Hlavní navigace

Stanoví ECB hranici pro nákup bondů?

21. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tak spekulace, která se objevila v německém Spiegelu, a o které jsme psali ve včerejším Týdenním startu, že se ECB chystá pro ohrožené země stanovit hranici výnosů, od které by začala nakupovat jejich bondy, se nepotvrdila

Tak spekulace, která se objevila v německém Spiegelu, a o které jsme psali ve včerejším Týdenním startu, že se ECB chystá pro ohrožené země stanovit hranici výnosů, od které by začala nakupovat jejich bondy, se nepotvrdila. ECB se nechala slyšet, že žádné takové rozhodnutí nepřijala. Nicméně se dá předpokládat, že se o něčem podobném v ECB minimálně mluví. Tak uvidíme …

Každopádně tahle zpráva byla tím nejdůležitějším, co včera hýbalo trhem. Úvodní optimismus nezchladilo ani prohlášení německého ministerstva financí, které sdělilo, že o žádném takovém plánu neví. A podobně prakticky bez odezvy přišlo prohlášení německé centrální banky, která zopakovala svůj odmítavý postoj k nákup bondů ze strany ECB obecně.

Zatímco španělské výnosy o něco klesly, ty německé šly naopak nahoru. Rostly také americké výnosy, euro o něco posílilo, k dolaru na 1,236. Po té co, ECB spekulaci o dohodě odmítla, se vrátilo zpět k 1,23.

Řecko doufá, že nejpozději do 14. září posvětí „trojka“ jeho naplánované úspory v celkovém objemu 11,5 mld. eur v následujících dvou letech a otevře si tak cestu uvolnění další tranše ze záchranného balíčku. Vláda už vypracovala plán úspor v objemu 10,8 mld. a chystá se doplnit i zbývajících 700 mil. Der Spiegel ale citoval z nezveřejněného dokumentu trojky, podle kterého bude Řecko potřebovat ještě dalších 2,5 mld. úspor, aby splnilo podmínku výše schodku.

skoleni_15_4

Premiér Samaras se mezitím tento týden sejde s několika evropskými představiteli (Juncker, Merkelová, Hollande). Jeho snahou bude rozložit plán úspor ze dvou na čtyři roky. Naději na úspěch ale snížil německý ministr zahraničí Westerwelle, který po včerejší schůzce se svým řeckým protějškem prohlásil, že Německo se nechystá výrazněji změkčit podmínky úvěru.

Euribor si sáhl na nové dno, 3M mezibankovní sazba se dostala až na 0,325%. Trh ta s čím dál větší jistotou započítává cut na nejbližším zasedání ECB (z 0,75% na 0,5%). Ten už ECB zvažovala na svém posledním zasedání 2. srpna. Draghi zároveň po tomto zasedání naznačil, že se ECB nechystá dále snižovat depozitní sazbu (kterou jsou úročeny vklady komerčních bank u ECB). Ta je už teď na nule a spekulovalo se, že by ECB dokonce mohla banky penalizovat za to, že si u ní schovávají prostředky (a nepůjčí je raději klientům).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).