Hlavní navigace

Spořicí účty probírají z letargie i ospalé bankovní hráče

24. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Když na jedné straně přichází nejistota vysokých výnosů na finančních trzích, daří se dobře depozitním produktům. Banka nenabízející spořicí účet snad už ani neexistuje a konečně mizí i nabídky s tajemným slovem „od“. Mezi trendy patří navíc tzv. peníze na zavolanou.

Výkyvy na finančních trzích zvyšuje přirozený zájem o bezpečné uložení peněz, přestože inzerované úrokové sazby nepokryjí výši inflace. Proto v posledních dvou letech vzrůstá zájem o spořící účty bez výpovědní lhůty, v zahraničí rovněž označované jako tzv. „call money accounts“ (lidově peníze na zavolanou).

V České republice renesance spořicích účtů začala loni se zvyšující se základní sazbou České národní banky. Ještě si možná vzpomínáte na dobu, kdy závratně vysokou sazbou byly 2 % na spořicím účtu ING Konto. Jak se sazba centrální banky zvyšovala, pomalu se zvedaly i úroky na spořicích účtech. Konkurence však nespala, a tak konečně k ING Kontu přibylo i Červené konto od Poštovní spořitelny, zvýhodněné úročení v rámci Osobního účtu České spořitelny nebo spořicí účet k Citi Kontu u Citibank. Agresivní byla i tehdejší BAWAG Bank, dnes LBBW Bank, která dodnes patří mezi banky s nejvyšším úročením spořicího účtu. Letos s nabídkou spořicího účtu přišla i finanční skupina Fio a v posledních dnech i Volksbank.

Základem jsou 3 %. Kdo dá víc?

Loni v tomto období se úroková sazba spořicích účtů v průměru ustálila na 3 %. Razantní zvýšení nastalo až s příchodem mBank, která od listopadu masivně propagovala úročení 3,5 % p.a. Některé banky nereagovaly a úrokové sazby do dnešního dne nezměnily, jiné se přizpůsobily konkurenci a sazby se vzájemně sledovaly a zvyšovaly. I přes nedávné snížení sazeb se úrokové sazby pohybují v průměru od 3 do 3,5 % p.a. Pouze spořitelní družstva nabízejí více a úroky u nich jdou až k 5 % p.a.

<chart id=„3“></chart>

Němci kouzla účtů objevují, před nimi jsou vkladní knížky

Zatímco u nás jsou vkladní knížky odsouzeny k pozvolné smrti, což je způsobeno hlavně nízkým úročením a dlouhou výpovědní lhůtou, v sousedním Německu jsou stále velmi oblíbené. Přesto i tam se trend pomalu obrací. Průzkum provedený společností GfK Marktforschung potvrdil, že téměř 10 % šetřených německých domácností si hodlá v průběhu roku 2008 otevřít spořící účet bez výpovědní lhůty, což představuje zvýšení o 50 % ve srovnání s výsledkem studie uskutečněné ve stejném období předchozího roku. Atraktivní úroková míra, kterou tato forma investování nabízí, je jedním z hlavních důvodů, proč celá řada spořících občanů považuje spořící účty bez výpovědní lhůty za alternativu již zavedených vkladních knížek. Okamžitá dostupnost finančních prostředků a malé riziko spojované s těmito účty představuje další výhodu pohotových peněz, tzv. „call money“, a to přesto, že ještě před 10 lety jen velmi málo běžných spotřebitelů vědělo o existenci tohoto finančního nástroje, upřesňuje Markus Schmidt z GfK Marktforschung.

Spořicí účty v Německu Zastoupení jednotlivých bank se spořícím účtem bez výpovědní lhůty v domácnostech v roce 2007
Finanční instituce Podíl na trhu v roce 2007 v %
Spořitelny 32
ING-DiBa 22
Volksbank a Raiffeisenbank 19
Sparda-Bank 6
Deutsche Bank 6
Dresdner Bank 5
Postbank 4
Commerzbank 3
comdirect 2
HypoVereinsbank 2
Norisbank 1
Citibank 1

Zdroj: GfK Financial Market Panel


Investiční fondy vs. spořicí účty

Větší zájem o spořicí účty způsobuje i ochabnutí zájmu o podílové fondy. Za poslední rok jejich průměrná ziskovost jen v ojedinělých případech byla vyšší než úroková nabídka depozitních produktů bank. Podle GfK jen 6 % německých domácností chce do investičních fondů nasypat peníze.

