Hlavní navigace

Názor k článku Staré banky by mohly porazit novou konkurenci. Důležitější jsou ale dividendy od Arsenik - Pan Lazarevič se ve článku dopustil několik hrubých...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2013 14:24

    Arsenik (neregistrovaný)

    Pan Lazarevič se ve článku dopustil několik hrubých nepřesností.
    1) Banky si na hypoteční úvěry nepůjčují z vkladů klientů, ale vydáváním HZL
    jejich aktuální ceny a kupóny naleznete zde:
    http://www.pse.cz/Kurzovni-Listek/Oficialni-KL/
    Třeba HB si teď půjčuje za 3M PRIBOR + 0,6%, hypoteční úvěr je dlouhodobý závazek a byla by finanční sebevražda půjčovat si na to z pěnez, co u Vás mají lidé na běžných účtech.
    2) Z HZL je možné financovat tuším jen 70% hodnoty nemovitosti, pokud tedy klientovi půjčíte například 90 % LTV, 20% si musíte půjčit někde jinde a to znamená dráž.
    3) Autor nijak nebere v potaz kreditní riziko, a fakt že stačí 5 -10 % klasifikovaných úvěrů a jste díky opravným položkám ve ztrátě.
    4) Dále v době boomu v letech 2004-2007 banky půjčovaly i 120 % hodnoty nemovitosti k tomu nám ceny nemovitostí za krize klesly v průměru o nějakých 10 %. Tudíž, pokud máte v účetnictví hypotéku na 3 mil. Kč kde má nemovitost hodnotu maximálně 2,75 mil Kč je to pro Vás také rizikový úvěr na které musíte tvořit rezervy, i když klient bezproblémů splácí.
    5) Doporučuji si přečíst výroční zprávu Hypoteční banky (ta jediná poskytuje pouze hypotéky - úrokové výnosy tedy nebudou zkresleny spotřebitelskými úvěry) a navíc jako největší poskytovatel hypoték poskytuje i docela spolehlivý obrázek o celém trhu.
    Neříkám, že by naše velké banky nemohly vydělávat méňě. Ale možná by bylo lepší jasně sdělit jejich zahraničním vlastníkům, ať si klidně nechají vysoké dividendy, ale pokud bude potřebovat banky sanovat půjde to

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).