Hlavní navigace

Stavební spoření nenechávejte na poslední chvíli

15. 12. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nechat stavební spoření na konec roku se letos nemusí vyplatit - můžete přijít o státní podporu. Po zpřísnění zákona dostane peníze od státu jen ten, komu se vklad připíše v letošním roce. Kdy a jakým způsobem musíte peníze převést, abyste vše stihli?

Majitelé smluv o stavebním spoření uzavřených v letošním roce se mohou těšit na příspěvek od státu ve výši až 3 000 Kč. Ti, kdo spoří podle starého zákona o stavebním spoření, dostanou dokonce ještě o polovinu víc – 4 500 Kč. Podmínkou pro všechny však je, aby veškeré vklady, na které se bude letos uplatňovat žádost o státní podporu, byly na účet připsány v letošním roce.

<calculator id=„15“></cal­culator> <calculator id=„2“></calcu­lator>

Předchozí zákon nebyl ohledně připsání vkladů na účet zcela konkrétní. Některé spořitelny tedy uznávaly například převod poštovní peněžní poukázky s datem posledního dne v roce. Letos je to ale jinak.

Pro to, aby byla úložka započtena do základu pro výpočet státní podpory, je podle současného právního výkladu určující datum připsání úložky na účet stavebního spoření. Nikoli tedy datum, kdy byl zadán příkaz k úhradě z bankovního účtu nebo odeslána platba poštovní poukázkou, vysvětluje Lucie BadováHypo stavební spořitelny. Případné zpoždění může způsobit, že platba nebude na účet stavebního spoření připsána včas a nebude tedy započtena do základu pro výpočet státní podpory za rok 2004.

Právě u stavebního spoření je ale typické, že řada lidí peníze na svůj účet posílá na poslední chvíli a do té doby je nechává vydělávat jinak – například na termínovaném účtu. O to větší pozornost je nutné věnovat převodu, aby dotyčný nakonec neprodělal.

U bankovních převodů je situace poměrně jasná. Zákon o platebním styku jasně definuje lhůty, ve kterých musí banky převést klientovy peníze. Pokud peníze posíláte do jiné banky, musíte počítat se dvěma až třemi dny podle toho, ve kterou denní dobu příkaz zadáte. Například v České spořitelně je nutné zadat bezhotovostní převod do jiné banky nejpozději 29. prosince do 12:00.

Asociace českých stavebních spořitelen klienty nabádá k ještě časnějšímu převodu. Všem klientům doporučujeme, aby peníze na účet stavebního spoření odeslali s dostatečným předstihem, alespoň týden před vánočními svátky, říká tajemník asociace Jan Pátek.

Převést peníze před vánočními svátky musí rozhodně ti, kteří chtějí využít služeb České pošty. Na zpracování poštovní poukázky totiž žádná zákonná lhůta neplatí a je poměrně dlouhá. U klasických poštovních poukázek typu A našim klientům doporučujeme, aby finanční prostředky prostřednictvím České pošty převedli nejpozději 20.12. 2004, říká Lucie Badová.

V každém případě je důležité pečlivé vyplnění platebního příkazu či poštovní poukázky. Pracovníci stavebních spořitelen na začátku každého roku musí jednat s řadou klientů, kteří chybně vyplnili číslo svého účtu a peníze nebyly převedeny včas. Může se tak stát, že chybně vypsané číslo účtu bude důvodem, že vklad nebude do konce roku na účet připsán, vysvětluje Jan PátekAsociace českých stavebních spořitelen. Stížnosti jsou v tomto případě marné.

Poslední možností, jak doručit peníze na účet stavebního spoření skutečně na poslední chvíli, je jejich osobní doručení přímo do stavební spořitelny. Vklad se považuje za uhrazený v okamžiku také dnem, kdy byl v hotovosti složen v pokladně stavební spořitelny, popisuje poslední způsob Helena DuškováWüstenrot stavební spořitelny.

skoleni_15_4

Poslední pracovní den je pátek a shoduje se s posledním dnem roku. Počítejte ale s tím, že spořitelny mohou mít tento den zkrácenou pracovní dobu.

Osobně vkládá peníze ve spořitelnách v posledních dnech a hodinách roku řada lidí, proto je nutné počítat častokrát i s několikaho­dinovými frontami. Vyplatí se zařídit si vše už teď – bez nervů a dlouhého čekání.

Máte smlouvu o stavebním spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).