Přímé bankovnictví rozhoduje

Se založením spořicího účtu je dnes zbytečné otálet. Vzhledem k velmi pestré nabídce na trhu stačí si vybrat podle výše úrokové sazby, přidaných služeb nebo zvučného jména finanční instituce. Můžete mít vysoký úrok, přímé bankovnictví, platební kartu, příkazy k úhradě i třeba nulové poplatky. Stačí si jen vybrat.

Spořicí účty s přímým bankovnictvím však mají větší výhodu, protože většina klientů chce mít své peníze na dohled. Obdobný úspěch známého ING Konta, které donedávna bylo jediným lídrem s přímým bankovnictvím na trhu, odpovídá i trendům v Německu. Je přirozené, že úspěšnými hráči na trhu pohotových peněz jsou především banky s přímým bankovnictvím, které vzhledem k online atraktivní nabídce mají lepší pozici než klasické kamenné banky či družstevní záložny.

V České republice je přímé bankovnictví součástí spořicích účtů u Fio, ING Bank, LBBW Bank, mBank, Poštovní spořitelny a nově i Volksbank. Pouze u těchto bank nemusíte mít i běžný účet, když chcete spořit. Stoupající trend zaznamenávají zvláště LBBW Bank a mBank. Podle výsledků Fio přibývá i klientů s jejich Fio kontem, zvláště po srpnovém zvýšení sazeb na 3,5 % p.a.

V Německu jsou zase úspěšné banky jako comdirect (dceřiná společnost Commerzbank) a Norisbank (dceřiná společnost Deutsche Bank Group). I bance Postbank se podařilo zvýšit své zastoupení v domácnostech a získat více klientů. Družstevním bankovním institucím jako je Volksbank, Raiffeisenbank a Sparda-Bank (komerční a zemědělská úvěrová družstva a úvěrové svazy) se daří udržovat svůj podíl na trhu, ovšem naproti tomu spořitelny mají mírné ztráty. Pokud jde o velké banky, tak Deutsche Bank, Commerzbank a HypoVereinsbank si také udržely svou pozici na trhu s pohotovými penězi stejně jako Citibank a ING-DiBa.

dan_z_prijmu

Kdo se přidá?

Poslední novinkou na českém trhu je tzv. investiční účet, se kterým nedávno přišla Volksbank. Přestože má jiný název, jde vlastně o účet spořicí, protože má všechny parametry jako účty konkurence, liší se jen ceny případných převodů. Na spořicí účty lákají i spořitelní družstva, jako například WPB Capital a Moravský Peněžní Ústav, kde je potřeba dodržet výpovědní dobu. Zatím nejvyšší úrok bez jakékoli výpovědní doby má spořitelní družstvo Unibon (3,75 % p.a.). Výše uvedené však ukazuje, že obliba spořicích účtů stále stoupá a není to jen konzervativním přístupem klientů. Dají se charakterizovat jako takový přístav naděje v době bouří na finančním trhu. Aneb, nemusí pršet, stačí, že kape.

Spořicí účty bez výpovědní doby
Finanční instituce Název produktu Roční úroková sazba Podmínka běžného účtu
Citibank Spořicí účet 3 % ano
Česká spořitelna Spořicí plán k Osobnímu účtu 1,1–3,5% ano
Fio Fio konto 3,50 % ne
GE Money Bank Spořicí účet 0,25–2,50 % ano
HSBC Bank Spořicí účet Premier 2–3 % ano
ING Bank ING Konto 3,25 % ne
Komerční banka KB Spořicí konto 1–3,25 % ano
LBBW Bank LBBW spořící účet 3,5% ne
mBank eMax 3,3 % ne
Oberbank Spořicí účet SPECIÁL 1,5–3,5 % ano
Poštovní spořitelna Červené konto 0,1–3,3 % ne
Raiffeisenbank eKonto plus spořicí účet 0,85–3,5 % ano
Unibon Spořicí účet 3,75 % ne
Volksbank Běžný investiční účet 3,33 % ne
Waldviertler Sparkasse Spořicí účet 1,31–3,91 % ne

Aktualizováno 24. 9. 2008 ve 13:05 – LBBW Bank dnes v dopoledních hodinách oznámila, že snížila úrokovou sazbu spořícího účtu pro korunové vklady z 3,5 % na 3,3 % p. a. Úroková změna je platná od 1. října 2008.

Máte spořicí účet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).