Hlavní navigace

Názor k článku Staňte se šéfem vlastních peněz: Udělejte si rozpočet od TVK - Jenže ono je podstatné, co od sledování svých...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2012 0:45

    TVK (neregistrovaný)

    Jenže ono je podstatné, co od sledování svých financí potřebujete a do jaké hloubky chcete nebo musíte jít. Pokud jste "trouba", který neví, za co utrací, tak je asi nutné extra sledovat útratu za svačiny, cigára, pivo, mhd, koníčky, kroužky, atd.

    Pokud je ale člověk soudný a ví, kde mu ty prachy odtékají, tak stačí naprosto jednoduše výdaje slučovat do skupin (běžné, auto, domácnost, splátly úvěru ...), a může se vykašlat se na nějaké přepočítávání ročních plateb na měsíční, tvorbu nesmyslných grafů., protože vše se krásně ukáže v delším časovém horizontu, nebo jen prostě v ročním součtu.

    Domácí účetnictví je jen nástrojem, který popíše to, co už bylo, do nějaké hloubky a při určité časové náročnosti. To, jestli u dotyčného jsou možnosti úspor, zlepšení finančních toků, zvýšení příjmů, snížení nákladů už je stejně jen na tom člověku, ne v tom, jestli pracuje v excelu nebo něčem jiném, modernějším, sofistikovaněj­ším....

    A srovnání s tatrovkou? I škodovka je moc na to, abych odvezl poloprázdný kyblík těch několika málo potřebných čísel, které na finanční řízení domácnosti stačí.

    Doma používám Vámi zesměšňovaný excel a už 14 let si naprosto bohatě vystačím s měsíčním sledováním příjmů, výdajů a finančních aktiv, vše průběžně v průměru ve 20 sloupcích, k tomu pár stupidních podtabulek na sledování závazků.

    Různé programy a systémy domácího účetnictví jsou podávány jako samospasitelné nástroje, které odhalí něco "nového", ale realita je jiná. Neodhalí, jen popíšou. A chytrý si z toho může vzít ponaučení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).