Hlavní navigace

Stavební spořitelny: Rekordní pokuta za kartel!

27. 8. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal za pravdu rozhořčeným klientům a udělil šesti stavebním spořitelnám půlmiliardovou pokutu za uzavření kartelové dohody v souvislosti se zvyšováním poplatků.

Šest stavebních spořitelen – Českomoravská stavební spořitelna, Hypo stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny, Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky a Wüstenrot stavební spořitelna – se musí složit na nejvyšší pokutu, jakou kdy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil.

Úřad souhlasil se stížností Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), které zastupuje nespokojené klienty spořitelen. SOS se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obrátilo letos v únoru, kdy dalo podnět k šetření ve věci neustále rostoucích poplatků.

Roční poplatky za služby stavebních spořitelen se totiž během posledních tří let v průměru více než trojnásobily. Před dvěma lety spořitelny zavedly také nový poplatek za úrokové zvýhodnění, který účtují klientům se staršími, a tedy lépe úročenými smlouvami. Spořitelny nemají podle klientů právo zvyšovat poplatky za své služby bez souhlasu druhé strany – tedy klientů.

Nespokojení klienti se nejprve obrátili na Ministerstvo financí, to je ale nepodpořilo. Nemůžeme přikazovat spořitelnám, jak se mají chovat. Existuje-li podobné podezření, je možné obrátit se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, kterému přísluší podobná podezření prošetřovat. O změně zákona v tuto chvíli neuvažujeme, znělo únorové stanovisko ministerstva.

Spořitelny se od počátku brání tím, že zvyšování poplatků bylo nutné vzhledem k rostoucím nákladům. Zdražily telefonní i poštovní služby. Spořitelně se tak výrazně zvedly náklady, vysvětlil Měšci v únoru zvyšování poplatku za vedení účtu Pavel Pektor z představenstva Wüstenrot stavební spořitelny.

skoleni_15_4

Klienti se podle současné legislativy nemají jak zdražování bránit. Pokud by se rozhodli změnit stavební spořitelnu, přišli by o státní podporu a ještě by zaplatili pokutu za předčasný výběr peněz. Navíc je pravděpodobné, že by si odchodem k jinému ústavu moc nepolepšili, protože všechny stavební spořitelny účtují poplatky v podobné výši – z toho právě plyne i současné obvinění z uzavření kartelové dohody mezi stavebními spořitelnami.

Spořitelny s rozhodnutím ÚOHS nesouhlasí a proti pokutě se chystají odvolat.

Souhlasíte s pokutou, kterou dostaly stavební spořitelny?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).