Hlavní navigace

Stát výrazně podpoří hypotéky

24. 5. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dlouho očekávané se stalo skutkem – mladí lidé budou moci od září snadněji splácet hypoteční úvěr. Státní podpora sníží úrokovou sazbu hypoték o tři procenta.

O tom, že ještě před volbami vláda rozhodne o nové formě státní podpory pro hypoteční úvěry na nákup starších bytů, jsme psali už v článku Levné předvolební hypotéky. Ve středu se tak stalo – zmíněná státní podpora se začne poskytovat od letošního září.

Až dosud stát hypoteční úvěrování podporoval pouze v oblasti nákupu a stavby nových nemovitostí. Dosavadní klasická státní podpora (aktuálně ve výši 1 %) byla a nadále zůstává určena jen na nové byty a domy. Nedávno spuštěný program dvou set tisícových státních půjček pro lidi mladší 36 let je zase určen jenom na stavbu nových bytů a domů.

Oproti tomu nejnovější vládní program bude zřejmě nejlépe vyhovovat cílové skupině, pro niž je určen – mladí lidé do 36 let dostanou státní podporu (letos 3 %) na splácení hypotečního úvěru, pomocí něhož získají cenově dostupnější starší nemovitost.

Na první pohled je jasné, že se jedná o nejatraktivnější formu státní pomoci k získání bydlení pro mladé lidi. Celý systém je slušně postaven, takže lze oprávněně předpokládat, že by mohl i slušně fungovat a být užitečný.

Vlastnosti státní podpory
Státní podpora pro nákup starších nemovitostí se velmi podobá klasické státní podpoře hypotečního úvěrování. Princip je téměř shodný, liší se však v několika podstatných věcech.

Největší výhodou této státní podpory je to, že o ni lze žádat při nákupu starších nemovitostí. Když se aktuální sazby hypoték dnes pohybují kolem 7 % a státní podpora bude 3 %, ušetří se na úrocích (ne na splátkách, v tom je rozdíl) téměř polovina peněz. Započteme-li inflaci kolem 4 %, reálně zaplacené úroky budou prakticky nulové.

Důležitým rozdílem mezi klasickou státní podporou a podporou pro mladé je věková omezenost. O státní podporu na splácení hypotečního úvěru určeného k nákupu starších nemovitostí mohou žádat jen lidé, kteří nedosáhli 36 let (pokud jsou oddáni, určený věk nesmí přesáhnout ani partner).

Podpora, podobně jako ta klasická, bude mít formu příspěvků na jednotlivé měsíční splátky hypotečního úvěru. Její výše se bude také pohybovat mezi 1 % a 4 % a také bude závislá na průměrné výši úrokových sazeb úvěrů poskytnutých v předcházejícím roce. Ovšem její hlavní výhodou je, že za stejných podmínek bude vyšší než klasická státní podpora.

Při aktuálních průměrných úrokových sazbách to znamená, že proti klasické státní podpoře mladí žadatelé získají o 2 % vyšší státní dotaci na splátky hypotečního úvěru. V souhrnu to představuje měsíční úsporu několik stovek korun při úvěru nepřevyšujícím milion korun.

Srovnání státní podpory hypoték
Průměrná úroková sazba úvěrů poskytnutých v loňském roce Klasická st. podpora St. podpora pro mladé
nižší než 5% 0 % 0 %
5 % – 6% 0 % 1 %
6 % – 7 % 0 % 2 %
7 % – 8% (současný stav) 1 % 3 %
8 % – 9% 2 % 4 %
9 % – 10% 3 % 4 %
více než 10% 4 % 4 %

Úroková dotace bude vázána na úrokovou sazbu uzavřenou mezi bankou a klientem, státní podpora však může být fixována maximálně na dobu pěti let.

Hypoteční úvěr může mít různou dobu splatnosti, tuto státní podporu však lze dostávat jen po dobu deseti let (klasickou státní podporu lze pobírat až dvacet let). Uzavřete-li hypotéku se splatností na delší dobu než deset let, znamená to, že po deseti letech budete muset splácet bez pomoci státu. Toto opatření má svou logiku – dá se předpokládat, že po deseti letech byste měli mít větší příjem a pomoc státu už nebudete potřebovat.

Nová státní podpora pro mladé je omezena podobně jako klasická státní podpora: lze ji získat jen na tu část hypotéky, která v případě bytu nepřekročí 800 tisíc Kč (v případě rodinného domu s jedním bytem 1,5 mil. Kč). V tomto bodě vznikají (bohužel i v médiích) četná nedorozumění – samozřejmě si můžete půjčit více než představují uvedené částky a na podporu stále budete mít nárok. Ovšem počítejte s tím, že na tu část úvěru, která přesahuje oněch 800 tisíc Kč (resp. 1,5 mil. Kč), podporu nedostanete.

Tabulka č. 358
Podmínky pro získání státní podpory
Žadatel o příspěvek k hypotečnímu úvěru (v případě manželů ani jeho partner) nesmí v roce podání žádosti dovršit věk 36 let.

Žadatel o příspěvek k hypotečnímu úvěru (v případě manželů ani jeho partner) nesmí v době podání žádosti mít ve vlastnictví ani ve spoluvlastnictví byt, bytový dům nebo rodinný dům vyjma bytu nebo rodinného domu s jedním bytem, na jehož koupi je podpora žádána.

Byt nebo rodinný dům s jedním bytem, na jehož koupi je žádána tato podpora, musí být starý nejméně dva roky a musí se nacházet na území ČR.

Byt nebo rodinný dům s jedním bytem, při jehož koupi byla využita tato podpora, musí po dobu jejího poskytování sloužit výhradně k trvalému bydlení žadatele a musí být v jeho výlučném vlastnictví (popř. v případě manželství ve společném jmění).Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Žádost o podporu
Zažádat o tuto podporu k hypotečnímu úvěru bude možné od 1. září tohoto roku. Pokud máte o tuto podporu zájem, doporučuji počkat, protože na hypoteční smlouvy čerpané před uvedeným datem nemůže být podpora uplatněna zpětně (hypotéku tedy můžete uzavřít už dnes, ale pokud chcete novou státní podporu, nesmíte ji začít čerpat před 1. zářím).

skoleni_15_4

Žádost o státní podporu se předkládá v bance, s níž uzavíráte smlouvu, a to nejdříve v den podpisu smlouvy a nejpozději v den, kdy začínáte úvěr čerpat (nelze o podporu zažádat až poté, co začnete čerpat úvěr).

Na závěr si můžete v tabulce porovnat jednotlivé formy státní podpory – klasickou státní podporu hypotečním úvěrům, dvou set tisícovou půjčku na bydlení pro mladé lidi a nejnovější formu státní podpory.

Tabulka č. 359
Srovnání různých druhů státní podpory hypotékám
  Klasická st. podpora Státní půjčka pro mladé St. podpora pro mladé
Věk žadatele nerozhoduje do 36 let do 36 let
Stáří nemovitosti pouze nové pouze na stavbu pouze staré
Vlastnictví jiné nemovitosti možné nelze nelze
Limity 800 tis. Kč (byt), 1,5 mil. (dům) 80 m2 (byt), 120 m2 (dům) 800 tis. Kč (byt), 1,5 mil. (dům)
Aktuální podpora 1 % 200.000 Kč za 3 % 3 %

Co říkáte nové formě státní podpory?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).