Hlavní navigace

Stavebnictví i průmysl uzavřely druhé čtvrtletí růstem

6. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

S pozitivním růstem uzavřelo stavebnictví a průmysl druhý kvartál.

Oba obory v červnu dosáhly na růstové hodnoty. Stavebnictví v poslední době zažívá opětovné oživení, i když jen velmi pozvolné. Srovnávací základna z loňského roku je prakticky minimální, a tak dosahovat lepších hodnot je relativně snadné. Na stavebnictví se projevují větší investice ze strany státu, ale i soukromých investorů. Ti postupně oprašují své projekty, které mají připravené z předkrizových let. Jen je zpravidla mírně modifikují, aby přinesly vyšší návratnost investice. Jde jak o projekty kancelářských budov, tak i obchodních center. I když tentokrát stavebnictví vzrostlo o 5,1 %, tak rozhodně ještě nemá vyhráno. Ze strany investorů je zde obrovský tlak na cenu, kterou se snaží minimalizovat. Proto nárůst zakázek neznamená okamžitý zisk pro firmy.

dan_z_prijmu

Průmysl pokračuje v tažení za růstem. Tentokrát se průmysl zvedl o více než 8 %, což ukazuje na jeho dobrou kondici. Na jedné straně je to dané hlavně automobilovým průmyslem. Tomu se daří velmi dobře. Jeho výrazný podíl na ekonomice ve spojení s růstem o 15 % znamená celkový růst průmyslu. Není to ale jen o automobilech. Velmi dobře se daří výrobě elektroniky, nábytku, nebo plastů. Všechny tyto odvětví zaznamenaly dvojciferný růst.

Výsledky průmyslu a stavebnictví tak naznačují, že ekonomice se v druhém čtvrtletí dařilo velmi dobře. Až na drobné zaváhání přinášela nadprůměrné hodnoty, a to se projeví na celkovém HDP.
 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).