Hlavní navigace

Názor k článku Spořicí účty nebo termínované vklady? Někdy to první je spíš druhé od Intri - Nejsem žádný znalec, ale tohle je podle mě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 4. 2013 11:33

    Intri (neregistrovaný)

    Nejsem žádný znalec, ale tohle je podle mě jen slovíčkaření bez reálného dopadu. Ve skutečnosti je tomu tak, svoje peníze finančním institucím půjčujeme a ony díky nim vydělávají miliardy rok co rok. A půjčujeme jim je za onen směšný úrok. To krásné na tom je, že jim dáváme peníze pro jejich business i tím, že si vedeme běžný účet a peníze máme na něm - a ještě jim za to platíme. Pravda, banka si nemůže dovolit tyto peníze proinvestovat a pak je nemít okamžitě k dispozici k výběru, ale k tomu mají zase zavedené limity propagované jako "ochrana klienta před zneužitím". Limit pro banku znamená, že vám nemusí vyplatit víc peněz za dané období, než kolik je stanoveno - tudíž že nadlimitní částky si může používat dle libosti, pokud si je jistá, že třeba za týden bude ty peníze mít opět k dispozici.

    Holt vítejme v bankovním businessu. Dáváme někomu vydělávat stovky milionů až miliardy a ještě mu za to platíme. Netřeba říkat, že na nízké úroky na spořících účtech vás "nikdo nenutí přistoupit," můžete si ty peníze klidně nechat doma. Ale s bankami nehnete, ty jsou typicky v ČR vyděračské a vždycky byly. Co mám známé v zahraničí, pojem poplatek je jim u základních služeb (vedení účtu, odchozí a příchozí platby, elektronické výpisy a informační zprávy atd.) neznámé. Ale pokud vím, máme kupodivu jedny z nejvyšších úroků na spořácích - byť si tímto nejsem jistý, mám jen kusé informace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).