Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stavební spořitelny: Rekordní pokuta za kartel! od Petr - Hlavní problém bude asi v tom, že ve...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 8. 2004 17:51

    Petr (neregistrovaný)
    Hlavní problém bude asi v tom, že ve smlouvách je pevně uvedena úroková míra vkladů. Před 5 a více lety byly úroky cca 4% hodně nízké, nebylo o čem hovořit.
    S nástupem soc.dem. se úroky všeobecně dramaticky propadly (nejspíš proto, že největší dlužník stát nechce platit vyroké úroky státního dluhu), ale stavební spořitelny musí vyplácet pořád stejně.
    Máte-li například na účte 100 tis.Kč, dostanete 4 tisíce čistého. Jinde by to bylo sotva 1500, tedy získáváte nějakých 2500 ročně navíc na účet stavební spořitelny. Pak poplatek cca 500 Kč to sotva spořitelně vynahradí.
    Pevně uvedené úrokové sazby ve smlouvě byly nejspíš dány zákonem, jinak by spořitelny na takovou formulaci nepřistoupily. Tedy primární problém je na straně státu, který nyní pokutou řeší svoje chyby z minulosti.
    Je to jakoby vám policajt přikázal s autem zastavit a v zápětí vás pokutoval, že jste zastavil na zákazu zastavení.
  • 31. 8. 2004 9:51

    Lukas Casar (neregistrovaný)
    Ano, to je pravda. A samozrejme na vine je statni monopol na padelani (emisi nekrytych) penez.
    Normalni by totiz bylo, aby se uroky (cena penez) urcovaly nabidkou po penezich (uspory) a poptavkou po penezich (uvery). Proste tak, jako je to na kazdem jinem normalnim trhu. Jenze tomu tak bohuzel neni a urokove miry (a penezni zasobu) urcuje "centralni planovaci komise" tentokrat zvana CNB.

    Vice o monopolu na tisk penez: http://www.libinst.cz/etexts/penize_v_rukou.pdf

    A zajimavy clanek o teto konkretni pokute pro stavebni sporitelny:
    http://www.libinst.cz//komentare.php?id=5
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).