Hlavní navigace

Stavební spoření: Za věrnost se platí!

9. 2. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Stavební spořitelny ze svých klientů tahají stále více peněz. Obrana před zdražováním poplatků není žádná. Kdo chce spořit, musí platit. Spořitelny to dobře vědí, a tak poplatky rostou a rostou. Ode dneška zdražuje i Buřinka. A ne o málo.

Stavební spoření za loňský rok trhalo rekordy. Každý, kdo měl přebytečných pár tisíc, rychle uzavřel smlouvu. Získal tím možnost spořit za starých a tedy výhodnějších podmínek. Od ledna platí nový zákon, který už ke „spořícím“ klientům tak laskavý není. O novou smlouvu má zájem jen málokdo. Spořitelny tak vědí, že mohou bez obav zvýšit poplatky. Potenciálních nových klientů je jen pár a ti stávající? Ti nemají jinou možnost než platit.

Jiří Suttner - tiskový mluvčí VZP
Zdravotní pojištění platíme všichni nebo ho za nás platí stát. Zdravotní pojišťovny za nás na oplátku platí nezbytnou lékařskou péči a něco navíc. Na jakékoli dotazy ohledně zdravotního pojištění vám odpoví Jiří Suttner – vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR, zdravotní pojišťovny s největším počtem klientů a smluvních zdravotnických zařízeni v ČR v Poradně Jak na zdravotní pojištění.

Na začátku roku zvedla cenu za vedení účtu pro své klienty Modrá pyramida (VSS KB), Wüstenrot stavební spořitelna a HYPO stavební spořitelna (více si můžete přečíst v lednovém článku Ivany Černé Stavební spoření je zase dražší). Spořitelny se zjevně chovají ve stylu: když zdražují ostatní, proč bychom nezdražily taky. Ode dneška se tak ke zvýšení poplatků za vedení účtu odhodlala i Buřinka. A jejich nárůst není nijak malý.

Buřinka novou výši poplatku za vedení účtu odvozuje od data, kdy si klient uzavřel smlouvu. Nejdéle spořící klienti zaplatí za vedení účtu 550 korun ročně, dosud to bylo 400. Tato spořitelna se tím rázem stává pro „dlouhospořící“ klienty nejdražší na trhu (pro nové klienty ovšem zůstává nejlevnější). Předstihla i dosud nejdražší Modrou pyramidu, kde klienti se starými smlouvami platí ročně za svůj účet 510 korun.

Při zdražování si spořitelny berou na klienty dvojí metr. Nejvíce zaplatí za vedení účtu klienti, kteří spoří na staré, lépe úročené smlouvy. Ti jsou totiž dnes pro spořitelny největší zátěží. Některé spořitelny – jako například Modrá pyramida, Raiffeisen stavební spořitelna nebo Českomoravská stavební spořitelna – dvojí ceny halí do diplomaticky nazvaného poplatku za „správu úrokového zvýhodnění“.

Poplatky stavebních spořitelen od února 2004
Poplatek SSČS RSTS ČMSS Wuest. VSS KB HYPO
Vedení účtu (ročně) 235 Kč / 470 Kč / 550 Kč * 280 Kč 290 Kč 250 Kč 300 Kč 290 Kč/360 Kč**
Úrokové zvýhodnění (ročně) zdarma 90 Kč 100 Kč zdarma 180 Kč zdarma
Zasílání výpisů (ročně) 10 Kč 20 Kč zdarma zdarma 30 Kč zdarma
Roční úhrady celkem*** 560 Kč 390 Kč 390 Kč 250 Kč 510 Kč 360 Kč

Poznámky:
* smlouvy založené po 1. 12. 2002/ od 1. 7. 2000 do 30. 11. 2002/ od 1. 7. 1994 do 1. 7.2000
** smlouvy založené po 1.1.2003/smlouvy založené před 1.1.2003
*** celkový poplatek u starších smluv s úrokovým zvýhodněním
Zdroj: Stavební spořitelny

Ať si spořitelny poplatky nazývají, jak chtějí, pro klienta je výsledek každopádně stejný. Před pár lety se vám spořitelna při podpisu smlouvy zavázala, že budete spořit za stále stejných úrokových podmínek. A to také dodržuje. Na výši úroků, která je v dnešních podmínkách několikanásobně výhodnější než na termínovaných vkladech, nijak nesahá. Ovšem úprava sazebníku je věc jiná, o tom totiž není ve smlouvě ani slovo. A tak spořitelny své ceny navyšují a navyšují. Jejich filozofie je jasná: sice jsme ti, kliente, před pár lety slíbily, že ti peníze výhodně zúročíme, ale teď se nám to nelíbí, a tak chceme kus peněz zpátky.

Klient žádnou možnost obrany nemá. Kdyby se rozhodl přejít k jinému ústavu, přišel by o všechny státní podpory. A ještě by samozřejmě zaplatil poplatek za předčasné zrušení smlouvy.

Nový zákon už spořitelnám dává možnost po uplynutí šesti let spoření klientovi změnit úrokové podmínky. Spořitelna tak bude mít zákonnou možnost snížit úroky klientovi, který by chtěl z výhodného úroku těžit řadu let. Stát tak chce aspoň do určité míry zabránit zneužívání spoření, které je ve své podstatě určeno na bydlení.

Po novelizaci zákona spořitelny pocítily v tomto roce menší zájem o uzavírání nových smluv. Za leden si smlouvu uzavřelo 1200 klientů, říká generální ředitel Buřinky (SS ČS) Jiří Plíšek. Což v porovnání s půl milionem nových klientů Buřinky za loňský rok opravdu představuje výrazně nižší zájem o stavební spoření.

dan_z_prijmu

Nezájem klientů o nové smlouvy donutil spořitelny ke změně taktiky. Lákají stávající klienty na výhodné a ještě výhodnější úvěry (výjimkou je Českomoravská stavební spořitelna, která přestala poskytovat překlenovací úvěr zdarma a nově si za něj bude účtovat až 1 % z jeho objemu). Například Buřinka ode dneška nabízí klientům překlenovací úvěr za 2,75 %. Nejnižší sazba na trhu je ovšem jen startovací, platná pro první tři měsíce od čerpání úvěru. Nabídka je navíc časově omezená, o zvýhodněný úvěr si mohou klienti požádat jen do 14. května 2004. Čerpat úvěr se zvýhodněnou sazbou je však možné až do konce září letošního roku.

Na ty, kteří před koncem roku zaspali anebo je pro ně smlouva podle nového zákona výhodnější, se rozhodla zapůsobit například Wüstenrot stavební spořitelna. Pro ty, kdo uzavřou smlouvu v prvním čtvrtletí, má připravenu akci „15 % + 15 %“. K 15ti procentní státní podpoře každému klientovi přidá za rok 2004 mimořádný úrok 15 % z této státní podpory.

Jak jste zareagoval(a) na váš výpis ze stavebního spoření za loňský rok?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).