Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Spořit se u nás nevyplatí. Lze ještě na něčem vydělat? od Intri - "Česká národní banka (ČNB) v tomto roce předpokládá...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2013 0:06

    Intri (neregistrovaný)

    "Česká národní banka (ČNB) v tomto roce předpokládá inflaci ve výši 2,0 %. Nepotvrdily se tedy odhady analytiků, kteří většinou předpokládali inflaci ve výši 2,5 – 3 %."

    Vůbec bych se nedivil, kdyby tady někdo přestal číst. ČNB předpokládá, a proto se nepotvrdily odhady analytiků? A v ČNB mají na tu inflaci stroj času, aby se podívali do budoucnosti, jaká bude skutečná inflace, aby tedy ty odhady analytiků vyvrátili? Nebo je ČNB strůjcem inflace a inflace tedy bude taková, jakou si ČNB poručí?

  • 26. 2. 2013 0:23

    arsen.lazarevic

    Dobrý den, důležitý pro předpovídání inflace je především začátek roku. Vzhledem k tomu, že se zvyšovaly sazby DPH, pak se očekávalo, že ho promítnou výrobci také do zvyšování cen. Očekávalo se také, že ekonomika zaznamená propad ve výši 0,6-0,7 % HDP v roce 2012. Oboje se nepotvrdilo - propad byl vyšší a zvýšení DPH promítli výrobci méně, proto byla také inflace nižší, než předpovídali analytici. Konsensus je, že se bude držet kolem 2% hranice v roce 2013.

  • 26. 2. 2013 8:49

    MoB (neregistrovaný)

    A nebylo to třeba tak, že zvýšení DPH promítli všichni do cen ještě na konci minulého roku? Ale proč by tohle měli analytici vědět, že ano? :)

  • 26. 2. 2013 21:05

    Kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Je na pováženou, jakou dokáže elementární neznalost ekonomických veličin napáchat škodu na finanční gramotnosti. Tento článek je toho bohužel důkazem. Ozřejměme si pojmy inflace a úrok - viz např. Wikipedie:
    a) Inflace je nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice v určitém časovém období. Změnu cenové hladiny za určité období udává míra inflace, která se vypočítává jako poměr vybraného cenového indexu na konci a na začátku období. Nejpoužívanějšími cenovými indexy jsou index spotřebitelských cen nebo index cen výrobců.
    b) Úrok je peněžitá odměna za půjčení peněz. Věřitel, který může dočasně postrádat nějakou finanční částku, ji půjčí dlužníkovi, jenž s ní může disponovat; jinými slovy věřitel poskytne dlužníkovi úvěr. Do určité sjednané lhůty musí být zapůjčená částka – nazývaná jistina – navrácena spolu s navýšením, úrokem.
    Takže:
    - mezi inflací a cenou peněz není zjevná korelace - stačí se podívat na vývoj inflace a např. úroků za 10-ti leté dluhopisy nebo 12M PRIBOR za posledních 10 let.
    - inflaci ČNB ovlivní nebo nastaví velmi nepravděpodobně - ta je ovlivněna cenami energie, ropy, DPH, potravin....Co ČNB ovlivní, je cena peněz - tedy úrok.
    - udržení hodnoty úspor v čase je otázkou investičních alternativ -
    rozhodně však nelze očekávat, že úroky z vkladů mají / musí pokrýt inflaci!

  • 26. 2. 2013 23:24

    czhunter (neregistrovaný)

    Taky moc nechápu tuto logiku. Samozřejmě, většina lidí si přeje, aby to fungovalo tak:
    a) někam odložím pár peněz
    b) několik let nebudu nic dělat
    c-y) ... zde není zcela jasné, co by se mělo dít, ale "peníze pracují" a vo to de
    z) ... prachy, sláva, dě*ky, šáňo, limuzíny, Karibik

    Jenže stačí použít tu tak často zmiňovanou "selskou logiku". Když si sedlák ukládal seno na zimu (přes léto spořil aby měl rezervu), myslíte že to dělal proto, že čekal, že se mu seno přes zimu nějak rozmnoží?
    To těžko, nebyl naivní. Věděl, že mu naopak spousta ubude, díky myším, plísni, zlodějům ... ale stejně se mu to vyplatilo, protože i přes jisté ztráty je to pořád výhodnější, než v zimě umřít hladem.

    A proto i lidé vybavení jen prostým selským rozumem, jako já, spoří. Ne proto, že čekají že se jim peníze nějakým zázrakem rozmnoží, ale proto, aby až přijde zima, neumřeli hlady. Nebo se minimálně nedostali do zbytečných problémů, kterým bystrý sedlák mohl snadno předejít.

    Takže vyplatí se spoření? Co vůbec znamená "vyplatit se"?

  • 27. 2. 2013 9:44

    Vid (neregistrovaný)

    Na wikipedii (zvlášť tu českou) může odkazovat jen přehnaný optimista nebo naivní blb.

