostla přesně o 6 %. V únoru mu sice výrazně pomohlo počasí, které bylo příznivé. Ale rozhodně to není jen o počasí a tom, jestli byly mrazy či sněžilo. Konečně se totiž začínají rozbíhat i nové stavební projekty, které budou podporovat stavebnictví i několik následujících měsíců či let.

Pozemní stavitelství vzrostlo o 4,7 %, ale inženýrské stavby, což jsou mimo jiné i cesty, tunely, rostlo o 10,7 %. Na stavebních výsledcích se více projevuje i vyšší aktivita státu, který je ochotný investovat do dopravních staveb. Že by stavebnictví mělo růst i do budoucna ukazuje počet vydaných stavebních povolení. Vzrostl o 2,4 %, výrazněji to bylo u nové výstavby. I když jejich hodnota klesá, tak je to dané spíše tlakem na ceny než tím, že by jejich objem byl nízký.

Jednorázově vyskočila výstavba nových bytů v bytových domech. V únoru se zvětšil takřka čtyřnásobně. To je ale jen jednorázový efekt, který nebude pokračovat celý rok. Ukazuje se, že na republikové úrovni je zájem o byty a developeři to velmi dobře vědí. Poptávka po nových bytech je hnaná hlavně levnými zdroji financování – tedy hypotékami.

dan_z_prijmu

Průmyslová produkce si zachovává své tempo a roste i nadále. V únoru si připsala k dobru další 4,5 %. Růst je vyrovnaný napříč většinou segmentů. Dobré výsledky si zachovává například výroba papíru, nábytku nebo kovů a kovových konstrukcí. Všechny tyto oblasti meziročně rostou. Pomáhá jim v tom jak domácí poptávka, tak i zahraničí. Koruna je stále uměle oslabovaná, aby se exportní pozice pro české podniky vylepšovala.

Český průmysl primárně stojí na strojírenství, hlavně výrobě strojů a dopravních prostředků. Tady nedošlo k žádné výrazné změně. Výroba automobilů si připrala 6,9 %, u ostatních dopravních prostředků rostla o 4,7 %.
 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).