Hlavní navigace

Spotřebitelské ceny v květnu vystřelily zpět nahoru

9. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Domácí inflace se drží nad úrovní cíle centrální banky, když se v květnu vyšplhala na 2,4 %. Vzhledem k vývoji v předchozích měsících se jedná o proinflační překvapení i pro centrální bankéře.

Domácí inflace se drží nad úrovní cíle centrální banky, když se v květnu vyšplhala na 2,4 %. ČNB sice ve své poslední prognóze z května předpokládala, že cenový růst v květnu dosáhne ještě vyšší úrovně, nicméně vzhledem k vývoji v předchozích měsících se jedná o proinflační překvapení i pro centrální bankéře. Náš výhled pro zvyšování sazeb ještě tento rok tak získává další podporu. Cenová hladina se v květnu oproti dubnu zvýšila o 0,2 %. Ceny pohonných hmot sledující vývoj cen ropy na světových trzích v květnu zaznamenaly pokles o 1,1 %. Snížení cen pohonných hmot ale kompenzoval silný nárůst jádrových cen. Ty se podle našeho výpočtu zvýšily o 0,2 %. Jejich vliv byl navíc podpořen růstem cen potravin, které přidaly 0,5 % m/m.

skoleni_15_4

Jádrová inflace se tak znovu stala tahounem meziroční dynamiky cenového vývoje, když se vyšplhala na 2,2 %. V květnu inflaci podpořily regulované ceny, které přidaly 0,2 % a ukončily svou roční sérii záporných výsledků. Vyprchal totiž efekt statistické základny daný snížením cen plynu pro spotřebitele, který nastal právě v květnu loňského roku. Tento efekt byl ale skoro vyrovnán meziročním snížením cen pohonných hmot.

Spotřebitelské ceny by se podle našeho odhadu měly i ve zbytku roku držet nad 2% inflačním cílem. Starat se o to bude jádrová inflace a podporovat by ji měl nárůst mezd a zvyšující se kupní síla spotřebitelů. Tomu napovídají hlavně údaje o zvyšování platů, které byly zveřejněny minulý týden a dále podpořeny zprávou o zvýšení mezd v průmyslu zveřejněnou v úterý. Inflaci ale bude brzdit snižující se meziroční dynamika cen potravin a pohonných hmot. Celkově by inflace letos měla dosáhnout v průměru 2,3 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).