  • 27. 2. 2013 16:07

    arsen.lazarevic

    Dobrý den, oceňuji to, že se snažíte věnovat ekonomii, bohužel při interpretaci některých vět může docházet často k chybám. Pokud je v ekonomice vysoká inflace, pak centrální banka zvyšuje úrokové sazby, aby inflaci snížila a dosáhla inflačního cíle. Cena peněz se tak zvyšuje. Těžko si například v Chávezovské Venezuele vezmete hypotéku s ročním úrokem nižším než 20 %, inflace je zde vlivem devalvace a expanzivní měnové politiky vysoká.

  • 27. 2. 2013 16:09

    arsen.lazarevic

    Jinak vklady na spořicích účtech většinou inflaci nepokryjí, proto v případě, že chceme zhodnotit naše úspory, pak se musíme podívat i po jiných možnostech ukládání či investování peněz. O tom také byl článek.

  • 27. 2. 2013 17:42

    údiv (neregistrovaný)

    Jistě, z úhlu pohledu překonání inflace lze souhlasit, že spořicí účty a mnohé termínové vkaldy svými výnosy jsou pod inflací. Ale: Vaše dobré rady, jak to vylepšit investicemi do akcií aj. téměř vůbec nezohledňují druhou stranu mince. Mdlé konstatování o vyšším riziku většině nezaangažovaných lidí nic neřekně. Domnívám se, že Váš postoj je shodný s těmi (fondy, makléři), jež mají z investování jiných užitek (netvrdím, že to je špatně) a záměrně nemluví o reálném riziku, že můžete prodělat desítky % za krátkou dobu. Zabýval jste se nějakými věrohodnými zdroji, zda je podchyceno, kolik např. z 1000 investorů v průměru za 5 let vydělá a prodělá? Zdaleka ne všichni byli Sorošové. Takže nejčastěji půjde o spor, zda tradiční výnos bude na hranici inflace anebo budu "moderní" a postoupím riziko ztráty, kterou již nikdy nemusím dohnat (u někoho to může být na sebevraždu). O psychických poruchách v letech, kdy sledujete, jak se Vaše investice propadá, ani nemluvě. Prostě to vše není tak růžové, jak (jednostranně) předkládáte (vysvětlení by bylo pouze v tom, že jste zaangažován v AWD, akciových fondech...).

  • 27. 2. 2013 17:50

    arsen.lazarevic

    Dobrý den,

    jako investice jsem uváděl nejen akcie, ale termínované vklady u nás, termínované vklady v Polsku a nemovitosti. Sám do akcií investuji jako drobný investor, používám zásady hodnotového investora: http://trhy.mesec.cz/clanky/zbohatnete-pomoci-hodnotoveho-investovani/. Můj osobní názor je takový, že pokud investor vybere akcie společností, které je zdravé a podhodnocené, pak při diverzifikace se dá omezit riziko na skutečné minimum.

  • 27. 2. 2013 18:39

    údiv (neregistrovaný)

    Ano. Diverzifikujete-li a rozkládáte riziko na minimum (a investujete jen malou část majetku), tak sice nemusíte moc prodělat, ale v případě štěstí v období růstu indexů ani moc nevyděláte. Jádro mých myšlenek bylo, že "pěkně" vydělat lze při vyšším (vysokém?) riziku, kdy ale následně musíte mít hodně štěstí - prostě se trefíte se štěstím do několika proměnných, jež nelze předem odhadovat (zpětně, dodatečně, se analyzuje snadno). A buď vyděláte hodně anebo stejně tak proděláte při nenaplnění výše zmíněného a v extrémním případě z toho jsou ony sebevraždy. Mediálně jsou vděčným objektem jen ti, co vydělali, pomocí nichž se fondy snaží ukázát "neomezené možnosti" a přilákat klienty (z jejichž majetku mají poplatky kolem 2 % ročně). Nic proti tomu, pouze nabádám, že to vše si má investor uvědomit na začátku, nejen to, že může překonat inflaci.

  • 27. 2. 2013 22:00

    arsen.lazarevic

    Dobrý den, s příspěvkem, který jste napsal souhlasím. Já mám rád kontrolu nad svým životem a majetkem. Proto v článku nebyly zmíněné penzijní ani podílové fondy, já bych byl takový hnidopich, že bych kritizoval téměř každý prodej či nákup jednotlivých akcií ve fondu :) Pokud tedy prodělám na akciovém trhu tak, že se svezu s davem a koupím předraženou akcii, pak za své prodělky může vinit jedině sebe :) Navíc vyznat se v podílových fondech je podle mě velmi náročné a je otázkou, zdali finanční poradce je dostatečně erudovaný k tomu, aby odborně v této problematice poradil.

  • 27. 2. 2013 15:58

    Jakub V

    Něco mi to připomíná. Mám rozečtenou knihu Crash proof, jestli platí: "na každém šprochu, pravdy trochu" tak je to tedy vážně výtěr....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).