Hlavní navigace

Spotřebitelské ceny v lednu zrychlily svůj růst. Tahounem jsou pohonné hmoty

10. 2. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Meziroční inflace v lednu vzrostla na 2,2 %, tedy o něco více, než čekal finanční trh, a nachází se 0,3 procentního bodu nad odhadem ČNB.

Hlavním tahounem nárůstu meziroční inflace jsou ceny pohonných hmot, ve stejném směru ale působí také ceny potravin, náklady na bydlení a dle všeho vzrostla i jádrová inflace.

Celková inflace mírně poroste zřejmě i v dalších měsících a lednová statistika povzbudí finanční trh ve spekulacích na ukončení kurzového závazku ČNB již v průběhu letošního druhého čtvrtletí.

Meziroční inflace se v lednu dostala nad úroveň dvouprocentního inflačního cíle ČNB a zároveň se nachází 0,3 procentního bodu nad nedávno zveřejněnou prognózou centrální banky.

skoleni_15_4

Výrazným tahounem růstu meziroční inflace jsou ceny v dopravě, kde se projevuje zdražování pohonných hmot v důsledku vývoje cen ropy. Osobně ale vnímám proinflační překvapení zejména u cen potravin. Nicméně, k nárůstu meziroční inflace přispěla i většina ostatních položek spotřebního koše a zřejmě došlo k nárůstu i u jádrové inflace.

Meziroční inflace zřejmě poroste i v dalších měsících, byť tento nárůst by měl být jen pozvolný. Každopádně lze konstatovat, že inflace se hned na počátku roku dostala nad prognózu ČNB. Ačkoliv bankovní rada nebude dělat zásadní závěry pouze na základě lednových dat, tak čerstvá zpráva o vývoji spotřebitelských cen povzbudí finanční trhy i podnikovou sféru v očekávání, že by ČNB mohla uvolnit svůj kurzový závazek již v průběhu druhého čtvrtletí, tedy o něco dříve než v půlce letošního roku, což byla dosud varianta vnímaná coby velmi pravděpodobná samotnou centrální bankou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).