Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stavební spořitelny bojují o klienty. Zvyšují úroky, odpouštějí poplatky od jjj - To Pietro: Proc argumentujete u SS inflaci a u...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2010 15:30

    jjj (neregistrovaný)

    To Pietro:

    Proc argumentujete u SS inflaci a u 5leteho terminovaneho vkladu ne ???

  • 25. 10. 2010 15:43

    troma (neregistrovaný)

    Protože je jelito, který se snaží a snaží a snaží přesvědčovat o tom, jak je úžasný.

  • 25. 10. 2010 17:02

    pietro (neregistrovaný)

    Inflace snad plati obecně, ne? Ale při jejím růstu mimo předpokládané hranice peníze ze stavebka nevytáhnete, kdežto z termíňáku ano. Nemluvě o faktu, že úrokové sazby se přizpůsobí, byť se zpožděním. Takže na stavebku klidně mohou peníze ležet za 2,5% fix 6 let, zatímco na ročním termíňáku bude třeba 5%. Pošklebky typu to troma o predikci vývoje ekonomiky jsou skutečně konstruktivní. Tak naplno: jen ekonomický ignorant může čekat deflační nebo dlouhodobě stabilizovaný vývoj sazeb ve chvíli, kdy vlády obecně sypou peníze do oběhu ve snaze si zlevnit splácení státního dluhu a ještě daní a zdražují co jde! Doufám, že dvoumístná inflace v dohledné době nebude, ale i inflace 4% je pro fixem 2,5% vázané vklady nepříjemná.

  • 25. 10. 2010 18:30

    Pavel (neregistrovaný)

    Je těžké se bavit s voliči ČSSD a klienty České spořitelny. Ostatní tuší, že SS bude mrtvola a podmínky, které se značným zpožděním stavební spořitelny dávají tomu jen nasvědčují. Myslící klient, který má po vázací době a úrokové zvýhodnění 2% dal dávno výpověď. Ti informovaní to stihli i do června. Ti co se těší na řádný úvěr se také nemusí dočkat. Jsem zvědav jestli je mateřské banky založí, když si tím konkurují u dražších hypoték.

  • 26. 10. 2010 7:26

    Pavel (neregistrovaný)

    Hm, a vy znáte nějaký termínovaný vklad s proměnnou úrokovou sazbou? Ta sazba je fixní po celou dobu trvání vkladu, stejně jako u SS (namátkou se koukněte třeba na terminovaná vklady KB a RB, kde to je naprosto jasně uvedeno). Ale možná si to pletete s jiným typem depozitních produktů.

  • 26. 10. 2010 11:21

    pietro (neregistrovaný)

    Znám, ale je to pro vyšší objem prostředků, ne pro běžného klienta. To ale není pro náš případ podstatné. Jde snad o to, otevřít si kupř. termíňák na rok za slušnou fixní sazbu a mít poté volný prostor pro další postup dle vývoje na trhu. U mne je KB, RB a ČSOB na černé listině (mé interní). A to z důvodu nulové flexibility směrem k privátní klientele a jejich přístupu. ČSOB navíc za pokus mne podvést modifikovanými kurzy při devizových operacích. Ostatně tyto banky se profilují spíše pro korporace, takže bych koukal jinde.
    Pokud jde u SS klientovi o úvěr, sazby se v současné době na trhu poměrně srovnaly ( bylo již uvedeno v jiném příspěvku ), takže půvab výhodného úvěru z dob minulých už vyprchal. Navíc může vstoupit do hry fakt, z jakých zdrojů budou tyto úvěry financovány, pokud řada současných klientů přehodnotí dosavadní "výhodnost" a nové se nepodaří v patřičném množství přesvědčit. Jistě tyto zdroje nebudou dotovat mateřské banky, jak trefně napsal Pavel.

  • 26. 10. 2010 18:48

    Pavel (neregistrovaný)

    Každý má jiné potřeby. Nicméně klient, který měl SS pouze jako spořící produkt a dík státní podpoře 4500 a úroku 2+2 nebo 2+1 si jej držel i přes klesající výnosnost 7 let může zvážit diverzifikaci prostředků do záložen typu Unibox, Artesa, Metropolitní družstvo nebo AXA, ING apod. a to formou spořících účtů nebo krátkodobějších termínovaných účtů (1 max. 2 roky) s výnosem velmi podobným současným SS ale daleko vyšší disponibilitou. Rizikovost se dík současné změně v pojištění významně snížila. Úrokovou sazbu pak mám fixovánu na poměrně kratší období, což v současné finanční situaci považuji za výhodné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).