Hlavní navigace

Spotřeba domácností zůstává klíčovým přispěvatelem růstu v USA

30. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Z dat byly včera zajímavé jen osobní příjmy a výdaje v USA. Výdaje v září rostly o 0,8%, lehce na konsensem (0,6%), což představuje reálný růst 0,4%.

Také na trzích se včera podepsal hurikán Sandy. V Americe burzy vůbec neotevřely, a neotevřou ani dnes. U bondů byl patrný útěk k bezpečným aktivům. Klesaly tak výnosy německých a amerických dluhopisů, naopak rostly třeba ty španělské a italské. U Itálie to bylo navíc umocněno výroky bývalého premiéra Berlusconiho, který o víkendu pohrozil, že sestřelí vládu M. Montiho, kterou drží u žezla mimo jiných také Berlusconiho strana PDL. 

Z dat byly včera zajímavé jen osobní příjmy a výdaje v USA. Výdaje v září rostly o 0,8%, lehce na konsensem (0,6%), což představuje reálný růst 0,4%. Příjmy rostly v souladu s očekáváním o 0,4% a reálně tedy stagnovaly. Celkově jde o potvrzení dat, které přineslo páteční HDP, tedy že spotřeba domácností zůstává klíčovým přispěvatelem růstu (vedle státních výdajů). Solidní data z trhu práce dávají slušné vyhlídky na straně příjmů. Rizikem je samozřejmě blížící se „fiskální útes“.

Německá inflace žádné překvapení nepřinesla a zůstává tak na 2%. Nic co by mělo znepokojovat Draghiho.

Po té, co haircut na části řeckého dluhu, který drží veřejné instituce, odmítl v neděli německý ministr financí Schäuble, vyjádřil se k tématu i rakouský člen ECB, Ewald Nowotny. Podle něj by se ECB takové akce nemohla účastnit. Šlo by o nepřímé financování státu, které má ECB zapovězeno.

dan_z_prijmu

Japonská centrální banka dnes ráno podruhé za sebou uvolnila svou měnovou politiku a to tím, že opět rozšířila program na nákup aktiv. Tento krok se všeobecně očekával. BoJ se nedaří dosáhnout inflace 1 %, kterou si poměrně nedávno přibrala do svých cílů. Objem navýšení je 11 biliónů jenů (140 mld. USD) na celkovou sumu 91 bil. Většina z dodatečného objemu půjde na nákup vládních poukázek a bondů. 1 bil. ale půjde do rizikovějších aktiv, např. ETF fondů. BoJ dále oznámila, že připraví nový program, v rámci kterého dodá bankám levnou a dlouhodobou likviditu.

Dnes zasedá maďarská centrální banka. Dá se předpokládat, že podobně jako na předchozích dvou zasedání, i tentokrát sníží sazby o 25 bodů. Na důvodech se nic nemění. Ekonomika to potřebuje jako sůl, křídlo guvernéra Simora by ale raději počkalo na dohodu o kreditní lince s MMF, která by měla soužit jako hráz proti nečekanému oslabení bondů a forintu. Dohoda se ale poslední dobou spíše vzdaluje – včera navíc hlavní vyjednavač za Maďarskou stranu prohlásil, že bez dohody s MMF „půjde život dál“ (forint na to reagoval oslabením k euru z 283 na 285). Simorovo křídlo tak opět bude přehlasováno externími členy bankovní rady, dosazenými premiérem Orbánem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).